Нові звільнення та призначення в Кабміні: кого і на кого замінюватимуть

Називаємо прізвища та пояснюємо, чому "слуги" проводять чергову ротацію
Нові звільнення та призначення в Кабміні: кого і на кого замінюватимуть
Засідання Кабміну (фото: УНІАН)
2 Листопада 2021, 10:25
читать на русском

Після зміни керівництва головного законодавчого органу країни - Верховної Ради, “Слуга Народу” знову готує кадрові перестановки у головному виконавчому органі - Кабінеті міністрів України. Чергова ротація очікує щонайменше на чотирьох міністрів. Парламент.UA розповідає кого на кого і чому замінюватимуть.

Внутрішня ротація "слуг": кого та на кого замінюватимуть

Вранці 1 листопада віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков подав заяву на звільнення за власним бажанням. За словами представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука, Резніков у своїй заяві подякував за довіру, а сам документ вже зареєстрований в апараті ВРУ.

Заява Резнікова - перший офіційний документ, який підтверджує чутки, що точилися стосовно кадрових змін в Уряді. Зокрема, Резнікову доручать керувати міністерством оборони України, а чинного міністра Андрія Тарана звільнять.

Олексій Резніков

Олексій Резніков Фото: Офіс президента

На вакантне місце у МінТОТ замість Резнікова планують призначити народну депутатку Ірину Верещук. Раніше вона виявляла готовність очолити міністерство оборони, проте наразі їй доведеться задовільнятись посадою міністра з питань реінтеграції.

У сфері оборонних закупівель суттєво змінилися правила і зараз міністерство потребує швидких та різних змін. У рамках цієї ротації нардеп СН Ірина Верещук обійме посаду Резнікова на посту голови Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій, - підтвердив інформацію голова фракції “Слуги Народу” у парламенті Давид Арахамія.

Ірина Верещук (фото: УНІАН)

Крім того, у відставку відправлять міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, який написав заяву ще в середині жовтня.

У нас по екологічних законах завжди є баталії. Претензія, що була озвучена на фракції багатьма депутатами, які працюють у регіонах, - що екоінспекція в регіонах дуже корупційна, - зазначав раніше Арахамія.

Наразі на заміну Абрамовському готують його ж заступника Руслана Стрільця, який опікувався питаннями цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації відомства.

Зрештою, звільнення очікує також на віцепрем’єр-міністра - міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, який також у понеділок написав заяву на звільнення за власним бажанням. Уруський найбільше запам’ятався українцям через спільне фото з головою Чеченської республіки Рамзаном Кадировим, а на його місце планують призначити чинного керівника митної служби Павла Рябікіна.

Павло Рябікін, голова Державної митної служби

Павло Рябікін (фото: УНІАН)

Під питанням залишається також те, чи залишиться у своєму кріслі міністр економіки України Олексій Любченко, якого можуть замінити заступницею керівника Офісу президента Юлією Свириденко.

Жодного нового прізвища в переліку немає. Всі кадрові зміни - це внутрішня ротація серед однопартійців та прихильників "Слуги Народу". Усі кандидати на міністерські посади вже мають політичний бекграунд, а отже "новими обличчями" їх буде складно назвати.

Як правило на посади призначають людей, яким довіряють. Часто ці люди - непрофесійні. Оскільки довірених осіб залишається мало, багатьох підозрюють у співпраці з Разумковим, Порошенком чи кимось ще, то тасують колоду з людей, які користуються довірою в Офісі президента, - пояснив для Парламент.UA політолог Микола Спірідонов.

За що звільняють старих та чому призначають нових

Публічно звільнення міністрів обумовлюють різними причинами: міністру екології Роману Абрамовському закидають корумпованість екоінспекцій в регіонах; міністра оборони Андрія Тарана звинувачують у "радянізованості", мовляв, зараз потрібні люди нового мислення; а Олегу Уруському докоряють надто повільними змінами в оборонному комплексі та не здатністю вписатись в "турборежим".

Проте, за словами Миколи Спірідонова, ротації в Кабміні - це насамперед свідчення зміни балансу сил: одні групи втрачають вплив, інші - набирають.

Група впливу Ахметова зараз просіла і його люди втрачають вплив. Не секрет, що і Разумков (Дмитро Разумков - ексголова ВРУ - ред.) мав вплив на деяких міністрів та мав з ними приязні стосунки. Тому навіть за підозрою, що людина може товаришувати з Разумковим, її можуть викинути з Кабінету міністрів. Натомість нічого не втрачає Пінчук. Попри всі своєї проблеми, люди Фірташа також продовжують працювати. Певні позиції зберігає і Коломойський, - зазначив Спірідонов для Парламент.UA.

Ексголова ВРУ Дмитро Разумков та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. (Фото: УНІАН)

Крім того, звільнення старих та призначення нових міністрів - це перевірений спосіб переконати виборця у тому, що все під контролем і влада піклується про добробут людей, а тих, хто з цим завданням не впорався - звільняють. Щоправда, цього разу під опалу попав здебільшого силовий блок Кабміну, попри те, що суттєвих провалів в оборонній сфері Україна останнім часом не зазнавала.

Для того, щоб випустити пар, потрібно змінювати не окремих міністрів, а як мінімум прем'єра. Функція "випуску пару" не спрацює з тими кадровими ротаціями, про які ми зараз говоримо. Наприклад, віцепрем'єр Олег Уруський. Якщо провести опитування, хто він такий, то відповість правильно максимум 15-20% українців. Це спроба показати, що дірки латаються, але дуже слабка спроба, - сказав Спірідонов

За словами експерта, оскільки стосунки з Ахметовим погіршились, питання щодо долі прем'єр-міністра Дениса Шмигаля також активно підіймається.

Водночас не слід забувати, що кадрові ротації в Кабміні відбуваються одразу після кадрових ротацій у Верховній Раді. Зміна голови ВРУ Дмитра Разумкова, який демонстрував певну віддаленість від "Слуги Народу", на абсолютно підконтрольного Офісу президента Руслана Стефанчука свідчить про те, що на Банковій хочуть контролювати усі гілки влади. Законодавча - з середини жовтня під контролем, доля виконавчої вирішиться найближчими днями листопада: у середу депутати голосуватимуть за звільнення міністрів, а в четвер - за призначення нових. Залишається відкритим питання, чи не захочеться Офісу президента у грудні підкорити собі ще й судову гілку, тим паче, що протистояння як з Конституційним судом, так і з місцевими  судами, на кшталт Окружного адміністративного суду Києва, триває вже не один місяць.

1