Ніхто не вірить у нашу перемогу так, як я: повна версія статті в "Time", що наробила галасу в Україні

Публікуємо повну версію статті: "Ніхто не вірить у нашу перемогу так, як я". Про боротьбу Володимира Зеленського за збереження України у боротьбі”.
Ніхто не вірить у нашу перемогу так, як я: повна версія статті в "Time", що наробила галасу в Україні
31 Жовтня 2023, 14:37
читать на русском

Журнал Time випустив статтю про Україну, яка встигла стати резонансною. У ній йдеться про те, що багато хто в оточенні українського президента не вірить у перемогу над Росією. І вважають позицію Зеленського не зовсім адекватною ситуацією на фронті. Зокрема, йдеться про те, що до зими планується гучна відставка у вищому військовому керівництві України. Також у статті розповідається про образу Зеленського на західних партнерів, їхню втому від війни, що слабшає зовнішню підтримку - зокрема, через корупцію.

Повний текст статті наведено нижче.

Володимир Зеленський запізнювався.

Запрошення на його виступ у Національному архіві у Вашингтоні було розіслано кільком сотням гостей, включаючи лідерів Конгресу та високопосадовців адміністрації Байдена. Вона була головною подією його візиту наприкінці вересня. Зеленський отримав шанс надихнути США на підтримку Росії за допомогою такого ораторського мистецтва, яке світ звик очікувати від президента України воєнного часу. Але все пішло негаразд, як планувалося.

Того дня зустрічі Зеленського у Білому домі та Пентагоні затримали його більш ніж на годину, і коли він нарешті прибув, щоб розпочати свою промову о 18:41, він виглядав відстороненим та схвильованим. Він покладався на свою дружину, першу леді Олену Зеленську, яка донесе його послання про стійкість на сцені поряд з ним, тоді як його власна мова здавалася неприродною, ніби він хотів покінчити з цим. Якогось моменту, роздаючи медалі після виступу, він закликав організатора поквапитися.

Причиною, як він пізніше сказав, стала втома, яку він відчув тієї ночі, не лише від керівництва під час війни, а й наполегливої потреби переконати своїх союзників у тому, що з їхньою допомогою Україна може перемогти. "Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Ніхто", - сказав Зеленський TIME в інтерв'ю після поїздки. За його словами, те, щоб вселяти цю віру своїм союзникам, "забирає всю силу, енергію. Ви розумієте? Усього цього потрібно так багато".

Стає лише складніше. Через 20 місяців від початку війни близько п'ятої частини території України залишається під російською окупацією. Десятки тисяч солдатів та мирних жителів було вбито, а під час своїх поїздок Зеленський відчуває, що глобальний інтерес до війни послабшав. Так само як і рівень міжнародної підтримки. "Найстрашніше те, що частина світу вже звикла до війни в Україні", - каже він. "Втома від війни накочує хвилею. Ви бачите це у Сполучених Штатах, у Європі. І ми бачимо, що як тільки вони починають трохи втомлюватися, для них це стає як спектакль: "Я не можу дивитися цей повтор у 10-й раз ".

Громадська підтримка допомоги Україні вже кілька місяців знижується до США, і візит Зеленського не допоміг її пожвавити. Згідно з опитуванням Reuters, проведеним невдовзі після від'їзду Зеленського, близько 41% американців хочуть, щоб Конгрес надав Києву більше зброї, порівняно з 65% у червні, коли Україна розпочала великий контрнаступ. Це настання тривало болісними темпами і з величезними втратами, через що Зеленському стає все важче переконати партнерів у тому, що перемога не за горами. З початком війни в Ізраїлі навіть утримання уваги миру в Україні стало серйозною проблемою.

Після його візиту до Вашингтона TIME простежив за президентом і його командою в Києві, сподіваючись зрозуміти, як вони відреагують на отримані сигнали, особливо на наполегливі заклики до Зеленського боротися з корупцією всередині його власного уряду, а також на ентузіазм, що згасає з приводу війни, кінця якої не видно. У свій перший день у Києві я [автор статті] запитала людину з її оточення, як почувається президент. Відповідь була без найменшого вагання: "Злий".

Оптимізм, його почуття гумору, його схильність пожвавити зустріч у військовій кімнаті жартами чи непристойними жартами — ніщо з цього не збереглося на другий рік повномасштабної війни. "Тепер він приходить, отримує новини, віддає накази та йде", - каже один із давніх членів його команди. Інший повідомив журналісту, що найбільше Зеленський почувається відданим своїми західними союзниками. Вони залишили його без засобів для перемоги у війні, а лише для того, щоб вижити в ній.

Але його переконання не змінились. Незважаючи на недавні невдачі на полі бою, він не має наміру відмовлятися від бойових дій або вимагати будь-якого світу. Навпаки, його віра у остаточну перемогу України над Росією закріпилася у формі, яка турбує деяких із його радників. Вона непохитна, межує з месіанством. "Він обманює себе", - із розчаруванням каже журналісту один із його найближчих помічників. "У нас немає варіантів. Ми не перемагаємо. Але спробуй сказати йому це".

Упертість Зеленського, як кажуть деякі з його помічників, зашкодила зусиллям їхньої команди розробити нову стратегію, нове послання. Поки вони обговорювали майбутнє війни, можливість укладання мирної угоди з росіянами став табу. Судячи з недавніх опитувань, більшість українців відкинули б такий крок, особливо якби він спричинив втрату якоїсь окупованої території.

Зеленський, як і раніше, категорично проти навіть тимчасового перемир'я. "Для нас це означало б залишити цю рану відкритою для майбутніх поколінь", - каже журналісту президент. "Можливо, це заспокоїть деяких людей усередині нашої країни та за її межами, принаймні тих, хто хоче за будь-яку ціну довести справу до кінця. Але для мене це проблема, бо в нас залишилася ця вибухова сила. Ми лише відстрочимо". його детонацію".

На даний момент він має намір виграти війну на українських умовах і змінює тактику, щоб досягти цього. Розуміючи, що потік західної зброї згодом може вичерпатися, українці збільшили виробництво дронів та ракет, які вони використовують для атак на російські маршрути постачання, командні центри та склади боєприпасів далеко в тилу ворога. Росіяни відповіли новими бомбардуваннями мирного населення, новими ракетними ударами по інфраструктурі, яка знадобиться Україні для обігріву будинків та підтримки електропостачання протягом зими.

Зеленський описує це як війну волі і побоюється, що якщо росіян не зупинити в Україні, бойові дії поширяться за її межі. "Я довго жив із цим страхом", - каже він. "Третя світова війна може розпочатися в Україні, продовжитися в Ізраїлі, а звідти переміститися в Азію, а потім вибухнути десь ще". Це було його посланням у Вашингтоні: допоможіть Україні зупинити війну, перш ніж вона пошириться і поки що не стало надто пізно. Він переймається тим, що його аудиторія перестала звертати на нього увагу.

Наприкінці минулого року, під час свого попереднього візиту до Вашингтона, Зеленського зустріли як героя. Білий дім направив літак ВПС США, щоб забрати його у східній Польщі за кілька днів до Різдва та у супроводі літака-шпигуна НАТО та винищувача F-15 Eagle доставити на об'єднану базу Ендрюс недалеко від столиці США. Того вечора Зеленський з'явився на спільному засіданні Конгресу і заявив, що Україна перемогла Росію "у битві за уми світу".

Спостерігаючи за його виступом із балкона, журналіст нарахував 13 овацій стоячи, перш ніж перестав стежити. Один сенатор сказав йому, що за три десятиліття свого перебування на Капітолійському пагорбі він не міг пригадати нагоди, коли іноземний лідер отримував такий захоплений прийом. Декілька правих республіканців відмовилися стояти чи аплодувати Зеленському, але голоси на його підтримку були двопартійними та пригнічуючими протягом усього минулого року.

На цей раз атмосфера змінилася. Допомога Україні стала каменем спотикання у дебатах щодо федерального бюджету. Один із радників Зеленського із зовнішньої політики закликав його скасувати поїздку у вересні, попередивши, що атмосфера надто напружена. Лідери Конгресу відмовилися дозволити Зеленському виступити з публічним зверненням на Капітолійському пагорбі. Його помічники намагалися організувати для нього особистий виступ на каналі Fox News та інтерв'ю з Опро Уінфрі. Не вийшло ні те, ні інше.

Натомість вранці 21 вересня Зеленський зустрівся наодинці з тодішнім спікером Палати представників Кевіном Маккарті, перш ніж вирушити до палати Сенату, де законодавці допитували його за зачиненими дверима. Більшість звичайних критиків Зеленського на засіданні промовчали; Сенатор Тед Круз запізнився більш як на 20 хвилин. Демократи, зі свого боку, хотіли зрозуміти, куди рухається війна і наскільки сильно Україна потребує підтримки США. "Мене прямо запитали: якщо ми не надамо вам допомогу, що станеться?" Зеленський згадує: "Що відбувається, то це те, що ми програємо".

Виступ Зеленського справив глибоке враження на деяких присутніх законодавців. Ангус Кінг, незалежний сенатор від штату Мен, згадує, як український лідер казав своїй аудиторії: "Ви даєте гроші. Ми віддаємо свої життя". Але цього було замало. Через десять днів Конгрес ухвалив законопроект, що дозволяє тимчасово запобігти припиненню роботи уряду. Жодної допомоги Україні це не передбачало.

На той час, коли Зеленський повернувся до Києва, на тлі осінніх холодів його помічники кинулися готуватися до другої зими вторгнення. Атаки Росії на українську інфраструктуру пошкодили електростанції та частини електромережі, що робить її потенційно нездатною задовольнити сплески попиту під час падіння температури. Троє високопосадовців, які відповідають за вирішення цієї проблеми, сказали журналісту, що відключення електроенергії цієї зими, ймовірно, будуть серйознішими, і громадська реакція в Україні не буде такою поблажливою. "Минулого року люди звинувачували росіян", - каже один із них. "Цього разу вони звинуватить нас у тому, що ми не зробили достатньо для підготовки".

Холод також ускладнить військовий поступ, блокуючи лінії фронту, принаймні до весни. Але Зеленський відмовився це визнати. "Для мене заморожування війни означає її програш", - каже він. Ще до настання зими його помічники попередили журналіста, що слід очікувати серйозних змін у їхній військовій стратегії та серйозних струсів у команді президента. За їхніми словами, необхідно буде звільнити як мінімум одного міністра, а також старшого генерала, який відповідає за контрнаступ, щоб забезпечити відповідальність за повільний прогрес України на фронті. "Ми не рухаємося вперед", - каже один із близьких помічників Зеленського. Деякі командири на передовій, продовжує він, почали відмовлятися від наказів про настання, навіть якщо вони виходили безпосередньо з адміністрації президента. "Вони просто хочуть сидіти в окопах і тримати оборону", - каже він. "Але таким чином ми не зможемо виграти війну".

Коли журналіст розповів про це старшому військовому офіцеру, той сказав, що деякі командири не мають іншого вибору, якщо вони сумніватимуться у наказах зверху. За його словами, у якийсь момент на початку жовтня політичне керівництво в Києві зажадало проведення операції з повернення міста Горлівка, стратегічного форпосту на сході України, яке росіяни утримують та люто захищають майже десять років. Відповідь надійшла у вигляді питання: Чим? "Немає ні людей, ні зброї", - каже офіцер. "Де зброя? Де артилерія? Де новобранці?"

У деяких родах військ брак кадрів став навіть гострішим, ніж дефіцит зброї та боєприпасів. Один із близьких помічників Зеленського каже мені, що навіть якщо США та їхні союзники нададуть усю обіцяну ними зброю, "у нас не буде людей, щоб її використати".

З початку вторгнення Україна відмовляється публікувати офіційні дані про загиблих та поранених. Але, за оцінками США та Європи, кількість жертв вже давно перевищила 100 000 людей з кожного боку війни. Це настільки сильно підірвало лави українських збройних сил, що призовні пункти були змушені закликати на військову службу дедалі старших співробітників, внаслідок чого середній вік солдата в Україні збільшився приблизно до 43 років. "Вони вже дорослі чоловіки, і спочатку вони не настільки здорові", - каже близький помічник Зеленського. "Це Україна. Не Скандинавія".

На початку вторгнення картина виглядала інакше. Один рід військ, відомий як Сили територіальної оборони, повідомив, що прийняв 100 тисяч новобранців за перші 10 днів тотальної війни. Масову мобілізацію частково викликали оптимістичні прогнози деяких високопосадовців про те, що війну буде виграно за місяці, якщо не тижні. "Багато хто думав, що зможуть записатися на швидкий бій і взяти участь у героїчній перемозі", - каже другий член команди президента.

Наразі набір військових значно скоротився. У міру активізації призовної кампанії по всій країні у соціальних мережах поширюються історії про те, як призовники витягують чоловіків з поїздів та автобусів і відправляють їх на фронт. Ті, хто має гроші, іноді дають хабар, щоб звільнитися зі служби, часто платячи за медичне звільнення. Подібні епізоди корупції у системі призову до кінця літа стали настільки масовими, що 11 серпня Зеленський звільнив керівників призовних пунктів у всіх регіонах країни.

Це рішення було покликане продемонструвати його відданість боротьбі з хабарництвом. Але цей крок, за словами старшого військового офіцера, мав неприємні наслідки, оскільки без керівництва вербування практично припинилося. Звільнених чиновників також важко замінити, частково тому, що репутація призовних пунктів була зіпсована. "Кому потрібна ця робота?" - Запитує офіцер. "Це все одно, що покласти на спину стільця табличку з написом: корупціонер".

В останні місяці проблема корупції загострила відносини Зеленського із багатьма його союзниками. Напередодні його візиту до Вашингтона Білий дім підготував список антикорупційних реформ, які мають провести українці. Один із помічників, які їздили із Зеленським у США, сказав журналісту, що ці пропозиції націлені на саму верхівку державної ієрархії. "Це були не пропозиції", - каже інший радник президента. "Такі були умови".

Щоб розвіяти занепокоєння Америки, Зеленський зробив кілька кардинальних кроків. На початку вересня він звільнив свого міністра оборони Олексія Резнікова, члена свого найближчого оточення, який потрапив під пильну увагу через корупцію у його міністерстві. Два радники президента сказали журналісту, що він особисто не брав участі у хабарництві. "Але йому не вдалося підтримувати порядок у своєму міністерстві", - каже один із них, вказуючи на завищені ціни, які міністерство платило за запаси, такі як зимові пальта для солдатів та яйця, щоб прогодувати їх.

У міру поширення новин про ці скандали президент дав своїм співробітникам суворі вказівки уникати найменшого самозбагачення. "Нічого не купуйте. Не беріть відпустку. Просто сядьте за свій стіл, помовчіть та працюйте", - характеризує ці директиви один із співробітників. Деякі чиновники середньої ланки в адміністрації скаржилися на бюрократичний параліч та низький моральний дух, оскільки контроль за їхньою роботою посилився.

За їхніми словами, середня зарплата в адміністрації президента становить близько 1000 доларів на місяць, або близько 1500 доларів для вищих чиновників, що набагато менше, ніж вони могли б заробляти у приватному секторі. "Ми спимо в кімнатах розміром 2 на 3 метри", у тюремній камері, - каже керівник адміністрації президента Андрій Єрмак , маючи на увазі бункер, який Зеленський та кілька його наближених називають своїм будинком з початку президентської адміністрації. Вторгнення. "Ми тут не живемо світським життям", - каже він у своєму офісі. "Цілий день, щодня ми зайняті цією війною".

Незважаючи на весь тиск з метою викорінення корупції, журналіст передбачала, можливо, наївно, що чиновники в Україні подумають двічі, перш ніж брати хабар чи привласнювати державні кошти. Але коли на початку жовтня автор висловив цю думку головному радникові президента, він попросив вимкнути диктофон, щоб він міг говорити вільніше. "Ти помиляєшся", - каже він. "Люди крадуть так, ніби завтра не настане".

Навіть звільнення міністра оборони не викликало у чиновників "ніякого страху", додає він, бо чистка зайняла надто багато часу. У лютому президента попередили, що в міністерстві процвітає корупція, але він вагався понад шість місяців, даючи своїм союзникам безліч шансів спокійно вирішити проблеми або пояснити їх. На той час, коли він почав діяти напередодні свого візиту до США, "було надто пізно", каже інший старший радник президента. На той час західні союзники України вже знали про скандал. Солдати на фронті почали відпускати непристойні жарти з приводу "яєць Резнікова" - нової метафори корупції. "Репутаційні збитки було завдано", - каже радник.

Коли я запитав Зеленського про цю проблему, він визнав її серйозність та загрозу, яку вона становить для морального духу України та її відносин із іноземними партнерами. Боротьба з корупцією, запевнив він журналіста, є одним із його головних пріоритетів. Він також припустив, що деякі іноземні союзники мають стимул перебільшувати проблему, оскільки це дає їм привід припинити фінансову підтримку. "Це неправильно, - каже він, - щоб вони прикривали свою нездатність допомогти Україні, висуваючи ці звинувачення".

Але деякі звинувачення було важко заперечити. У серпні українське видання новин Bihus.info, відоме своїми розслідуваннями про хабарництво, опублікувало викривальний репортаж про головного радника Зеленського з економічної та енергетичної політики Ростислава Шурму . У звіті йдеться, що Шурма має брата, який є співвласником двох компаній з виробництва сонячної енергії з електростанціями на півдні України. Навіть після того, як росіяни окупували цю частину країни, відрізавши її від енергосистеми України, компанії продовжували отримувати державні платежі за виробництво електроенергії.

Антикорупційна поліція, незалежна агенція, відома в Україні як НАБУ, відреагувала на публікацію, порушивши справу про розкрадання щодо Шурми та його брата. Але Зеленський не усунув свого радника. Натомість наприкінці вересня Шурма приєднався до президентської делегації у Вашингтоні, де автор бачив, як він радісно спілкувався із високопоставленими законодавцями та чиновниками адміністрації Байдена.

Незабаром після його повернення до Києва автор відвідав Шурму у його кабінеті на другому поверсі президентського штабу. Атмосфера всередині змінилася за 11 місяців, що відбулися з моменту його останнього візиту. Мішки з піском було знято з багатьох вікон, оскільки до Києва прибули нові системи ППО, зокрема американські ракети "Патріот", що знизило ризик ракетного обстрілу офісу Зеленського. Коридори залишалися темними, але солдати більше не патрулювали їх з автоматами, а їх спальні килимки та інше спорядження було прибрано. Деякі з помічників президента, зокрема Шурма, знову стали носити цивільний одяг замість військового.

Коли ми сіли в його офісі, Шурма сказав журналістові, що звинувачення проти нього є частиною політичної атаки, сплаченої одним із внутрішніх ворогів Зеленського. "Це був шматок лайна", - каже він, погладжуючи передню частину своєї накрохмаленої білої сорочки. "І тепер нам доводиться пояснювати, що ми чисті". Його, схоже, не турбувало те, що його брат є великим гравцем у галузі, яку займається Шурма. Навпаки, він витратив майже півгодини, намагаючись переконати автора в золотій лихоманці, на яку очікує відновлювана енергетика після війни.

Можливо, припустив журналіст, на тлі всіх побоювань щодо корупції в Україні, Шурма було б розумніше піти у відставку, поки перебуває під слідством у справі про розкрадання, або хоча б перечекати поїздку Зеленського до Вашингтона. Він відповів потиском плечей. "Якщо ми зробимо це, завтра всі члени команди стануть мішенню", - каже він. "Політика повернулася, і в цьому проблема".

За кілька хвилин на телефоні Шурма з'явилося термінове повідомлення, яке змусило його перервати наше інтерв'ю. Президент викликав своїх старших помічників на зустріч у своєму кабінеті. Вранці у понеділок їхня команда зазвичай проводила стратегічну нараду, щоб спланувати тиждень. Але це буде іншим. За вихідні палестинські терористи вбили багато сотень мирних жителів на півдні Ізраїлю, що спонукало ізраїльський уряд запровадити блокаду сектору Гази та оголосити війну ХАМАС. Зібравшись за столом переговорів, Зеленський та його помічники намагалися зрозуміти, що для них означатиме ця трагедія. "Мій розум гарячково працює", - сказав журналісту один із них, повернувшись із зборів того дня. "Події почнуть розвиватися дуже швидко".

З перших днів російського вторгнення головним пріоритетом Зеленського та, можливо, його головним внеском на захист країни було утримання уваги до України та згуртування демократичного світу на її боці. Обидві завдання стануть набагато складнішими з початком війни в Ізраїлі. Увага союзників України у США та Європі, а також світових ЗМІ швидко змістилася на сектор Газа.

"Це логічно", - каже автору Зеленський. "Звичайно, ми програємо від подій на Близькому Сході. Люди вмирають, і там потрібна допомога всього світу, щоб врятувати життя, врятувати людство". Зеленський хотів допомогти. Після кризової зустрічі з помічниками він попросив у ізраїльського уряду дозволу відвідати їхню країну на знак солідарності. Відповідь з'явилася наступного тижня в повідомленнях ізраїльських ЗМІ: "Час невідповідний".

Через кілька днів президент Байден спробував вийти з глухого кута, який Зеленський побачив на Капітолійському пагорбі. Замість просити Конгрес проголосувати за ще один окремий пакет допомоги Україні, Байден пов'язав його з іншими пріоритетами, включаючи підтримку Ізраїлю та безпеку кордону між США та Мексикою. Пакет коштуватиме 105 мільярдів доларів, з яких 61 мільярд доларів доставить Україні. "Це розумна інвестиція, - сказав Байден, - яка принесе дивіденди для американської безпеки протягом кількох поколінь".

Але це також було визнанням того, що допомога Україні сама по собі не має більших шансів у Вашингтоні. Коли я запитав Зеленського, він визнав, що руки Байдена, схоже, пов'язані опозицією Республіканської партії. Білий дім, за його словами, як і раніше відданий справі допомоги Україні. Але аргументи про спільні цінності більше не мають великого впливу на американських політиків та людей, які їх обирають. "Політика така", - каже він зі стомленою посмішкою. "Вони зважують свої інтереси".

На початку російського вторгнення місією Зеленського було зберегти симпатії людства. Тепер його завдання ускладнилося. У своїх закордонних поїздках та президентських телефонних дзвінках йому необхідно переконати світових лідерів, що допомога Україні відповідає їхнім національним інтересам, що вона, як висловився Байден, "принесе дивіденди". Досягти цього стає все важче в міру того, як множаться глобальні кризи.

Але зіткнувшись із альтернативою: заморозити війну чи програти її, Зеленський не бачить іншого вибору, окрім як продовжувати взимку рухатися далі. "Я не думаю, що Україна може дозволити собі втомитися від війни", - каже він. "Навіть якщо хтось втомлюється внутрішньо, багато хто з нас цього не визнає". Президент меншою мірою.

1