Великдень в Україні: які карантинні заборони діють в областях

В окремих регіонах до свят послабили обмеження, хоч українців закликали не забувати про дотримання карантинних заходів
Ексклюзив
Великдень в Україні: які карантинні заборони діють в областях
Великдень (фото: УНІАН)
28 Квітня 2021, 19:03
читать на русском

По всій території України у зв'язку з поширенням коронавірусу до 30 червня діє адаптивний карантин. Тому області поділені на зони - жовті, помаранчеві та червоні. У травні на українців очікують Великодні свята та додаткові вихідні, відповідно - карантинні заборони.

Київ та область: послаблення карантину на свята

У Київській області обласна комісія з питань ТЕБ і НС подовжила посилений карантин до 30 квітня через складну ситуацію з COVID-19. Окремим територіям Київщини залежно від епідемічного стану рекомендували в залежності від епідстану на окремих територіях призупиняти освітній процес у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти усіх типів та форм власності.

Дозволено перевозити пасажирів у кількості 50%, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу і визначена в його реєстраційних документах. Також на місцяї влада може збільшувати або зменшувати кількість громадського транспорту, а також інтервал руху на внутрішньообласних автобусних маршрутах, крім таких годин: із 07:00 по 10:00, із 16:00 до 20:00. Про будь-які зміни в графіках руху перевезень необхідно повідомити жителям.

Людей похилого віку рекомендовано обслуговувати у закладах торгівлі з 10:00 до 12:00.

Читайте також

Від 1 травня місцева влада Києва послаблює суворі карантинні обмеження у місті, зокрема, скасовують спецперепустки в громадському транспорті та відновлюють роботу заклади громадського харчування, торгівлі, ТРЦ, спортивні зали та фітнес-центри, ярмарки та ринки. Центри надання адміністративних послуг працюватимуть за попереднім записом через електронні сервіси. А у школах та дитячих садочках відновиться навчання від 5 травня.

Київ закликав проводити масові богослужіння на Великдень у режимі відеотрансляцій, а освячення великодніх кошиків - на відкритому повітрі з дотриманням 1,5 м між присутніми.

У вихідні та святкові дні із 1 до 14 травня правоохоронці збільшать кількість патрулів та посилять контроль за виконанням обмежувальних заходів, зокрема, у церквах, храмах та біля них. Стежитимуть за дотриманням громадського порядку у парках, лісопаркових зонах та в місцях масового скупчення людей.

Від 3 до 14 травня патрулюватимуть територію міських кладовищ у період поминальних днів. У цей період буде організовано додаткові автобусні маршрути до міських кладовищ, тож патрулювання відбуватиметься і на зупинках тимчасових автобусних маршрутів.

Церква, храм. правоохоронці

Церква, храм. правоохоронці (фото: УНІАН)

На позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Києві від 1 травня скасовують "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. На території міста діятимуть обмежувальні протиепідемічні заходи передбачені для "жовтого" рівня епідемічної небезпеки.

Львів та область: жодних заходів, але більше одиниць транспорту

Державна комісія з ТЕБ та НС вирішила скасувати "червону" зону карантину на Львівщині і встановити тут обмеження "жовтої" зони, що почала діяти від 26 квітня.

Міська влада Львова закликала відмовитись від масових скупчень на Великодні свята та проводити ці дні у вузьких родинних колах. У зв’язку із пандемією коронавірусу, у Львові не проводитимуть жодних заходів, гаївок чи концертів.

Також у період Великодніх свят, з 1 до 4 травня, у Львові збільшать кількість одиниць громадського транспорту, який курсуватиме до Голосківського та Сихівського кладовищ. Зокрема, йдеться про автобусні маршрути № 55, 38 та тролейбусний маршрут № 38.

Враховуючи те, що Львів перейшов у "жовту" зону карантину, відповідно, всі попередні обмеження в основному діють. Надалі діє про масковий режим, сидячі місця, єдина зміна стосується лише перевезення пільгових категорій: зараз діє рекомендація по проїзду пільгових категорій з 11 до 16 години.

Одеська область: обмеження "жовтої" зони карантину

Від 25 квітня Одеська область перейшла у "жовту" карантинну зону з "червоної". Тому на території регіону діють обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для "жовтого" рівня епідемічної небезпеки.

Карантин, українці під час коронавірусу (фото: УНІАН)

Тернопіль та область: кафе, ресторани працюють, але є умови

Міська влада в Тернополі послабила карантинні обмеження у місті з 26 квітня. Зокрема, в місті відновлять очне навчання учнів 5-11 класів; роботу кафе та ресторанів, заборонивши роботу після 22:00 та до 7:00, із забороною проведення розрахункових операцій після 21:00 (виняток - доставка та робота та "на винос"). Діяльність нічних клубів, дискотек, закладів дозвілля після 22:00 год буде під забороною.

Від 24 квітня місто відновило ургентну хірургічну та травматологічну меддопомогу в лікарні швидкої допомоги.

На Великодні свята у місті збільшать кількість рейсів громадського транспорту до міських кладовищ, зокрема маршрути до міського кладовища у с. Підгороднє та біля с. Довжанка.

Коронавірус, Великдень, церква

Коронавірус, Великдень, церква (фото: УНІАН)

Харківська область: що заборонено у "червоній" зоні

Червоний рівень епідемічної небезпеки від 11 квітня встановлено у Харківській області. Відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на території Харківської області  встановлено червоний рівень епідемічної небезпеки.

Таким чином, в області діятимуть обмеження:

  • ресторани працюють на винос і на літніх майданчиках, відвідувачі зобов'язані дотримуватися соціальної дистанції;
  • заборонена робота непродовольчих та змішаних ринків (де продається менш як 60% продовольчих товарів);
  • заборонена робота фітнес-центрів, спортзалів;
  • заборонені масові заходи - спортивні змагання будуть проходити без глядачів;
  • заборонені культурно-масові заходи (театри, кінотеатри тощо);
  • учні 5-11 класів продовжать навчання в дистанційному режимі;
  • наземний громадський транспорт перевозитиме пасажирів з наповненням 50% від усіх місць, у тому числі стоячих.

За словами заступника міністра охорони здоров’я – головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, в області значне зростання захворюваності.

В регіоні застосовуватимуться обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для цього рівня епідемічної небезпеки. Голові ОДА доручили забезпечити дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів.

Івано-Франківська область: ситуація стабільна, але обмеження є

Від 10 квітня "червоний" рівень скасували в Івано-Франківській області, там діють обмеження "жовтої" зони.

Зараз в області ситуація із захворюваністю на COVID-19 відносно стабільна. Проте спільними зусиллями нам треба не допустити її погіршення. Адже життя і здоров'я громадян - це найбільша цінність!, - сказав голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук.

На Великодні свята місцева влада запровадила низку рекомендацій:

  • проведення богослужінь для вірян в онлайн-форматі;
  • збільшення кількості богослужінь, благословень та освячень;
  • вхідні двері до Храмів та молитовних домів залишити відкритими під час богослужінь;
  • дотримання дистанції між парафіянами на вулиці не менше 1,5 м;
  • відвідувати обряд благословення та освячення їжі тільки по одній людині від домогосподарства;
  • літнім людям та особам з хронічними захворюваннями утриматися від відвідування храмів та домів молитви;
  • дотримання обмежувальних карантинних норм, зокрема знаходитися в храмах й домах молитви та на подвір’ях храмів виключно у вдягнутих засобах індивідуального захисту, зокрема в захисних масках.
Богослужіння, церква

Богослужіння, церква (фото: УНІАН)

1