Всім байдуже: чим закінчиться корупційний скандал у "Слузі народу"

Чому генпрокурор не оголосила підозру депутату хабарнику
Ексклюзив
Всім байдуже: чим закінчиться корупційний скандал у "Слузі народу"
Народний депутат Олександр Юрченко (фото: Facebook)
16 Вересня 2020, 13:44
читать на русском

"Слуга народу" знову опинилася в епіцентрі скандалу, на цей раз - корупційного. Нардепа Олександра Юрченка, який входить до фракції, підозрюють в одержанні неправомірної вигоди за лобіювання законопроєкту, пов'язаного з побутовими відходами. Але, незважаючи на докази, які надало НАБУ, генпрокурорка Ірина Венедіктова не поспішає відкривати кримінальне провадження. Детальніше в тексті журналістки "Парламент UA" Юлії Забеліної.

У вівторок вранці генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, яка донедавна була не особливо публічною, несподівано прийшла виступити до Верховної Ради. Як зізнавалися пізніше кілька людей з керівництва "Слуги народу", навіть вони не були обізнані про її прихід. Причина візиту, як виявилося, справа щодо нардепа від "СН" Олександра Юрченко. Напередодні з'явилася інформація про те, що Національне антикорупційне бюро зловило на хабарі помічника депутата Івана Фіщенко. Вже 10 вересня йому оголосили підозру по ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 ККУ, а от самого депутата при цьому не чіпали. Прийшовши до Ради, Венедіктова повідомила, що поки немає підстав для оголошення підозри Юрченку.

"На мою думку, без встановленого факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди, факту отримання неправомірної вигоди повідомити кому-небудь про вчинення такого посадового злочину неможливо", - повідомила Венедіктова з трибуни.

За словами Венедіктової, зараз єдиною фактичною обставиною, відомою їй, яку можна назвати доведеною, є "факт обговорення внесення змін до законодавства, ухвалення підготовлених заявником пропозицій до закону, обіцянку нардепа передати їх на обробку юристам", але це не є достатнім для підозри.

Однак уже після виступу Венедіктової у Раді, з'явилося відео НАБУ, на якому запис голосу імовірно Юрченко, який домовляється з детективом НАБУ, який представився інвестором, про отримання "бонусів", тобто фінансової вигоди за лобіювання певного законопроєкту. Зокрема, в НАБУ повідомили, що депутат просив у "Інвестора" 13 тисяч доларів за внесення змін до законопроєкту, а пізніше, попросив ще 200 тисяч доларів за підкуп інших членів профільного комітету. В середині серпня перша частина хабара була передана, ще одна 26-27 серпня. На опублікованому відео також видно процес передавання грошей, який знімали прихованою камерою в одному з ресторанів.

Незважаючи на надані в генпрокуратуру матеріали справи, в НАБУ повідомили, що там відмовилися вносити відомості у ЕРДР і проводити слідчі дії щодо Юрченка. У ВРУ пізніше генпрокурорка повідомила, що наданих матеріалів було недостатньо. Хоча вже у вівторок Вищий антикорупційне суд таки відправив помічника Юрченка за ґрати з можливість внесення застави в розмірі 1 млн гривень.

На скандал довгий час жодним чином не реагували в Офісі президента, незважаючи на те, що Юрчеко йшов на вибори саме під прапорами "Слуги народу". Мовчання ОПУ пояснювало і небажання генпрокурорки відкривати кримінальне провадження щодо Юрченка. І тепер, по суті, все в руках генпрокурорки, у якої завдяки поправкам, проголосованим до закону про депутатську недоторканність, на руках всі карти. Адже, враховуючи, що Венедіктова виходець з "Слуги народу", складно припустити, що вона охоче стане відкривати провадження щодо своїх колишніх колег. Особливо, з огляду на близькість місцевих виборів. Адже новий скандал, ще й корупційний, навряд чи додасть рейтингу пропрезидентській політичнй силі.

Поки, за словами співрозмовників нашого видання в "СН" вирішили знайти компромісний, на їхню думку, варіант - вихід Юрченка з фракції на час розслідування.

"Ми обговорювали ситуацію на засіданні фракції в понеділок, але більшість депутатів просто пофіг. Все вже настільки акліматизувалися в політичному середовищі, що навіть ніяк особливо не відреагували на цей факт. Арахамія говорив, що Юрченко написав заяву, але нам цього заяви так ніхто і не показав, але ніхто сильно і не просив", - повідомив один з нардепів.

Уже до вечора вівторка керівництво фракції повідомило, що заява є і підписана Юрченком. Ще пізніше, нарешті, з'явилася і реакція Офісу президента, де було сказано про те, що там схвалять рішення Юрченка покинути фракцію, але ні слова більше про неприпустимість корупції в своїх рядах і іншу жорстку риторику, якою пригощав своїх виборців Зеленський до президентських виборів. В ОПУ вирішили тримати нейтралітет.

"Те, що Венедіктова не відчиняє справу, ще може говорити і про конфлікт офісу генпрокурора з НАБУ, адже і з ними, як і з Холодницьким у Венедіктової непрості відносини. Хоча генпрокурорка, взагалі, повинен тримати контакт з усіма такими структурами", - не під запис коментує один з членів правоохоронного комітету.

У фракції не особливо хочуть коментували цю ситуацію, багато в чому тому, що за словами співрозмовників, в розробці у НАБУ ще кілька нардепів, один з них також з того ж парламентського комітету що і Юрченко.

Хоча, за словами голови фракції Давида Арахамія, якщо факт хабара підтвердиться в суді, то Юрченко повинен сісти в тюрму. Ось тільки як корелюються ці словами з тим, що призначений "Слугами" генпрокурор так довго не може відкрити провадження щодо нардепа, незважаючи на рішення ВАКС і матеріали НАБУ - залишається незрозумілим. А також дає добрий грунт для роздумів щодо так званого зняття депутатської недоторканності. Зняття, якого насправді не відбулося.

1