"Стадіон так стадіон-2", або "битва запрошень" Зеленського та Путіна

Експерти розповіли, чим може завершитися протистояння президентів
Ексклюзив
"Стадіон так стадіон-2", або "битва запрошень" Зеленського та Путіна
Володимир Зеленський Фото: Офіс президента
23 Квітня 2021, 20:34
читать на русском

Між українським президентом Володимиром Зеленським та російським лідером Володимиром Путіним спалахнула справжня битва "запрошеннями". У пам'яті українців і досі жевріє згадка про битву "відосиками" під час передвиборчої кампанії  Зеленського з Петром Порошенком та фраза "стадіон, так стадіон". Однак цього разу політична перепалка українського гаранта вийшла на геополітичний рівень, і спостерігає за нею тепер увесь світ.  Чи вдасться Зеленському затягти Путіна на свій "стадіон" та змусити грати за його правилами розбиралися у Парламент.UA.

Зеленський кличе Путіна на Донбас, а той чекає у Москві

Президент Володимир Зеленський 20 квітня оприлюднив чергове відео з "відвертою розмовою" з народом, у якій говорив про ситуацію з російськими військами на кордоні та загрозу ескалації військово конфлікту. Ролик з’явився за день до щорічного звернення президента Росії Володимира Путіна до Федеральних зборів. У ньому український гарант запросив Путіна зустрітися на Донбасі. Зокрема нагадав слова російського лідера: якщо бійка неминуча - потрібно бити першим.

По-моєму, сьогодні кожен лідер повинен розуміти, що бійка не може бути неминучою, коли мова йде не про підворіття і хуліганів, а про реальну війну і мільйони людських життів. І що, на відміну від бійки, у війні програють усі сторони.

Пане Путін, я готовий піти ще далі і запропонувати вам зустрітися в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна, - наголосив президент Зеленський.

Наступного дня на запрошення Зеленського відреагував у коментарі російським ЗМІ заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров. Він назвав виклик Зеленського - "заявами хорошого актора".

З якого переляку наш президент повинен з ним зустрічатися на Донбасі, який Зеленський не контролює, - сказав Володимир Джабаров.

Однак не забарилася і відповідь самого Путіна. Її він дав під час спільного брифінгу після перемов з Олександром Лукашенком. І відповідь його була досить прогнозованою. Він відмовився обговорювати питання Донбасу, ба більше туди їхати. Натомість запросив Зеленського в Москву, якщо той так вже хоче спілкуватися.

Останнім часом чинне керівництво України зробило дуже багато кроків, що руйнують російсько-українські стосунки.
Якщо президент Зеленський хоче почати відновлення цих відносин, ми будемо це тільки вітати. Залишається питання - що хочемо обговорювати на цій зустрічі? Якщо мова йде про обговорення проблем Донбасу, то в першу чергу керівництво України повинно зустрічатися з керівниками "республік" "ЛНР" і "ДНР", а потім вирішувати проблеми з представниками третіх країн, якою є Росія.

А якщо мова йде про розвиток двосторонніх відносин, то ми приймемо президента України в Москві в будь-який зручний для нього час, - відповів на закид Зеленського Путін.

Володимир Путін та Дмитро Пєсков (Фото: Известия)

Після цього активізувалися і лідери псевдореспублік - Леонід Пасічник та Денис Пушилін. Зокрема останній у відеозверненні запросив Зеленського на "лінію зіткнення для відкритої розмови".

Своєю чергою представник української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович напередодні відкинув таку можливість в ефірі "Україна-24".

Наша позиція принципова, вона полягає в тому, що жодних переговорів з так званими "ЛНР" і "ДНР" не буде і не може бути, навіть в умовному просторі, в режимі "фантастика на другому поверсі, - наголосив Арестович.

Своєю чергою голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив в етері "4 каналу" - запрошення українського гаранта до Москви виглядає як бажання Росії, аби їй вклонилися.

Якщо у Путіна виникає ідея переговорів глобального масштабу щодо відносин Росії і України, то це може бути тільки нейтральна країна. Ну скажімо Фінляндія чи Швейцарія, але ні в якому разі це не може бути Росія - агресор, окупант України. Ні в якому разі, - зазначив Леонід Кравчук.

Тим часом в Офісі президента анонсували продовження перемовок між Зеленським та Путіним. Зокрема прессекретарка українського гаранта Юлія Мендель у коментарі пресі заявила, що Володимир Зеленський готує свою відповідь на запрошення Путіна до Москви.

Чим завершиться протистояння Путіна та Зеленського

Такі словесні баталії Зеленського з політичним опонентом українці спостерігають вже не вперше. Зокрема під час передвиборчої кампанії два роки тому Зеленський влаштував "битву відеороликів" зі своїм головним конкурентом на виборах Петром Порошенком. Зокрема запрошував його на дебати на Олімпійський стадіон у Києві. Тодішня відповідь Порошенка - "стадіон, так стадіон" - міцно закарбувалася в пам’яті українців і породила ціле засилля мемів.


А от щодо успіху "битви запрошеннями" з Путіним у геополітичному масштабі думки експертів розділилися.

Зокрема конфліктолог Богдан Петренко вважає, що ролик Зеленського був більше спрямований на електорат та перш за все - спробою заспокоїти громадян у період можливої ескалації бойових дій на Сході. А запрошення Путіна на Донбас вважає цікавим ходом та демонстрацією "політичної маскулінності". Хоча й відзначає на цьому "стадіоні" йому доведеться тяжко.

Зеленський уже мав свій стадіон з Путіним у грудні 2019 (зустріч у нормандському форматі у Парижі, - ред.). І я не думаю що він його виграв.

Загалом в контекстів такої собі перепалки Зеленського з Путіним, мені здається, що тактично все ж таки виграв Зеленський. Його звернення до Путіна із запрошенням на Донбас хоч і мало чимало недоліків, з одного боку цікавий хід, щось на кшталт демонстрації "політичної маскулінності". Спершу я не думав що Путін взагалі дасть відповідь. Озвучать її, наприклад, просто ротом Піскова, мовляв, де я - Путін, і хто такий Зеленський. І хоча зміст його відповіді досить прогнозований, тим що не схотів їхати на Донбас Путін тимчасово поступився Зеленському, дозволив йому взяти себе "на слабо".

В Україні було кілька цікавих спроб перетягнути на себе ініціативу і за часів Порошенка, і за часів Зеленського. Але ці спроби були одноразові. Умовно, хід зроблений і ми чекаємо що відповість Росія, а потрібно робити наступний-наступний крок, - пояснив Богдан Петренко.

Своєю чергою, політолог та засновник центру "Ейдос" Віктор Таран вважає, що цю геополітичну перепалку Зеленський програв. Він визнає, що сам факт звернення до України напередодні імовірного вторгнення правильний і сильний хід, а от форма і подача - були не дуже.

Зеленський виглядав переляканим, хаотично міняв курси свого виступу, не пояснив громадянам як ми збираємося оборонятися. Він і далі грає президента, а не є ним, і це найбільша зараз проблема.

Його звернення до Путіна з пропозицією зустрітися - це такий емоційний крок, який хтось оцінив позитивно, як певний прояв людяності, щире намагання вирішити питання. Але насправді він завершився геополітичним ляпасом, який йому дав Путін і перехопив ініціативу. По-перше, він заявив, щоб Зеленський, якщо хоче спілкуватися приїздив в Москву. І при тому озвучив коло питань: статус російської мови, статус православної церкви. А от, наприклад, теми окупованого Криму там немає.

Тож Зеленський загнав опинився у дурній ситуації, сам загнав себе в пастку. Адже їхати в Росію для нього - політична смерть. По перше, не зрозуміло чи повернеться він звідти. А якщо не поїде, виглядатиме наче він відмовився від миротворчих пропозицій Путіна, - вважає Віктор Таран.

На думку політолога, голови Центру аналізу та стратегій Ігоря Чаленка, відповідь Путіна Зеленському можна розцінювати як готовність до повернення у дипломатичний напрямок перемов. Однак він наголошує продовжувати такі перемовки з російським президентом - не варто.

Якщо Офіс президента вибере таку тактику, вона буде програшною. Адже президентові як керівникові зовнішньополітичного напрямку слід перейти до офіційних документів з офіційними листами, де обговорити питання можливої зустрічі, але не в Москві, не на Донбасі, а можливо в якісь третій країні. Як ми бачимо за схожим форматом запропонував Путіну зустрітися і Байден. Тому думаю, що такий формат підійшов би і Зеленському.

Хоча мушу зазначити, що двостороння зустріч все одно має іти в руслі нормадського процесу. Це вкрай важливо, адже він і був придуманий для того, щоб не лишати Україну сам на сам із країно-агрессоркою, і це вкрай важливо з точки зору переговорів, щоб не було умов, які означали б банальну капітуляцію, - відзначив Ігор Чаленко.