Андрій Одарченко: Із початком повномасштабної війни ДБТУ опинився в тяжкому становищі, але ми продовжуємо працювати і відновлювати наш заклад

Державний біотехнологічний університет має високий науковий потенціал, розвинені зв’язки з українськими та європейськими партнерами, і вже долучається до розв'язання цих питань
Ексклюзив
Андрій Одарченко: Із початком повномасштабної війни ДБТУ опинився в тяжкому становищі, але ми продовжуємо працювати і відновлювати наш заклад
18 Липня 2023, 10:12
читать на русском

12 липня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, Народні депутати України Юлія Гришина, Андрій Одарченко, Олексій Красов, Марія Мезенцева, Вікторія Кінзбурська з робочим візитом відвідали Державний біотехнологічний університет.

В рамках візиту представлено декілька компʼютерних класів, обладнаних компʼютерами у сховищах, які передано університету як благодійну допомогу від Апарату Верховної Ради України. Цю партію оргтехніки університет отримав від Парламенту Німеччини (Бундестагу) за сприянням Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та керівника Апарату Верховної Ради України Вячеслава Штучного.

Зазначена комп’ютерна техніка допоможе повноцінно відновити навчання та діяльність освітніх корпусів і, де це можливо, відновити офлайн-навчання.

Юлія Гришина зазначила, що зараз вся країна працює на перемогу і кожен з нас допомагає чим може. Верховна Рада України також залучає міжнародну благодійну допомогу і отримавши велику партію компʼютерної техніки від Парламенту Німеччини (Бундестагу) було прийнято рішення передати цю оргтехніку університетам, які найбільше постраждали. Одним з таких університетів є Державний біотехнологічний університет, інфраструктура якого зазнала значних ушкоджень внаслідок російської агресії.

Також, під час обговорення, Олег Синєгубов зауважив, що минулого тижня на засіданні Ради оборони Харківської області ухвалили рішення про навчання в форматі офлайн за умови, якщо заклади будуть обладнані укриттями відповідно до вимог ДБН. Це дозволить проводити змішане навчання в закладах вищої освіти.

Одним із важливих питань, яке обговорювалося на зустрічі, стало питання продовольчої безпеки України. 

Як сказав в своїй промові Президент України Володимир Зеленський

" …Україна зацікавлена в нових технологічних бізнесах, які будуть важити на свідомому ринку більше, ніж будь-який старий сировинний бізнес, і об’єктивно, ми маємо природну перевагу - і це запаси наших природних ресурсів, в тому числі особливо цінних для наших сучасних індустрій…".

Державний біотехнологічний університет має високий науковий потенціал, розвинені зв’язки з українськими та європейськими партнерами, і вже долучається до розв'язання цих питань.

Підтвердженням цього є низка успішно реалізованих проєктів. Серед них – технології харчової продукції для широких верств населення та лікувально-профілактичного призначення, для військових, які виробляються серійно на підприємствах України та Європи. Саме вони були презентовані під час зустрічі й одержали високу оцінку. Проте представлені розробки – лише невелика частка з напрацювань фахівців університету. Сьогодні університет є лідером з упровадження новацій в області рослинництва, тваринництва, ветеринарної медицини, механічної інженерії, біотехнологій, харчових виробництв.

Також Андрій Одарченко зазначив, наскільки важливим зараз є комплексний підхід до розв'язання питань виведення на ринок нових продуктів та послуг. Сьогодні важливо мати не тільки конкурентний продукт з розумінням його ціни, а й маркетингову стратегію щодо виведення його на український та міжнародні ринки, план комерціалізації продукту, який передбачає розуміння каналів збуту, логістику тощо. Багатоаспектність діяльності Державного біотехнологічного університету дозволяє вирішувати ці завдання на високому рівні.

Біотехнології – наука майбутнього, одна з ключових напрямів розвитку науки і суспільства в цілому. Про це неодноразово зазначав Президент України.

Найближчим часом Державний біотехнологічний університет, після довготривалих перемовин, отримає лабораторії за напрямами біотехнологій від міжнародних партнерів. Діяльність новостворених лабораторій буде спрямована на проведення молекулярно-генетичних, мікробіологічних та загальнобіотехнологічних та фізико-хімічних дослідженнях.

Вікторія Кінзбурська зазначила про необхідність залучення інвестицій для інноваційного розвитку в закладі вже наявної ветеринарної практики, яка є унікальною шляхом поєднання теоретичної, практичної та наукової складових. Для такої модернізації, підкреслила Народна депутатка,  в університету є головне – висококваліфіковані фахівці та досвід практичного супроводу для тварин, зокрема для коней.

Важливо, що в університеті створено 12 інноваційних структур – освітньо-науково-виробничі кластери, наукові центри, зокрема, Центр Європейської інтеграції, проблемні лабораторії.

Розвиток та ефективне функціонування цих структур дозволить суттєво підняти рівень  наукових досліджень і розробок, їх затребуваність в реальному сектору економіки країни та удосконалити освітній процес, а функціонування Центру Євроінтеграції - підняти престижність наукових та освітніх проєктів у міжнародній спільноті. 

Народна депутатка України Марія Мезенцева підкреслила важливість і своєчасність створення Центру Європейської інтеграції у Державному біотехнологічному університеті. Відмітила значні результати роботи Центру та запропонувала організувати спільну зустріч із представниками університету, Народними депутатами України та послом Словаччини в Україні з метою налагодження співробітництва за основними напрямами діяльності університету.

Освітньо-науковий процес в університеті, який переважно сфокусований на розв'язанні проблем сільського господарства, харчової та переробної промисловості, забезпечують 11 факультетів в складі яких 55 кафедр. В університеті здобувають вищу освіту понад 10 тис. студентів за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «магістр» за 42 спеціальностями у 19 галузях знань. На сьогодні загальна чисельність науково-педагогічних працівників складає 755 осіб, з них 139 осіб – доктори наук, 475 – кандидати наук/доктори філософії, 7 лауреатів Державної премії України  в галузі науки і техніки, 6 Заслужених діячів науки і техніки України, 1 Заслужений економіст України, 1 Заслужений працівник сільського господарства України, 1 Заслужений працівник ветеринарної медицини України, 1 Заслужений діяч фізичної культури і спорту України. Для підготовки науково-педагогічних кадрів ефективно працює аспірантура та докторантура, де навчаються понад 300 здобувачів.

В.о. ректора Андрій Кудряшов зазначив, що у 2022 році в університеті створений Навчально-науковий інститут "КІБЕРПОРТ", в який, у перший рік заснування, було зараховано понад 400 здобувачів вищої освіти. Зокрема, відзначив спеціальність інституту 125 "Кібербезпека та захист інформації" оскільки в Україні, як ніколи, постає питання необхідності забезпечення інформаційної безпеки у професійній діяльності кожного фахівця та громадянина держави.

"Із початком повномасштабного вторгнення агресора наш університет опинився в тяжкому становищі: неможливість проведення повноцінного освітнього процесу, зруйнована інфраструктура. Але ми продовжуємо працювати і відновлювати наш заклад. Для діяльності університету важлива підтримка на всіх рівнях", – додав Андрій Одарченко.

Читайте також