Tesla, Binance і SEC: три причини обвалу крипторинку

За останній тиждень курс біткоїна впав приблизно на десять тисяч доларів
Ексклюзив
Tesla, Binance і SEC: три причини обвалу крипторинку
Біткоїн (Фото: RT)
17 Травня 2021, 08:00
читать на русском

Експерт крипторинку, засновник Bitcoin Ultimatum (BTCU) і співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа пояснив, чому обвалився курс біткоїна.

Про це пише Парламент.UA.

Прилепа (досьє Богдана Прилепи) зокрема вважає, що обвал біткоїна стався через гучні заяви бізнесмена Ілона Маска, а також ще через кілька менш очевидних причин.

Останній тиждень був багатим на події для криптоіндустрії, але далеко не всі вони були позитивними. Якщо з 10 по 13 травня спостерігалася невелика корекція вартості біткоїна, то в четвер курс першої криптовалюти різко впав донизу. Обвал ринку спровокувало повідомлення американського підприємця Ілона Маска в Twitter про те, що його компанія Tesla припиняє продаж електромобілів за біткоїни, - вважає Прилепа.

За словами Маска, компанія знову почне приймати криптовалюту, як тільки майнінг BTC перейде на поновлювані джерела енергії.

Ринок криптовалют дуже залежить від новинного фону і не може ігнорувати заяви одного з головних новаторів на планеті. Тим більше тому, що його компанія є великим власником біткоїнів, - пояснив експерт, нагадавши, що на початку року Tesla придбала біткоїни на 1,5 млрд доларів.

Але не тільки Ілон Маск став причиною падіння ринку. Свою роль зіграла також найбільша біржа криптовалюта у світі Binance. Ще 13 березня стало відомо, що Податкова служба США почала перевірку торговельного майданчика. IRS вирішила дізнатися, чи не займається Binance відмиванням грошей. Глава біржі Чанпен Чжао поспішив уточнити, що Binance ні в чому не звинувачують, а просто через неї намагаються вийти на "поганих гравців". Але було вже пізно.

Останнім часом у криптобірж маса проблем. Починаючи з історії втікача і пізніше заарештованого ексглави BitMEX Артура Хейса і закінчуючи численними зломами торгових майданчиків і DeFi-проєктів. У людей закінчилася криптовалютна ейфорія. Всі мислять тверезо і завжди готові до гіршого. Тому не дивно, що ринок так відреагував на цю новину, - вважає Прилепа.

Читайте також

Останній фактор, який міг негативно вплинути на курсові коливання - заява Комісії з цінних паперів і бірж США про те, що продукти на базі біткоїна є "високоспекулятивною інвестицією". Таким чином SEC попередила інвесторів, які збираються працювати з фондами з доступом до ринку біткоїн-ф'ючерсів.

Ринок криптовалют ще не відрегульований. Кожна країна робить це в міру своїх сил. Але всі регулятори дослухаються до думки США, тому позиція SEC вкрай важлива для індустрії і безпосередньо впливає на курс криптовалют, - додав Прилепа.

Зауважимо, що на сьогодні ринок криптовалюти трохи стабілізувався і на ньому не спостерігаються панічні розпродажі.


Контекст. 13 травня вартість біткоїну різко впала після того, як Ілон Маск заявив, що Tesla не продаватиме свої автомобілі за криптовалюту.

За даними сайту Coindesk, вартість найпопулярнішої криптовалюти становила 54 174 долари США за один біткоїн незадовго до того, як було опубліковано заяву Маска. Через кілька хвилин після твіту Маска ціна на біткоїни впала до 46 980 доларів.

Ілон Макс тим часом знову своїм твітом обвалив біткоїн - на цей раз до 44 тисяч доларів, коли підтвердив інформацію, що Tesla, можливо, продасть всі свої запаси біткоїнів у найближчому майбутньому.

Відповідь Маска на твіт, що Тесла продасть всі свої запаси біткоїнів

Читайте також наш матеріал: Криптовалюта завойовує світ: чи витіснять біткоїни долари і золото.