Війна війною, а похід до моря - за розкладом: як живе Одеса у часи війни

Коли ходиш вулицями міста, здається, що ніхто із перехожих не знає, що в країні йде війна
Ексклюзив
Війна війною, а похід до моря - за розкладом: як живе Одеса у часи війни
Пам’ятник Дюку, фото: https://omr.gov.ua/ua/news/226840/
18 Березня 2022, 10:53
читать на русском

Парламент.ua розповідає, як живуть міста, у яких відбуваються бойові дії. Сьогодні на зв`язок з редакцією вийшли наші кореспонденти з Одеси.

У часи, коли українські міста майже знищені російськими бойовиками, Одеса, здавалося б, навіть не знає про війну (дякувати богам, місто не зазнало руйнувань, як Маріуполь, Буча, Харків чи Чернігів). Єдине, що про неї тут нагадує - це коли зрідка звучить сигнал повітряної тривоги та комендантська година, яка в Одесі діє з 20:00 до 06:00.

Також про можливу небезпеку у місті нагадують протитанкові їжаки, блокпости та мішки із піском, якими обклали найбільш цінні пам’ятники Одеси. Також на вулицях Одеси розмістили патріотичні плакати, які мають нагадати москалям, що їм тут не раді.

Містяни вірять в українську армію і кажуть, що жодного окупанта на вою землю не пустять.

Вулицями Одеси гуляють як дорослі, так і діти. 

Журналісти пишуть, що життя в Одесі вирує - мешканці гуляють біля моря, вигулюють своїх хатніх улюбленців, п’ють каву у парках та скверах, відвідують кафе, зустрічаються із друзями. По місту спокійно працюють комунальники. 

У кав’ярнях та кафе люди куштують смаколики, не відводячи очей з екранів телефонів, читаючи новини. 

Громадський транспорт в Одесі працює до 18:00. Як повідомили у мерії міста, на всі маршрути вийшли 36 трамваїв та 35 тролейбусів. Маршрутки також курсують містом. Щоправда, одеситів попередили про зростання вартості проїзду у маршрутках з 19 березня – до 16 гривень. Зокрема, це стосується маршрутів №84, №87 та №90.  

Багато хто з одеситів долучився до роботи у волонтерських штабах  - люди виготовляють коктейлі Молотова та плетуть маскувальні сітки для потреб ЗСУ. 

Попри повідомлення, що берегову лінію в Одесі замінували в очікуванні висадки російського десанту, табличок із попередженням про це наші журналісти не помітили. Мешканці Одеси продовжують відвідувати пляжі та гуляють береговою лінією. Деякі тут годують чайок, а деякі просто милуються морем. Біля моря одесити навіть влаштовують пікніки.

Місцеві кажуть, що замінованими є підходи до моря біля портів та ті місцини, де немає хвилерізів.

17 березня один з одеських пабліків повідомив про вибух коло моря, однак і це не зупинило одеситів відвідати пляж та пройтися берегом. 

Що стосується роботи магазинів, ринків та аптек в Одесі, то вона стабільна. Всі заклади торгівлі працюють здебільшого до 18 години. Аптеки зачиняють двері для клієнтів зазвичай о 16 годині. Наразі в Одесі продовжують працювати 13 комунальних аптек.  

Комунальна мережа продовжує відпускати медикаменти за програмою "Доступні ліки".  У тому числі - і препарати, що містять інсулін.

В магазинах, маркетах та на ринках асортимент товарів більш ніж достатній. Проте ціни на продукти дещо зросли.

Місцеві пенсіонери розповідають, що на ринках окремі продавці перестали брати гроші за свій товар. Мешканка історичної частини Одеси Наталія М. розповіла, що коли на ринку купувала картоплю, то у продавця спитала, яка вартість. Він наклав їй до пакета 2 кг картоплі та сказав, що “у них сьогодні акція - для усміхнених пенсіонерів картопля безплатна”. 

Читайте також

Повітряна тривога у місті лунає не часто. А коли й лунає, більшість на неї просто не реагує. Деякі люди під час повітряної тривоги просяться до магазинів. Повідомлялося про випадок, коли маркет не пускав одеситів всередину, мовляв “якщо почнуть бомбардувати, співробітники спустяться до підвалу, а люди в магазині почнуть виносити товар". 

Також під час повітряної тривоги люди не спішать бігти до бомбосховищ. Наприклад, у багатоповерхівках, мешканці просто виходять до сходової клітини та вмощуються на завчасно підготовлені стільці, чи ящики.

Фото: Валерія Кудревич для Парламент.UA

Наприклад, ось таке місце для пересиджування повітряної тривоги було помічене на 13 поверсі багатоповерхівки:

Ми поспілкувалися  з кількома одеситами, які прогулювалися вулицею під час повітряної тривоги. Зокрема, хлопець з дівчиною розповіли, що після новини, коли десантники з рф відмовилися висаджуватися в Одесі, їм стало спокійніше і вони не дуже-то й вірять у можливий напад російських окупантів з моря. Також спокою додавали новини, що кораблі рф відійшли назад до Криму

Однак Одесу та Одеську область війна все ж таки зачепила.

У перший день російського вторгнення 24 лютого російські окупанти здійснили авіаудар по селу Липецькому, Подільського району. У ДСНС України в Одеській області повідомили тоді, що після розбору завалів знайшли тіла 22 загиблих.

15 березня російські бойовики завдали по Одеській області ракетного удару. Як повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко, в результаті двоє людей отримали поранення. 

28 лютого радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що з портів окупованого Криму вирушили 11 десантних кораблів для висадки в Одесі, але Збройні Сили України готові до бою.

17 березня Арестович в інтерв’ю НВ сказав, що за Одесу можна не хвилюватись - окупанти стріляли біля села Тузли, але це просто для того, щоб виманити ЗСУ.

Радник Єрмака каже, що ризик висадки російського десанту на Одещині зберігається, проте самій Одесі нічого не загрожує – російські агресори не зможуть напасти, бо розуміють, чим це для них закінчиться.

Звісно, ризик десанту зберігається. Але я не думаю, що він буде прямісінько на Одесу. Вони ж розуміють, що їх буде негайно знищено. Росіяни спробують знайти дірку, зараз ведуть розвідку. Дещо вони намагалися зробити, але патрульний корабель Василь Биков може розповісти, чим усе закінчилося (судно було потоплено українською обороною).

Читайте також