Верещук, Резніков, Рябікін, Свириденко: чого наобіцяли нові міністри у перший день

Українці платитимуть менше за тепло вже наступного року, підвищення зарплат військовослужбовцям та більше уваги до молоді з окупованих територій
Ексклюзив
Верещук, Резніков, Рябікін, Свириденко: чого наобіцяли нові міністри у перший день
Ірина Верещук, Олексій Резніков, Юлія Свириденко, Павло Рябікін (колаж – Парламент.UA)
4 Листопада 2021, 18:06
читать на русском

4 листопада Верховна Рада України призначила чотирьох нових членів Кабінету міністрів: міністром оборони став Олексій Резніков, посаду міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій отримала Ірина Верещук, новим міністом з питань стратегічних галузей промисловостей став колишній головний митник Павло Рябікін, а Міністерство економіки очолила заступниця керівника Офісу президента Юлія Свириденко.

Парламент.UA вже писав про те, чому "слуги" здійснили чергову ротацію в Кабміні. Цього разу розповідаємо, чого наобіцяли новопризначені міністри у перший же день свого перебування на новій посаді.

Читайте також

Аудит Міноборони та підвищення зарплат військовослужбовцям

Під час свого виступу з трибуни Верховної Ради Олексій Резніков визначив три головні напрямки роботи, за якими працюватиме Міністерство оборони під час його перебування на посаді міністра:

  • Синергія дій. За словами Резнікова, Міноборони, Генштаб та профільний комітет ВР мають діяти як складова єдиного організму.

Міноборони має тісно співпрацювати з Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості. Спільно ми маємо змінити структуру оборонного бюджету, щоб це був бюджет сучасної боєздатної армії, а не бюджет проїдання, - сказав Резніков.

Крім того, синергія має бути забезпечена з міжнародними партнерами України, а військова дипломатія у партнерстві з МЗС стане одним з пріоритетів відомства.

  • Люди. Резніков пояснив, що потрібно змінити підхід до кадрової політики.

Потрібно подивитися на Збройні сили України як на потужного роботодавця, який змагається за найкращих у конкурентних умовах, який дбає про людей від моменту вибору професії та адаптації після служби, - зазначив міністр оборони.

  • Підвищення якості управління та розмежування повноважень між Міноборони і ЗСУ.

Першим моїм кроком буде повний аудит міністерства, аналіз внутрішніх процесів та документообігу. Українська паперова армія має залишитися у минулому. Особливу увагу буде приділено організації оборонних закупівель, відповідно до закону, який набрав чинності цього року, - наголосив Резніков.

Крім того, відповідаючи на запитання народних депутатів, Резніков зазначив, що зарплата українського військовослужбовця має бути ринковою, а армія - найкращим роботодавцем.

Олексій Резніков (фото: Офіс президента)

Створення Українського національного центру розбудови миру та особлива увага до молоді з Донбасу та Криму

Ірина Верещук почала роздавати обіцянки ще до того, як її призначили міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Ще у вівторок 2 листопада, коли цю посаду обіймав Олексій Резніков, вона пообіцяла перевірити чи виконувало Міністерство свої завдання, відповідно до  законів, указів президента, рішень РНБО (Рада національної безпеки та оборони України - ред.), постанов Кабміну та інших нормативно-правових актів.

Треба зрозуміти, де ми зараз знаходимося в плані виконання профільних стратегій. Також треба чітко оцінити ступінь реалізації тих чи інших профільних проєктів та державних програм, - повідомила Верещук.

Під час свого виступу у Верховній Раді перед призначенням на посаду, Верещук пообіцяла створити експертну та громадську раду при Міністерстві та забезпечити належне та адекватне фінансування проєктів з реінтеграції.

Розумію, що бюджетних коштів не вистачає, тому моїм пріоритетом буде мобілізація фінансових зусиль наших міжнародних партнерів для підтримки відповідних проєктів по Донбасу та Криму, - наголосила Верещук.

Вона уточнила, що йдеться як про створення Міжнародного спеціального фонду з фінансування, так і про публічно-приватне партнерство, особливо з інфраструктурних проєктів в районах, прилеглих до тимчасово окупованих територій.

Новопризначена міністерка також повідомила, що до кінця 2022 року в Україні буде створено спеціалізовану державну установу - Український національний центр розбудови миру, який займатиметься збором доказової бази порушень прав, пов'язаних з тимчасовою окупацією та військовою агресією Російської Федерації.

Верещук також пообіцяла приділяти особливу увагу молоді з тимчасово окупованих територій.

Мій головний пріоритет - це наша молодь. Саме для них та з ними ми будемо повертати наш Крим та Донбас. Я буду приділяти особливу увагу питанням освіти та працевлаштування молоді з тимчасово окупованих територій, - сказала Верещук.

Насамкінець, відповідаючи на запитання народних обранців, Ірина Верещук зазначила, що планує долучитись до засідань Тристоронньої контактної групи.

Щодо мого перебування у Тристоронній контактній групі. Так, я планую брати участь. Але щодо мого головування - це питання до вищого політичного керівництва держави, - пояснила міністерка.

Ірина Верещук (Фото: УНІАН)

Агенція з оборонних закупівель та розвиток космічної галузі

Новопризначений міністр з питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін був небагатослівним, проте і він встиг дати кілька обіцянок у свій перший день.

Зокрема, Рябікін пообіцяв підвищити контроль за діяльністю державних замовників та виробників з метою повного та безумовного виконання державного оборонного замовлення, а також здійснювати якомога більше державних замовлень в українських виробників.

Пріоритетом для мене буде забезпечення державним замовленням вітчизняних виробників, незалежно від форми власності, головне - якісне, сучасне, високотехнологічне озброєння та військова техніка для нашої армії, - зазначив Рябікін.

Крім того, він наголосив, що Агенція з оборонних закупівель повинна запрацювати вже на початку 2022 року, а розвиток космічної галузі в Україні повинен стати політичним пріоритетом.

Рябікін Павло

Павло Рябікін (фото: facebook.com/rjabikin.pavel)

У 2022 українці менше платитимуть за тепло

Міністерка економіки України Юлія Свириденко пообіцяла переглянути підхід до державного фінансування.

Ми маємо перестати проїдати державні кошти, натомість здійснювати ефективні інвестиції, прорахувавши наслідки для економіки, - зазначила Свириденко.

Вона визначила 5 кластерів, на які буде спрямовуватись фінансування: машино- та суднобудування, енергетика, ІТ, сільське господарство та будівництво. За її словами саме ці галузі відповідають трьом найважливішим параметрам: локалізації, трудомісткості - здатності утворювати нові робочі місця та розміру доданої вартості виробленого продукту.

Свириденко також пообіцяла масштабну програму з термомодернізації, яка дозволить удосконалювати щонайменше 5 тисяч будинків щороку, а українцям менше платити вже наступного опалювального сезону.

Крім того, одним з пріоритетів нова міністерка економіки визначила програму по зрошенню, яка має підвищити врожайність у 2 рази та збільшити експортний виторг на 5 млрд доларів.

Юлія Свириденко

Юлія Свириденко (фото: facebook.com/cg.gov.ua)

Перед своїм призначенням кандидати в міністри дають чимало обіцянок. Проте під час свого звільнення не завжди пояснюють, чому ці обіцянки не виконали. Зокрема, ті міністри, які позбулися своїх посад 2 дні тому, так і не відзвітували: ні перед парламентом, ні перед українцями. А ось чи втілять в життя свої обіцянки новопризначені очільники міністерств покаже лише час.

1