Епідеміолог, економіст та політолог - про введення післяноворічного локдауну

Що чекає на українців, чи принесе новий карантин користь та чому саме після свят
Ексклюзив
Епідеміолог, економіст та політолог - про введення післяноворічного локдауну
Карантин під час пандемії COVID-19 (фото: Pexels)

Кабінет міністрів України нарешті дійшов згоди, щодо дати нового повноцінного локдауну. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з 8 по 24 січня 2021 року українців чекатимуть "зимові канікули заради безпеки, щоб не допустити розгортання нової хвилі захворюваності” після новорічних свят.

За твердженням прем’єра (досьє), таке рішення уряд ухвалив за результатами трьох тижнів обговорень з представниками бізнесу, з місцевою владою та епідеміологами.

Що передбачають нові карантинні обмеження

Нові карантинні обмеження передбачають заборону роботи:

  • кафе, ресторанів, барів (крім доставлення та замовлень на винос);
  • кінотеатрів, театрів;
  • фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів;
  • торговельно-розважальних центрів (дозволятиметься торгівля харчовими продуктами, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією).

Також буде заборона торгівлі непродовольчими товарами, будь-яких розважальних, спортивних чи культурних масових заходів. На канікули також відправлять всі заклади освіти, окрім дитячих садочків.

Читайте також

На відміну від минулого карантину, громадський транспорт продовжить працювати. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія (досьє), маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї та залізниця перевозитимуть пасажирів лише на сидячих місцях. Це стосується міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення. Метро перевозитиме пасажирів без обмежень щодо кількості місць для сидіння.

Під час авіаподорожей закордон слід буде перевіряти умови в'їзду/виїзду, встановлені для українських громадян країною, куди прямує пасажир. Внутрішні ж авіаперевезення здійснюватимуться без обмежень.

Як локдаун вплине на бізнес

Окрім інформації про оголошення локдауну, стало відомо, що президент Володимир Зеленський (досьє) підписав прийнятий раніше Верховною Радою закон щодо підтримки людей і бізнесу у період дії карантинних обмежень.

Йдеться про три закони:

  • Закон "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2";
  • Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2";
  • Закон "Про внесення змін до статті 28 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

Цими законами впроваджується низка заходів, зокрема списання частини податкових боргів, одноразова фінансова допомога та "податкові канікули".

Детальніше про ініціативу президента читайте у матеріалі Парламент.UA: Чи переживе бізнес нові локдауни: Зеленський вирішив допомогти грошима

Інвестиційний банкір Сергій Фурса у коментарі Парламент.UA зауважив, що ввести новий локдаун найкраще саме після Нового року.

Останні два тижні грудня це так звані “жнива” для бізнесу. Це великі продажі, найгарячіший сезон. Тож закрити у цей період бізнес - це завдати йому найбільших збитків. Водночас не треба говорити про “непіднімні” втрати для малого бізнесу. Як показав перший локдаун, який тривав два місяці, економіка потім дуже швидко ожила і відновлювалась, - сказав Фурса.

Своєю чергою, політолог Володимир Фесенко у коментарі Парламент.UA підкреслив, що у цій ситуації уряду потрібно було знайти оптимальний баланс між питаннями епідеміологічної безпеки та інтересами економіки та мінімізації неминучої економічної кризи.

Тут треба визначити ризики: або колапс медичної системи і втрати не тільки економічні, але й медичні, соціальні та політичні ризики, або ризики пов’язані з економічною ситуацією. Так чи інакше економічне життя завмирає певною мірою в першій половині січня, - зауважив він.

Як оцінюють новий локдаун медики

У зв’язку зі стрімким зростанням кількості хворих на COVID-19 медична спільнота підтримує введення жорстких карантинних обмежень.

Лікар-інфекціоніст Анатолій Анчишкін у коментарі Парламент.UA зауважив, що Україні, щоб покращити ситуацію із захворюваністю, не обійтись без локдауну. Він додав, що за цей час влада розраховує мобілізувати ресурси як в економіці, так і у медичній сфері. За його словами, при попередньому локдауні, який ввели весною, ніхто не розумів з чим зіткнулись.

Водночас він підкреслив, що говорити про колапс медичної системи не зовсім коректно. За його словами, суспільство реагує виключно на кричущі випадки, хоча ситуація і справді є складною.

Щодо рішення уряду ввести карантинні обмеження з 8 січня Анчишкін зазначив, що українці не залежно від того, чи діятиме локдаун чи ні, ймовірно все ж не скасують святкування Нового року та Різдва.

До прикладу - карантин вихідного дня не дав нічого, оскільки ніхто не дотримувався обмежень. Хорошого рішення не існує. Наслідки все одно неминучі. Логічно було б ввести карантин з 24 чи 25 грудня, однак, знаючи українців, він все одно був би знівельований поведінкою населення, - наголосив медик.

Анчишкін додав, що статистика захворюваності яку озвучує МОЗ не відповідає дійсності.

Про ситуацію з тестуванням на коронавірус в Україні читайте в матеріалі Парламент.UA: Масове тестування може перемогти коронавірус: чому в Україні цього не роблять

Дуже багато людей навіть не звертаються. Це також характеризує важкість інфекції. Ми наразі ще навіть не знаємо усіх можливих наслідків для тих хто вже перехворів, - пояснив він.

Тож на думку експертного середовища, рішення уряду можна вважати зваженим, однак висновки можна буде зробити тільки по завершенню локдауну наприкінці січня.