В Україні посилили карантин: хто в "червоній" зоні та що заборонено

Які карантинні обмеження діють у "червоній" зоні, як працюватиме транспорт та школи
Ексклюзив
В Україні посилили карантин: хто в "червоній" зоні та що заборонено
Медики, лікарі у захисних костюмах, коронавірус, карантин Фото: УНІАН
27 Жовтня 2021, 16:44
читать на русском

В Україні через складну ситуацію з коронавірусом вісім областей перебувають у "червоній" зоні карантину. А з 30 жовтня до них приєднаються ще сім.

Про обмеження, які діють у регіонах, читайте в матеріалі Парламент.UA.

Які області "червоні", а які ще ні

Херсонська область стала першим регіоном, який потрапив в "червону" зону карантину. Обмеження там почали діяти 15 жовтня.

​​З 18 жовтня на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей встановили червоний рівень епідеміологічної небезпеки. А з 23 жовтня Сумська область стала "червоною".

Миколаївська та Рівненська області через загрозливу ситуацію із поширення коронавірусної хвороби та недостатні темпи вакцинації проти COVID-19 потрапили в "червону" зону 26 жовтня.

З 30 жовтня червоний рівень епіднебезпеки буде встановлений ще у семи областях - у Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Львівській, Хмельницькій та Чернігівській.

Зазначимо, що після посилення карантинних обмежень в областях "червоної" зони почали фіксувати добові рекорди за кількістю вакцинованих. Люди, аби отримали щеплення від COVID-19 стояли у довгих чергах.

Коронавірус, карантин, люди у захисних масках

Коронавірус, карантин, люди у захисних масках Фото: УНІАН

Станом на 27 жовтня Закарпатська та Кіровоградська області перебувають у "жовтій" зоні карантину. Полтавська, Тернопільська, Харківська, Черкаська, Чернівецька та Київ - у "помаранчевій".

Своєю чергою мер Києва Віталій Кличко заявив, що столиця готується до переходу у червону зону.

Які обмеження передбачені для "червоної" зони

Що заборонено у "червоній" зоні:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень на винос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил. Місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення карантину.

Втім, кожна область самостійно може вводити додаткові обмеження лише для свого регіону.

Коронавірус, люди у захисних масках

Коронавірус, люди у захисних масках Фото: УНІАН

Так, з 18 жовтня Львів живе за новими карантинними правилами. Там до 1 листопада відправили на канікули школи, позашкілля та дозвілля. Окрім цього масові заходи можуть проводити та брати участь лише вакциновані громадяни або з ПЛР-тестом. Такі обмеження стосуються театрів, кінотеатрів, музеїв, філармоній, але кількість відвідувачів не більше 50% від загальної кількості місць.

Музичні школи на двотижневих канікулах. Народні доми, гуртки та секції – не працюють. Бібліотеки працюють лише на видачу книг.

Промислові, продовольчі ринки і магазини, торгові центри, перукарні та салони краси - можуть працювати, якщо працівники вакциновані або з негативним ПЛР-тестом. А також з дотриманням маскового режиму та не більше 50% заповнення торгових площ.

Заклади громадського харчування можуть працювати лише до 23.00 та за умови 100% вакцинації працівників при заповненні не більше 50%, до 4 людей за столиком.

Якщо за 2 тижні ситуація із захворюванням не стабілізується, то з 1 листопада заклади зможуть відвідувати лише вакциновані або з наявним ПЛР-тестом, - заявив мер Львова Андрій Садовий.

Спортзали можуть відвідувати лише вакциновані або з негативним ПЛР-тестом. Усі працівники повинні бути вакциновані. Заповненість не більше 50%. Готелі та хостели працюють лише за умови наявності у всіх працівників сертифікату про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту.

Карантин, коронавірус, люди у кафе

Карантин, коронавірус, люди у кафе Фото: УНІАН

Що буде з транспортом

В Україні з 21 жовтня почали діяти нові правила пасажирських перевезень на час карантину, який вводять через зростання кількості хворих та ушпиталених з коронавірусом. Це означає, що без COVID-сертифіката та негативного ПЛР-тесту українці не зможу вільно переміщатись між областями.

При цьому відповідальність за наявність COVID-документів у пасажирів літаків і поїздів несе перевізник, а в автобусі відповідає сам пасажир. Тому за проїзд без COVID-сертифіката або ПЛР-тесту пасажиру загрожує штраф 34 тисяч гривень.

Такі правила стосуються лише міжобласних перевезень. На поїздки містом або в межах однієї області не поширюються.

Обмежень на роботу громадського транспорту в "червоній" зоні згідно з постановою Кабінету міністрів не передбачається. Так, міські та приміські маршрутки продовжать курсувати. Вимоги про наявність COVID-документів немає. Втім, місцева влада на свій розсуд вводити додаткові обмеження.

Читайте також

Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що під час нового локдауну в містах не зупинять функціонування міського громадського транспорту. Оскільки це доволі сильно впливає і на економіку, і на мобільність людей, і зокрема, це не дає додаткового якогось епідеміологічного впливу.

За його словами, найголовніше - більш жорстоко слідкувати за дотриманням протиепідеміологічних вимог під час перевезення, обмеження кількості людей, які користуються громадським транспортом, і навпаки виведення додаткової, резервної кількості самого того рухомого складу, аніж припинення його функціонування.

Тому, найімовірніше, у межах можливих локдаунів або "червоних" зон уряд не буде рекомендувати обмежувати функціонування саме місцевого або міського транспорту, - наголосив Кузін.

Кузін додав, що питання функціонування громадського транспорту розглядає місцева комісія ТЕБ та НС.

Коронавірус, карантин, люди у захисних масках

Коронавірус, карантин, люди у захисних масках Фото: УНІАН

Так, громадський транспорт з додатковими обмеженнями працює в низці регіонів. Там місцева влада зобов'язала перевізників брати лише з сертифікатами про вакцинацію або ПЛР-тестом. Також встановленні обмеження на кількість пасажирів в салоні транспорту.

У Дніпрі громадський транспорт згідно з карантинними обмеженнями може перевозити лише сидячих пасажирів у салоні. Відтак, утворився попит на таксі, ціна на які піднялася на 25-125% в залежності від сервісу. Наприклад, в популярних мобільних додатках Bolt і Uklon вартість за проїзд зросла з 80 грн до 175-184 грн на один і той же напрямок.

При цьому у місті співробітники правоохоронних органів проводять рейди. Штрафи можуть отримати не лише водії, але й пасажирів. Останніх - за відсутність захисної маски.

Коронавірус, карантин, люди у захисних масках

Коронавірус, карантин, люди у захисних масках Фото: УНІАН

Громадський транспорт Києва курсуватиме з обмеженнями у разі переходу до "червоної" зони карантину. Наприклад, тролейбуси, автобуси, трамваї братимуть тільки сидячих пасажирів.

Спецперепусток для проїзду в метро і наземному транспорті ми поки точно не видаватимемо. На цей момент немає обґрунтувань для зупинки роботи транспорту. У Києві мільйон вакцинованих громадян. Вони повинні жити повноцінним життям, наскільки це можливо в умовах карантину - їздити на роботу, користуватися транспортом, - перший заступник глави КМДА Микола Поворозник.

Поворозник каже, що в разі введення жорсткіших обмежень повернення електронних перепусток можливе. І їх отримають лише працівники критичної інфраструктури.

У Запорізькій області також ввели обмеження для міського транспорту. Так, у містах цього регіону від пасажирів вимагають COVID-документи.

Як працюватимуть школи та дитсадки

У "червоній" зоні карантину заборонена робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл. Втім, деякі школи відправили школярів на дистанційне навчання, тому працюють лише дитсадки.

При цьому постанова уряду дозволяє роботу закладів освіти очно в "червоній зоні" карантину, якщо там всі 100% працівників щеплені двома дозами від COVID-19. Дитячі садочки та початкові школи можуть працювати у звичному форматі.

Читайте також

Проведення масових заходів

Проведення масових заходів під час карантину вимагає суворого дотримання низки норм.

Масовий захід можна провести лише, якщо у всіх учасників та організаторів є документу про повний курс вакцинації проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години. Обов'язково потрібно дотримуватись маскового режиму та не забувати про регулярну дезінфекцію та миття рук.

Чи введуть загальнонаціональний локдаун

Вчені Національної академії наук прогнозують, що в Україні може збільшитися кількість хворих на COVID-19 до 30 тисяч нових випадків за добу.

Середня кількість нових виявлень в Україні збільшилася до 20 411 осіб на день, середня кількість летальних випадків становить 513 смертей на день у середньому за останній тиждень, - йшлося в прогнозі НАН.

Колишня "слуга", народна депутатка Людмила Буймістер в ексклюзивному інтерв'ю для Парламент.UA розповіла, що в Україні введуть локдаун аби зекономити на опалюванні, бо "Нафтогаз" не закупив достатньо газу для нормального проходження опалювального сезону.

При цьому 19 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні сьогодні достатньо газу, щоб забезпечити споживачів за стабільною ціною. А секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов вважає, що локдауну в Україні не буде, однак територіальні обмеження посилюватимуться.

Про те, яка ситуація в українських лікарнях, читайте в нашому матеріалі: Ампутація кінцівок та неспроможність самостійно дихати: яка ситуація з коронавірусом в Україні