Посилення карантину: які області переходять на дистанційне навчання

У більшості областях України місцева влада перенесла весняні канікули
Ексклюзив
Посилення карантину: які області переходять на дистанційне навчання
Дистанційне навчання, школяр (фото: pexels)
17 Березня 2021, 17:03
читать на русском

Ситуація із коронавірусом ускладнюється у багатьох областях України. Попри те, що більшість регіонів у "помаранчевій" карантинній зоні, рівень захворюваності з кожним днем ускладнюється. Через побоювання місцева влада посилює карантинні заходи, переводить дітей на дистанційне навчання та переносить весняні канікули.

У яких областях школярі досі відвідують офлайн школи, а у яких уже почалось онлайн - проаналізувало видання Парламент.Ua.

Західна Україна

Найкритичніша ситуація почала спостерігається спершу в Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях, у яких через стрімке зростання хворих на коронавірус місцева влада посилила до "червоного" рівня карантинні обмеження. Таким чином у Чернівцях від 19 лютого усі школи перейшли на дистанційне навчання, зокрема, учні всіх класів - з 1 до 11-го.

У Івано-Франківські області з 15 лютого навчальний процес зупинився також для учнів 5-11 класів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, середніх професійних, вищих навчальних закладів та дитсадків. А з 1 березня уже й молодші школярі перейшли на онлайн навчання. Критична ситуація із коронавірусом в області спостерігається дотепер, тому орієнтованої дати скасування такого режиму навчання поки невідомо.

З 5-го березня за рішенням місцевої комісії ТЕБ та НС старші класи шкіл Закарпатської області переведено на дистанційне навчання. Традиційний формат навчання зберігається для молодших школярів (1−4 класи) і відвідувачів спеціальних навчальних закладів. Дитячі садки поки працюють.

Мерія Львівської області ухвалила рішення, що з 16 березня, школярі 5 - 11 класів переходять на онлайн-навчання, яке триватиме впродовж двох тижнів. А сьогодні, 17 березня, мер Львова Андрій Садовий заявив, що з п’ятниці, 19 березня, на території львівської громади запроваджують посилений карантин, який діятиме до 28 березня. Це пов'язано із динамікою захворюваності, яка суттєво збільшується, та великою кількість важких госпіталізацій.

Молодша школа переходить на канікули. Старші класи продовжують дистанційне навчання, - заявив він.

До того ж дитячі садочки у місті працюватимуть у звичайному режимі.

Тернопільська, Хмельницька та Волинська області знаходиться у "помаранчевій" зоні, тому освітній процес в школах і дитсадках працює у звичайному форматі. Проте, у Хмельницькій області обмеження запровадили лише в Шепетівці, де склалася найбільш критична ситуація з рівнем захворюваності. З 15-го по 19-е березня всі школи Шепетівки (старші та молодші класи) переходять на дистанційну освіту, потім в них пройдуть планові весняні канікули (22−28-го березня).

Тим часом Рівненська область залишається у "жовтій" карантинній зоні, у якій не діють обмеження щодо освітнього процесу.

Читайте також

Центральна Україна

Київ, відповідно до переліку карантинних зон, знаходиться у "помаранчевій" зоні, що свідчить про звичайний формат навчання. За словами мера Києва Віталія Кличка, весняні канікули у столиці розпочнуться раніше на два дні - 18 березня, в четвер. Проте, в Ірпені Київської області прийняли рішення про посилення карантинних обмежень, які почали діяти від сьогодні, 17 березня, і триватимуть до 5 квітня. А це означає, що усі учні шкіл перейшли на онлайн навчання.

Від 3 березня Житомирська область увійшла до "червоної" зони карантинних обмежень через спалах захворюваності на Covid-19, тому формат навчання в школах відповідає вимогам зони. До школи можуть ходити учні 1−4 класів, старші класи навчаються дистанційно. Тим часом дитсадки працюють у звичайному режимі. Також в області вирішили перенести весняні канікули, які мали початися 22-го березня. Тепер вони почались з 13-го і триватимуть по 21-е березня.

У Вінницькій області з 3 березня всі школи перейшли на дистанційну форму навчання.

На засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняли рішення, що від 3 березня дистанційне навчання у школах області буде для всіх - з 1 по 11 класи, - заявив голова ОДА Сергій Борзов.

У  Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях діють обмеження "помаранчевої" зони, які відповідають за відвідування освітніх закладів у звичайному режимі. Проте, весняні канікули для учнів полтавських шкіл триватимуть тиждень. Розпочнуться у понеділок, 22-го березня, і триватимуть до 28-го березня включно.

Східна Україна

Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Сумська, Донецька, Луганська області знаходяться у "помаранчевих" та "жовтих" карантинних зонах, у яких заклади освіти й дитсадки працюють у звичному режимі.

Проте, сьогодні, 17 березня, у Харківській обласній державній адміністрації попередили жителів регіону, що вони мають бути готовими до посилення карантинних обмежень, зокрема до переходу навчальних закладів середньої й вищої освіти на дистанційне навчання через погіршення ситуації з COVID-19.

Південна Україна

В Одесі учні 5-11 класів загальноосвітніх середніх шкіл почали навчання дистанційно від 15 по 19 березня з метою уникнення розповсюдження COVID-19, а з 22 по 26 березня школярів відправлять на канікули. Учні молодших класів, дитячих садків та позашкільних закладів продовжують навчання у звичайному режимі з дотриманням протиепідемічних заходів.

Учні 1-4 класів закладів загальної середньої освіти продовжують освітню діяльність з чітким дотриманням протиепідемічних заходів, але за заявою батьків учні 1-4 класів можуть перейти на дистанційну форму навчання. Вихованці позашкільних і дошкільних закладів освіти продовжують освітній процес із чітким дотриманням протиепідемічних заходів, - зазначила в. о. директора місцевого департаменту освіти та науки Одеської міської ради Ірина Столбова.

У Миколаєві 16 березня під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки посилено карантинні заходи у зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо COVID-19. З 17 березня вихованців позашкільних і загальноосвітніх закладів перевели  на дистанційне навчання. А з 22 березня усі школярі підуть на канікули, які триватимуть до 3 квітня.

Тим часом у Херсонській області навчальний процес проходить у звичайному режимі.

1