Власний супутник і колонізація Місяця: чи стане Україна насправді космічною державою

Виготовлення ступенів для ракет, перший український супутник за 10 років, контракт зі SpaceX та колонізація Місяця українцями
Ексклюзив
Власний супутник і колонізація Місяця: чи стане Україна насправді космічною державою
Ракета-носій “Антарес” (Фото: Південмаш)
21 Вересня 2021, 15:58
читать на русском

Україна має знову стати космічною державою - декларував президент Володимир Зеленський під час свого візиту в США наприкінці літа. Однак завдання це не з легких, адже за останні 30 років Україні значно втратила свої позиції на передовій космічних досліджень. Однак попри це країна не відмовилася від вивчення космосу і навіть має певні успіхи. Про те як Україна поволі намагається відвоювати звання космічної держави, останні розробки, український супутник, який запускатиме Ілон Маск, та колонізацію Місяця українцями розкаже Парламент.UA.

Ракета-носій "Антарес"

За останні майже тридцять років 140 ракет-носіїв вітчизняного виробництва стартували з шести космодромів планети з 370 космічними апаратами на замовлення 25 країн світу. Так описують космічні здобутки України у Державному комічному агентстві.

Наша країна робить постійні спроби повернутися у ряди космічних держав. Зокрема Україна долучилася до створення ракети-носія середнього класу "Антарес", яка допомагає доставляти корисні вантажі на Міжнародну космічну станцію. Перший запуск відбувся ще у 2013 році.

Загалом ракета складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило Конструкторське бюро "Південне", а виготовив "Південмаш" у співпраці з українськими підприємствами "Хартрон-Аркос" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), "Чезара", "Рапід" (Чернігів) та іншими.

Перший цьогорічний політ відбувся лютому в США. Ракета "Антарес" вивела на орбіту транспортний корабель Cygnus, який доправив 3810-кілограмовий вантаж NASA для Міжнародної космічної станції.

До речі, готували "Антарес" до пуску і опікувалися випробуваннями серед інших і українські фахівці.

Українські фахівці стежать за запуском ракети "Антарес" (Фото: SPACEONUKRAINE)

А в серпні відбувся другий успішний запуск ракети "Антарес". Цього разу вона доправила на Міжнародну космічну станцію 3724 кг вантажу.

У рамках програми "Антарес" українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія. Усього з 2013 року ракета-носій "Антарес" стартувала 15 разів, 14 з них – успішно, - відзначили у Державному космічному агентстві.

Ракета "Антарес"

Запуск ракети-носія "Антарес"

Український супутник "Січ 2-30" та Ілон Маск

Ще один досить гучний проєкт - супутник, який Україна планує запустити разом з Ілоном Маском. Український супутник "Січ 2-30"розробляють у конструкторському бюро "Південне" у Дніпрі. Він допоможе отримувати цифрові зображення поверхні Землі та здійснювати спостереження за магнітосферою планети.

Загалом це буде перший за останні 10 років апарат вітчизняного виробництва, який Україна запустить у космос.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський дав завдання запустити супутник "Січ 2-30" до кінця року, оскільки планується присвятити цю подію до 30-річчя незалежності України. І як запевнив голова Держкосмосу Володимир Тафтай, супутник таки буде готовий до виведення на навколоземну орбіту у грудні цьогоріч.

Втім найцікавіше те, що запуском супутника за планом має займатися компанія SpaceX Ілона Маска. Ще в березні голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха у своєму Фейсбуці повідомив, попередньо умови контракту зі SpaceX узгоджені.

Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені і у України відтепер є можливість підписати договір на пускові послуги з легендарною американською компанією.

Ціна контракту - 1 млн доларів США, що є надзвичайно приємною для України ціною та у восьмеро нижчою за ту, яка була запланована від самого початку, - заявив Наталуха.

Днями ж голова Космічного агентства Володимир Тафтай повідомив, що весь процес запуску обійдеться у два мільйони доларів. Мільйон - за вивід супутника на орбіту, а ще мільйон – за адаптацію супутника для запуску на ракеті: адаптер, система відокремлення та інше.

У травні головний конструктор космічних апаратів, комплексів та систем КБ "Південне" Костянтин Білоусов розповів пресі, що супутник готовий на понад 85% і запевнив, що до кінця року його запустять. Також він відзначив, активно розробляли "Січ 2-30" ще у 2015 році причому коштом самого підприємства. Як пояснив тоді Білоусов, КБ "Південне" силами 200 співробітників та за власні обігові кошти виконало як розробку, так і виготовлення космічного апарату.

А прослужити такий супутник на орбіті, за його словами, зможе близько 3-5 років.

Також додамо, що незалежна Україна вже мала свої космічні апарати на орбіті - супутники "Січ-1", "Січ-2" та "Океан-О" - які виводили в космос з 1995-го до 2011 року.

Запуск ракети Alpha компанії Firefly Aerospace

Також помітною подією став нещодавній запуск першої ракети Alpha американської компанії Firefly Aerospace, власником якої є український бізнесмен Максим Поляков.

На початку вересня ракета успішно стартувала з бази Космічних військ США Ванденберг, однак вже за кілька хвилин місію перервали через "аномалії під час польоту", в результаті ракета вибухнула. Компанія пообіцяла надати більше деталей про інцидент трохи згодом.

ракета

Запуск ракети Alpha компанії Firefly Aerospace

Загалом же компанія Firefly Aerospace має штаб-квартиру в американському місті Остін. У 2017 році всі активи підприємства викупив українець Максим Поляков. А вже за рік компанія Firefly Aerospace відкрила в Дніпрі свій науково-дослідний центр, в якому наразі працюють близько 200 людей.

Україна та колонізація Місяця

Наприкінці серпня український президент Володимир Зеленський під час свого візиту в США зустрівся з керівником NASA Біллом Нельсоном. В результаті тоді домовилися про участь України у програмі "Артеміда". Її суть полягає у побудові поселення на Місяці, аби допомогти далі доправити астронавтів на Марс.

зеленський, наса

Володимир Зеленський та Білл Нельсон

Ця зустріч, про яку ми говоримо, була базовою, на ній обговорювалися певні стратегічні параметри, згідно з якими Україна і США можуть рухатися далі на цьому напрямку.

У нас досить великий обсяг розробок. З того, про що я можу казати, ми можемо запропонувати, наприклад, системи життєзабезпечення, акумулювання енергії на Місяці. Ми маємо розробки, які є дуже важливими для забезпечення функціонування місячного поселення.

​​ Вже незабаром має з’явитися загальний вигляд програми та, відповідно, конкретні терміни розподілення обов’язків між учасниками. Американці зі свого боку мають сформувати бачення, як це повинно бути. Ми чекаємо на ці рішення. Зі свого боку ми чітко задекларували, що ми готові брати активну участь у програмі зі створення місячного поселення як бази для подальших досліджень Місяця та дальнього космосу, - розповів голова Держкосмосу Володимир Тафтай в інтерв’ю виданню LB.ua.

1