12 років за "шпигунство": за що Росія засудила українського ексфутболіста

Хоча Василенка затримали понад рік тому, про це стало відомо тільки у липні 2020 року
Ексклюзив
12 років за "шпигунство": за що Росія засудила українського ексфутболіста
Фото: Terrafootball. club

У Росії за звинуваченням у шпигунстві на користь України засудили колишнього українського футболіста Василя Василенка. 53-річного українця засудили до 12 років колонії суворого режиму.

За що засудили Василенка

Про затримання Василя Василенка стало відомо у липні 2020 року. Водночас затримали українця ще в жовтні 2019 року.

Російські ЗМІ стверджують, що восени минулого року Василенка затримали у Москві нібито за підозрою в контрабанді “сильнодіючих, отруйних, вибухових, радіоактивних речовин або боєприпасів”. Повідомляється, що він нібито намагався придбати списане військове обладнання “за дорученням української компанії, тісно пов’язаної з Міноборони України”. За інформацією ЗМІ, йдеться про великогабаритне обладнання, розроблене в СРСР у 1960-х, яке не має вогневої потужності.

Однак навесні 2020 року справу перекваліфікували та пред’явили українському ексфутболістові офіційне звинувачення у “шпигунстві на користь України”. За новою статтею йому загрожувало від 10 до 20 років ув’язнення. Прокурор вимагав для Василенка 16 років колонії.

Справу вело московське управління Федеральної служби безпеки Росії. Процес був цілковито засекречений.

Увесь цей час українець перебував під вартою в одному з московських СІЗО.

Російські ЗМІ також запевняли, що жодну з постанов про продовження арешту, як і сам факт арешту, українець не оскаржував.

Василь Василенко

Василь Василенко Фото: Московський міський суд

Хто такий Василь Василенко

Василенко народився 28 липня 1967 року.

У 1992—2001 роках він виступав за українські футбольні клуби Таврія (Новотроїцьке), Торпедо (Мелітополь) та Дружба (Бердянськ) на позиції захисника. На той час це були команди другої та третьої футбольних ліг України.

У 1992—1995 роках Василенко брав участь у матчах за Кубок України.

З липня 2000 до червня 2001 року Василенко був одним з тренерів мелітопольського клубу “Олком” (колишній Торпедо), за який грав раніше.

Крім того, Василенко входив до складу аматорського клубу “Медіана” з Мелітополя. 5 жовтня 2019 року, за лічені дні до арешту українця, команда провела матч з іншим мелітопольським аматорським клубом “Прометей”. Серед гравців “Медіани” того дня був і Василенко.

Кого ще з українців Росія назвала “шпигунами”

З початку російської агресії щодо України чимало українців стали фігурантами кримінальних справ “про шпигунство” у Росії. Більшість із них утримуються у РФ політв'язнями, хоча українські правозахисники домагаються включення їх у списки на обмін.

Валентин Виговський

Валентин Виговський. Фото: Людмила Денісова

Валентин Виговський - підприємець та активіст Майдану був затриманий в Сімферополі у вересні 2014 року.

ФСБ розслідувала справу під грифом “цілком таємно”, тож суди відбувались у закритому режимі та з призначеним адвокатом. РФ звинуватила Виговського в тому, що він “через інтернет залучав працівників російських організацій оборонно-промислового комплексу авіаційно-космічного профілю до збору і передачі йому закритої технічної документації”.

У грудні 2015 року його засудили на 11 років колонії суворого режиму за “шпигунство в авіаційно-космічній сфері” та відправили відбувати покарання до міста Утробіно Кіровської області РФ.

Юрій Солошенко

Юрій Солошенко. Фото: УНІАН

Під час поїздки до РФ в серпні 2014 року затримали пенсіонера Юрія Солошенка, який довгий час працював гендиректором полтавського оборонного заводу “Знамя”.

У жовтні 2015 Московський міський суд засудив Солошенка до 6 років колонії суворого режиму за шпигунство. На той момент Солошенку було 73 роки.

У червні 2016 року його вдалося звільнити під час обміну полонених. Солошенко помер у квітні 2018 року після тяжкої хвороби.

Віктор Щур

Віктор Щур. Фото: Людмила Денісова

Підприємця Віктора Щура затримали 9 грудня 2014 року. За статтею про “державну зраду у формі шпигунства” Щура засудили до 12 років ув’язнення і відправили відбувати покарання в Татарстан.

Роман Сущенко

Роман Сущенко. Фото: УНІАН

Журналіст, кореспондент “Укрінформу” у Франції, Роман Сущенко був затриманий 30 вересня 2016 року в Москві. Його звинуватили в шпигунстві та засудили до 12 років колонії суворого режиму. Сущенка вдалося звільнити 7 вересня 2019 в рамках великого обміну полонених.

Костянтин Давиденко

Костянтин Давиденко. Фото: ВГолос

Брокер, працівник Донецького східного брокерського торгового дому Костянтин Давиденко був затриманий 21 лютого 2018 року у Сімферополі. Його звинуватили у шпигунстві на користь України та засудили до 10,5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Пізніше Верховний суд Росії скоротив термін покарання до 7 років колонії.

Це ще одна справа, яка слухалася в режимі суворої секретності. За версією слідства, Давиденко передавав українським спецслужбам “відомості про діяльність частин і з'єднань Федеральної служби військ Національної гвардії Росії та працівників ФСБ”.

Ігор Кияшко

Ігор Кияшко. Фото: zona.media

Адвоката Ігоря Кияшка затримали 10 квітня 2018 року в Нижньому Новгороді, коли той приїхав до Росії за ліками для свого сина. Спочатку йому оголосили про підозру у підготовці контрабанди з Росії обладнання, яке може бути використане для військової техніки (деталі військових літаків). Пізніше його звинуватили в шпигунстві на користь України та засудили до 8 років колонії суворого режиму.

Олександр Марченко

Олександр Марченко. Фото: правозахисний центр "Меморіал"

У грудні 2018 року так зване “міністерство держбезпеки “ДНР” схопило Олександра Марченка. Два місяці його тримали в ізоляторі на окупованій території. Щоб вибити інформацію його катували.

Потім Марченка передали представникам ФСБ Росії. 30 квітня 2019 року проти українця порушили кримінальну справу за звинуваченням у “спробі військової контрабанди”. Після цього Марченко перевели в російське СІЗО, а в грудні 2019 року додали звинувачення в шпигунстві.

Варто зауважити, що це перелік політв’язнів, яким російські силовики інкримінували саме шпигунство. Водночас за час російсько-української війни кількість затриманих та засуджених у РФ українців з політичних мотивів значно більша.

Кого вдалось повернути з російського полону

За цей час відбулося вже декілька обмінів полонених:

  • травень 2016-го - до України повернули льотчицю Надію Савченко, яку викрали бойовики, а Росія засудила до 22 років тюрми;
  • червень 2016-го - разом із Солошенком Росія повернула 26-річного активіста з Криму Геннадія Афанасьєва;
  • грудень 2017-го - в рамках наймасштабнішого обміну від початку війни повернулися 73 українців, зокрема активіст Володимир Фомічов, військовий Олексій Кириченко, захисник Донецького аеропорту Олександр Морозов та релігієзнавець Ігор Козловський;
  • червень 2019-го - з окупованих територій повернулись четверо звільнених українців – Яків Веремейчик, Дмитро Великий, Максим Горяїнов та Едуард Міхєєв;
  • вересень 2019-го - РФ повернула 35 бранців, а саме 24 моряки, яких затримали поблизу Керченської протоки в листопаді 2018-го, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур і Євген Панови та Едем Бекіров;
  • грудень 2019-го - в результаті обміну Україна повернула з окупованих територій 76 людей. Серед них 12 військових;
  • квітень 2020-го - ще 19 українців повернулись з непідконтрольного Донбасу.

Однак, у російських в'язницях, а також на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, залишається чимало незаконно утримуваних українців.

1