Вибори у Німеччині: чого чекати українцям після відставки Меркель і програшу її партії

Перемогу на виборах у Німеччині здобула Соціал-демократична партія, тоді як політсила Меркель показала найгірший за 76 років результат
Ексклюзив
Вибори у Німеччині: чого чекати українцям після відставки Меркель і програшу її партії
Бундестаг Німеччини (Фото: Вікіпедія)
27 Вересня 2021, 17:53
читать на русском

Вчора у Німеччині відбулися парламентські вибори, в результаті яких політсила чинної канцлерки Ангели Меркель програла. Ба більше, заявила про найгірший за останні 76 років результат. Хто переміг на виборах, кого призначать наступним канцлером після відставки Меркель, як це вплине на стосунки з Україною та що буде з "Північним потоком-2" розбирався Парламент.UA.

Хто переміг на виборах в Бундестаг у Німеччині

За підрахунками німецького Центрвиборчкому загальна явка виборців склала 76,6%6. Перемогу ж здобула Соціал-демократична партія Німеччини, за яку віддали голоси 25,7% виборців.

Політсила чинної канцлерки Ангели Меркель Блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів став другим, отримавши 18,9% у ХДС та 5,2% у ХСС. Відтак консерватори відзначили, що цей результат майже на 8 відсотків нижчий, в порівнянні з минулими виборами у 2017 році, та найгірший за останні 76 років.

Окрім того, партія "Зелені", якій активно пророчили потенційну перемогу на цьогорічних виборах стала лише третьою з 14,8% голосів.

Також п’ятивідсотковий бар’єр подолали Вільна демократична партія та "Альтернатива для Німеччини".

Відтак, за попередніми даними, Соціал-демократична партія Німеччини отримає у Бундестазі 206 місць, Християнсько-демократичний блок ХДС/ХСС – 196, "Зелені" займуть 118 місць в оновленому парламенті, Вільна демократична партія – 92, а "Альтернатива для Німеччини" – 83.

Хто стане наступним канцлером Німеччини

Відповідно до Німецького законодавства, канцлера висуває панівна коаліція. Відтак перемога соціал-демократів не ставить крапку у питанні наступника Ангели Меркель, адже вони ще мають спершу сформувати коаліцію, пояснив політолог, Директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

Тепер їм треба домовлятися про більшість у Бундестазі, яка й пропонує канцлера, фактично прем’єр-міністра з повноваженнями президента. Сьогодні найбільш вірогідними кандидатами на посаду канцлера звичайно є лідер соціал-демократів Олаф Шольц та блоку ХДС/ ХСС Армін Лашет. Або ці дві партії сформують коаліцію між собою, або на їх базі сформують коаліцію, наприклад, між соціал-демократами і "зеленими". Інші кандидати фактично не мають шансів отримати посаду канцлера, - пояснив Руслан Бортник.

Обидва претенденти на канцлерське крісло - і Олаф Шольц, і Армін Лашет - уже заявили про готовність сформувати новий уряд Німеччини.

Зокрема лідер соціал-демократів Олаф Шольц повідомив, що прагне створити коаліцію з "Зеленими" та "Вільними демократами".

Допоки панівну коаліцію не сформують та не визначаться з новим канцлером, Ангела Меркель і надалі керуватиме країною. На своїй посаді вона вже понад 16 років.

Як зміняться стосунки Німеччини та України

Олаф Шольц

Олаф Шольц (Фото: DPA)

Обидва головні претенденти на пост канцлера Німеччини раніше висловлювалися щодо України. Зокрема лідер соціал-демократів Олаф Шольц заявляв, що вважає "Північний потік-2" суто економічним проєктом для Німеччини. Утім, якщо Росія порушить зобов’язання перед Україною, готовий припинити транспортування газу.

Путін, звичайно, має не лише економічні міркування, однак ми – економічні. Проєкт майже завершений і має бути чітко зрозуміло: німці, європейці мають гарантувати безпеку України, - заявляв Шольц.

меркель

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель та лідер Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет (Фото: Deutsche Welle)

Своєю чергою лідер Християнсько-демократичного союзу Армін Лашет вимагав повернути Україні анексований Росією Крим під час зустрічі з українським прем’єр-міністром Денисом Шмигалем в березні цьогоріч. Та запевняв Україну у підтримці, хоча й додавав, що питання вступу України в НАТО - не стоїть.

Ми дуже зацікавлені у стабільності, суверенітеті та модернізації України та маємо підтримати Україну на її нелегкому шляху, а також відкрити європейську перспективу, - відзначав Лашет.

Однак нещодавно в інтерв’ю він заявив про необхідність запустити "Північний потік-2".

Так, нам потрібен цей економічний проєкт, тому що, якщо ми зупинимо інші види енергії, нам знадобиться газ.
Але для мене важливо те, щоб уряд дотримувався визначеної раніше позиції, а саме, що Україна як транзитна країна в результаті не постраждає. Якщо Росія порушить цю домовленість, угода буде негайно зупинена, - наголосив Лашет.

Тож, на думку політолога Руслана Бортника, відносини України та Німеччини не зазнають разючих змін у разі, якщо новим канцлером стане Шольц чи Лашет.

І Лашет, і Шольц претендують на умовне звання спадкоємців Меркель. І в цьому вони схожі, як і їхнє ставлення до Росії.

Помітна зміна політики відбулася б, якби перемогла лідерка "зелених". Однак два з трьох форматів коаліції передбачають участь тих же "зелених", які більш радикально налаштовані до Росії та "Північного потоку-2". Але його в будь-якому разі добудуть, на мою думку.

Загалом боротьба за канцлерське крісло може створити навіть певну кризу в німецькій системі. Тим часом нормандський процес існуватиме у напівзамороженому стані до ескалації конфлікту або формування якихось нових угод. Адже з президентів, які засновували цей формат на посаді нині лишився лише один - Путін, - відзначив Руслан Бортник.

Читайте також