Великдень в Україні: що дозволила церква та влада під час локдаунів та COVID-19

Храми на Великдень будуть відчинені, але парафіян закликають дотримуватися карантинних правил
Важливо
Великдень в Україні: що дозволила церква та влада під час локдаунів та COVID-19
Богослужіння, церква (фото: УНІАН)
28 Квітня 2021, 15:09
читать на русском

В Україні влада рекомендувала проводити богослужіння онлайн, але церкви на Великдень будуть відчинені. Але українцям необхідно дотримуватися соціальної дистанції, одягати маски, користуватись антисептиками та уникати місць масових скупчень людей.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, уряд не змінюватиме на травневі свята модель адаптивного карантину і просить українців свідомо поставитися до святкувань Великодня.

В уряді вважають, що адаптивний карантин демонструє свою дієвість: з "червоної" зони вже вийшли Чернівецька та Одеська області, де стабілізувалася динаміка захворюваності, а цього тижня до них можуть приєднатися ще кілька областей.

Тому Шмигаль ще раз закликав українців проявити відповідальність, обачність і уникати масових скупчень на свята. Також у Києві від 1 травня посилять контроль за дотриманням карантинних правил у місцях масового скупчення людей, парках та скверах.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, що уряд домовився про зменшення тривалості богослужінь з одночасним збільшенням їх кількості, фіксацією дверей у храмах, щоб вони постійно були відкриті. Також додатково заборонять фізичний контакт при здійсненні обрядів - цілування хрестів, ікон, святинь.

Перебувати на богослужіннях і церковних обрядах, незалежно від того, де вони відбуватимуться, всередині храму або у дворі, потрібно обов'язково в масці. Участь у богослужіннях рекомендують брати лише одному члену сім'ї і максимально виключити відвідування служби літніми людьми і тими, хто має хронічні захворювання.

Читайте також

У Православній церкві України повідомили, що храми на Великдень будуть відчинені, але, аби убезпечити вірян від захворювання на коронавірус, зокрема, планується масове освячення пасок на хлібокомбінатах і в магазинах.

За словами предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, священники освячуватимуть паски на хлібокомбінатах, на заводах та у магазинах, оскільки цілі мережі магазинів звертаються до церковників.

Також на Великдень усі віряни зможуть піти до церкви, але за умов перебування у масках і дотримання дистанції. Втім, кожна громада на місці, чи обласний центр, чи ОТГ самостійно вирішуватимуть, як проводити богослужіння, враховуючи COVID-ситуацію в регіоні.

Своєю чергою Українська греко-католицька церква не закриватиме свої храми на Великдень і проводитиме служби як усередині, так і на подвір'ї. Ті люди, які відповідно до норм не зможуть вміститися у храмі, зможуть молитися на вулиці. Для цього буде забезпечено озвучення.

Освячення кошиків буде відбуватися у суботу, 1 травня, якнайчастіше упродовж дня і у неділю після Літургій. Для тих, хто перебуває у зоні ризику, для хворих і всіх, хто вирішить молитися вдома буде організовано онлайн-трансляції. Великодні страви також освячуватимуть онлайн.

Читайте також наш матеріал: Вербна неділя 2021: коли святкують, традиції та що заборонено робити