Відповідь Заходу: Дубінського виключили з партії через Коломойського

Ігор Чаленко

політолог

Відповідь Заходу: Дубінського виключили з партії через Коломойського
Олександр Дубінський (Фото: Вікіпедія)
15 Березня 2021, 17:13
читать на русском
Особистий проєкт Дубінського мав стартувати ще минулого року під час мерської кампанії у столиці

Виключення Дубінського з партії "Слуга народу" - цілком очікуваний крок. Я не поділяв резонансної реакції колег після з’їзду в суботу, коли Дубінського включили в Національну раду громад партії. Його туди включили саме за посадою як голову обласної організації. Тому в цьому випадку було очевидно що шляхи Дубінського та політичного проєкту "Слуга народу" розходяться.

Чому Дубінського виключили з партії "Слуга народу" 

Розійшлися вони значно краще ніж могли б, адже якби це відбулося одночасно з виключенням Дубінського з фракції та ймовірним виходом ще десятка депутатів, які й сьогодні продовжують орієнтуватися на Дубінського, було б набагато гірше. А так все вийшло цілком органічно і, я думаю, що керівництво партії "Слуга народу" дало сигнал на Захід, що це, мовляв, наша відповідь на ваше прохання, скажімо так, боротися з Коломойським та його представниками в нашій політсилі.

Чи обґрунтовано Дубінського виключили з партії "Слуга народу"  

Я думаю, що їм не варто було так поспішати. Адже виходячи з офіційної інформації, яка розміщена на сайті "Слуг народу", виключення Дубінського обґрунтовується порушенням норм статуту, які були прийняті тільки цієї суботи. Відтак ця нова редакція статуту політичної партії "Слуга народу" ще має пройти відповідну реєстрацію в Міністерстві юстиції. Очевидно, що сьогодні понеділок, а на це дається певний час і я не думаю, що юристи настільки оперативно встигли провести реєстрацію. Тож поки чинний старий статут. Дубінський відповідно тепер може навіть говорити, що його необґрунтовано виключили. Отже, певні нюанси у процедурі є. Хоча звісно Корнієнко як голова партії й за старим статутом може виключати будь-кого з партії, питання лише в обґрунтуванні. 

Читайте також

Що буде далі з Дубінським 

Скоріе за все, таки будуть зусилля капіталізувати виключення зі "Слуги народу", можливо навіть заснувати політичну партію. Не дарма за декілька днів до того було створене міжфракційне депутатське об’єднання "Слуга українського народу" і зареєстрований канал, тож я не виключаю що у майбутньому може з’явитися відповідна партія. 

До речі, за чутками у професійному колі, особистий проєкт Дубінського мав стартувати ще минулого року під час мерської кампанії у столиці, однак тоді, як ми пам’ятаємо, трохи в інший бік пішла історія і Дубінський поступився місцем пані Верещук. Втім так само я не виключаю можливої кооперації з партією "За майбутнє", яку так само пов’язують з Коломойським. Щодо конкретного вступу Дубінського до цієї політсили не певний, але спільні тактичні дії не виключаю.


Контекст. Нардепа Олександра Дубінського виключили з партії "Слуга народу" за порушення статуту і непокору керівним органам політсили. Днем раніше його усунули з посади голови Київської обласної організації партії "Слуга народу".

1