Степанов: терміни початку вакцинації в Україні не зміняться

Вакцинація громадян проти COVID-19 розпочнеться вже в лютому
Головне
Степанов: терміни початку вакцинації в Україні не зміняться
Вакцина, коронавірус (фото: Flicr)
29 Січня 2021, 15:44
читать на русском

В Україні вакцинація громадян проти COVID-19 розпочнеться вже в лютому. Підготовка до першого етапу вакцинації йде за графіком та відбуватиметься згідно з Дорожньою картою.

Про це під час брифінгу повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

МОЗ рухається чітко за планом вакцинації, у терміни, про які я повідомляв ще у вересні, - зазначив він.

За словами міністра, окремі політичні сили та діячі намагаються на цій темі "хайпанути і підняти власний рейтинг, розповсюджуючи фейки, тим самим залякуючи людей і до всього — ще й псуючи імідж нашої країни".

Читайте також

Ще раз повідомляю, що від кількості неправдивих заяв та маніпуляцій терміни початку вакцинації в Україні не зміняться, — зазначив очільник МОЗ (досьє Степанова).

Міністр також наголосив, що вакцинація українців буде відбуватися виключно безпечними вакцинами, які пройшли всі стадії клінічних випробувань і вже зареєстровані в багатьох країнах світу. Вакцинація проходитиме п’ятьма етапами з гарантією забезпечення кожному українцю добровільного та безкоштовного доступу до вакцини.

Також є друга крайність. Коли інша політична сила влаштувала справжню істерію з приводу реєстрації російської вакцини "Спутник V". Відразу можу сказати — ніхто російську вакцину в країні реєструвати не буде, — акцентував Степанов.

Водночас головний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Ляшка) повідомив в інтерв'ю BBC, що щеплення від Covid-19 в Україні може початися в районі 15 лютого, або пізніше.

При цьому він не відповів на питання, якою саме вакциною почнуть щеплювати українців від коронавірусу.

Питання в тому, яка вакцина приїде першою. Та, що може бути виділена в рамках Covax, яка передається Україні безоплатно. Або та, яку Україна законтрактувала за бюджетні кошти, - сказав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) доручив Кабінету міністрів якнайшвидше представити детальну програму вакцинації проти COVID-19 в Україні.

Більше про вакцини читайте у нашому матеріалі: Вакцинація від Covid-19: чи потрібні щеплення та хто помирає

1