Збираємо врожай: Місячний календар городника на вересень

У вересні городники та садівники потроху починають підбивати підсумки дачного сезону. Багато рослин віддали врожай у липні та серпні, і хоча цього місяця також чимало овочів та садових рослин ще плодоносять, можна робити певні висновки щодо цьогорічних результатів.
Ексклюзив
Збираємо врожай: Місячний календар городника на вересень
Rich Harvest in the Garden of the high beds and Garden Tools (Pumpkin, Apples, Onions, Garlic, Carrots, cucumbers)
31 Серпня 2023, 11:24

У вересні одним із головних завдань є викопування картоплі. Так, ранні та середньостиглі сорти часто викопують ще протягом серпня. Але зважаючи на дощове літо, у багатьох городників картопля “стояла” зелена ще до вересня. Тому обираємо для цього агрозаходу сухий день та стаємо до роботи. А обрати кращий день для викопування бульб допоможе місячний посівний календар городника й садівника на вересень 2023 року.

Про це пише Аптека городника.

Підглянути в календар можна і для того, щоб підібрати вдалий час і для інших агрозаходів. До прикладу, зараз час збору яблук та груш. Літні сорти уже зібрано, але існує чимало середньостиглих і так званих зимових сортів, які ще тільки починають віддавати врожай. Збирати плоди потрібно обережно, не трусити дерево, а знімати фрукти по одному і складати до ящика. Починати треба з нижніх гілок і поступово рухатися вгору.

Дорослі дерева після плодоношення потребують обрізання. Важливо видаляти гілки, які вже не плодоносять, а також сухі та пошкоджені. Видаляйте їх без жалю, адже це простимулює розвиток молодих пагонів.

Крім догляду за деревами й чагарниками, що вже ростуть в саду, можна закласти й нові. Осінь — гарна пора, щоб посадити кілька саджанців. Робити це можна у вересні — тоді молоді рослини встигнуть вкоренитися до холодів. А в теплиці ще можна посіяти руколу, салат, редиску, пряну зелень.

Якщо вересень досить теплий, ще можна пересадити півонії, флокси та інші багаторічні квіти. Роблять це зазвичай у серпні, але якщо ви з якихось причин не встигли, можете пересаджувати кущі зараз.

Як бачимо, на початку осені ще достатньо роботи на присадибній ділянці. І це ще далеко не всі агрозаходи, які проводять дачники. Для кожного з таких заходів є відповідний день за місячним календарем городника у садівника на вересень. Радимо звернутися до нього, аби спланувати всі роботи на цей місяць та вибрати для кожного агрозаходу найбільш вдалий день. А більше про кожен день першого осіннього місяця — нижче.

1 вересня - Можна садити нові рослини, особливо овочеві, а також пересаджувати розсаду. Оскільки на городі вже навряд чи щось виросте, можна пересадити в теплицю розсаду огірків, насіння на яку сіяли у липні-серпні. Ранньостиглі сорти ще встигнуть віддати врожай у закритому ґрунті. Також у теплиці можна посіяти зелень та редиску.

У саду варто підживити рослини, особливо ті, що вже відплодоносили. Це допоможе їм відновитися та вдало перезимувати. Але не перегодовуйте рослини, інакше це більше зашкодить, ніж принесе користі. Це ж стосується і поливу — він повинен бути в міру.

Обрізку проводити зараз не можна, адже рани довго не загоюватимуться.

2 вересня - Краще більшість робіт відкласти. Це стосується закладання нових рослин на ділянці — вони будуть слабкі, погано зав’язуватимуть плоди. Також не потрібно обрізати зараз рослини (навіть кімнатні), пікірувати розсаду, поливати та підживлювати.

Під цим знаком краще приділити час ділянкам, де вже нічого не росте. Їх потрібно очистити від рослинних залишків та бур’янів, які активно та швидко ростуть. Далі перекопати глибоко землю та розрівняти її. У більш підхожий час посієте моркву, цибулю чи інші культури під зиму або ж сидеральні культури.

Якщо вирощуєте овочі чи зелень у теплиці, густі сходи прорідіть, розпуште ґрунт, видаліть між рослинами бур’яни.

3 вересня - Продовжуйте доглядати за грядками, де культурні рослини вже не ростуть. За сприятливих погодних умов (помірна температура повітря та опади) там можуть вегетувати бур’яни. І якщо однорічні загинуть з приходом заморозків, то багаторічні вдало перезимують, а навесні будуть швидко рости й заважати культурним рослинам.

Позбутися багаторічних бур’янів краще з осені. Зараз овочевих та інших культур там немає, тому можна захистити ділянку від бур’янів і не боятися, що гербіциди матимуть вплив на культурні рослини. Навесні ділянка буде значно чистіша і готова для посіву культур.

4 вересня - Настають сприятливі посадкові дні у вересні. Саме цей знак підходить для посадки багаторічних культур: саджанців чагарників і дерев. Тому якщо погода суха та тепла, можна переходити до посадки.

Для початку оберіть відповідне місце для культури, яку хотіли б виростити. До прикладу, абрикос добре росте на суглинках та піщаних ґрунтах, а сама ділянка повинна бути захищена від протягів та північних вітрів. Смородину краще посадити на місці із низьким заляганням ґрунтових вод.

Якщо планували посадку саджанців пізніше, наприклад, на початку жовтня, зараз можна підготувати посадкову яму. Викопайте лунку потрібних розмірів, щоб помістилася коренева система рослини, та внесіть добрива.

5 вересня - Початок місяця буває досить спекотним, тому не забувайте про полив. Він потрібен і садовим та городнім культурам, які ще у процесі плодоношення, і кімнатним рослинам.

На користь підуть і підживлення фосфорно-калійними добривами. Рослини під час формування та дозрівання плодів забрали із ґрунту багато поживних речовин, тому час поновити їх. Молоді чагарники й дерева, яким не більше трьох років, підживлювати не обов’язково, якщо під час посадки добре удобрювали посадкову яму.

Покосіть газонну траву та траву на сіно. Закладіть органіку в компостну яму, якщо впевнені, що не занесете туди патогенні мікроорганізми. Квіти, зрізані зараз, будуть довше зберігати товарний вигляд та стояти у вазі.

6 вересня - Певні агрозаходи доведеться відкласти. До прикладу, поливати рослини зараз небажано, як і садити більшість культур. До посадок саджанців плодових і ягідних ще повернемося, а от зараз можна посадити декоративники із в’юнким та плетистим стеблом.

Зараз чудова пора для посадки декоративних культур на ділянці. На початку вересня ще садять бузок. Чудовий варіант не лише для прикрашання ландшафту, а й створення живоплоту. Він не лише створить затишну атмосферу, а й має більш практичну функцію: закриває вашу ділянку від занадто допитливих перехожих. Бузок невибагливий у догляді, і це ще одна причина посадити його на ділянці. Щоб живопліт мав ще більш ефектний вигляд, садіть поряд саджанці із різними відтінками квіток.

7 вересня - Проведіть санітарну обрізку дерев та чагарників, видаливши зламані та сухі гілки. Після такої обрізки не забудьте продезінфікувати інструмент, щоб не допустити зараження інших рослин. За потреби проведіть і регулюючу обрізку, щоб розвантажити крону та уникнути загущення.

8 вересня - Знову настають сприятливі для посадок дні у вересні. День підходить для посіву овочів, зелені, квітів, а також для посадок будь-яких багаторічних рослин. І хоча сходи можуть з’являтися повільно, загалом рослини будуть чудово розвивати надземну та підземну частини, давати щедрий врожай соковитих плодів.

Ще можна сіяти редиску, руколу, шпинат та салат для вирощування у теплиці. А також пересадити туди розсаду огірків. Із плодово-ягідних посадіть саджанці сливи, смородини, груші, яблуні. На ділянці, де зібраний врожай, а ґрунт виснажений, посійте сидерати. Вони поліпшать стан ґрунту, наситять його азотом. Як сидеральні культури можна обрати бобові, фацелію, гречку, жито. До моменту цвітіння покосіть потім рослини.

9 вересня - Небажано копати картоплю чи збирати врожай коренеплодів, бо вони будуть водянисті і матимуть не дуже приємний смак. Зараз ще продовжується пора, аби посіяти насіння багаторічних квітів, які зацвітуть вже наступного року. Такий посів позбавить вас зайвого клопоту навесні. Оберіть улюблені сорти гвоздики, маргаритки, незабудки і посійте насіння на клумбі.

Обріжте троянди, лиш враховуйте, що для кожної з груп вона відрізняється. Та всі троянди потребують обрізання зів’ялих квітів із частиною квітконоса.

Покосіть газон, щоб покращити його зростання. Заготуйте на зиму дрова та сіно. Закладайте органічні відходи на компост, збирайте лікарські трави, сушіть їхнє листя та квіти.

10 вересня - Продовжуйте ті ж роботи, що й виконували два останні дні. Можна замочувати насіннєвий матеріал, щоб він швидше зійшов. Наприклад, насіння тих культур, які хотіли б вирощувати на підвіконні. А ще насіння можна посіяти у відкритий ґрунт, щоб потім доростити рослини у теплиці або на підвіконні.

Збирайте врожай яблук та груш. Пам’ятайте, що робити це треба обережно та поступово, щоб плоди залишилися цілими і могли довше зберігатися. Далі яблука та груші закладайте у льох або ж готуйте з них варення, соки, сушіть на зиму. Робіть заготовки і з інших плодів, зібраних нещодавно.

Можна укорінити, пересадити чи обрізати кімнатні рослини: каланхое, агаву, гастерію та інші.

11 вересня - День взагалі не підходить для багатьох робіт на ділянці. Якщо нагальної роботи немає, можна сьогодні побайдикувати або зайнятися справами в будинку.

Але за теплої та сухої погоди можна приділити час ділянкам, де вже нічого не росте. Так, там, де вже викопали картоплю, очистіть місце від бадилля та перекопайте землю. Якщо цього року ділянку вкривали бур’яни, можна обробити її гербіцидом.

12 вересня - Проведіть обрізку дерев та чагарників. Видалити слід не тільки пошкоджені та сухі гілки, а й ті, що дуже загущують крону. Видаліть вуса суниці, зайву поросль біля чагарників та дерев.

Можна садити декоративники, тому за потреби пересадіть багаторічні квіти — півонії, флокси. Зрозуміти, що час рослинам змінити місце зростання можна по тому, що цвітіння стало дрібне і не таке рясне. Також ще продовжується посадка бузку.

Зараз чудовий час для збору врожаю, зокрема і викопування картоплі. Після того, як плоди зібрали, переберіть їх і закладайте зберігатися лише здорові екземпляри. Також із частини врожаю робіть консервацію, сушіть або заморожуйте — робіть заготівлю на зиму.

13 вересня - Овочі сіяти зараз небажано (та й уже недоречно), а от закласти декоративні культури на ділянці можна — у них буде гарне цвітіння.

Так, ефектно на ділянці виглядатимуть кущі барбарису. З цієї рослини навіть створюють живопліт, адже насиченого кольору листя додадуть яскравих фарб вашій ділянці. Барбарис теплолюбний, тому враховуйте це під час вибору місця посадки. Та загалом він не дуже вимогливий до ґрунтів та рельєфу ділянки. Після посадки барбарис краще замульчувати торфом, а коли випаде сніг — накидати й його.

Крім того, що зараз не варто сіяти овочеві та садити плодові культури, не варто і замочувати насіннєвий матеріал.

14 вересня - Продовжуйте збирати врожай, адже в середині місяця дозрівають в саду яблука, груші, виноград. Та й багато овочевих культур ще родять. А ще збирайте насіння лікарських трав, овочів, квітів, якщо бажаєте посіяти його наступного року. Оберіть квітку чи овоч, який вам сподобався та зберіть насіннєвий матеріал. Просушіть його, покладіть у тканинний чи марлевий мішечок та сховайте у прохолодне місце.

Підживіть плодові дерева та чагарники, які вже віддали врожай. Добрив потребують і декоративні рослини.

15 вересня - Більшість агрозаходів варто припинити. Рослини гостро реагують на механічні пошкодження, а про закладання нових рослин на ділянці й не йде мова. Дайте відпочити рослинам і собі, влаштувавши вихідний. Або ж займіться хатніми справами.

Та якщо день видався погожий, можна зайнятися опустілими грядками, де викопали картоплю чи зібрали врожай інших культур. Приберіть бадилля, бур’яни та інші рослинні залишки. Перекопайте землю та підготуйте її до підзимніх посівів, посадок чи посіву сидератів.

Прочешіть газон, щоб зрозуміти, де за літо витопталася трава. Пізніше засієте ці ділянки новою газонною травою. Теплолюбні культури, які ще ростуть, можна накрити, щоб захистити від нічних заморозків.

16 вересня - Городник може зайнятися важливими справами, наприклад обрізкою дерев та чагарників. Обрізання потрібне не лише плодово-ягідним культурам, а й декоративним.

Видаліть сухі, травмовані гілки, які мають ознаки ураження хворобами. Далі з тих гілок, що ростуть дуже близько одна до одної, залиште сильнішу, а решту видаліть. Обріжте і ті гілки, що ростуть під гострим кутом. Місця зрізів заробіть садовим варом, а ті гілки, що видалили, знищіть. Не забувайте проводити дезінфекцію інструментів, коли переходите від однієї рослини до іншої. Також можна обрізати кімнатні рослини та покосити газон.

17 вересня - Якщо осінь суха, рослини потребують поливу. Та враховуйте, що зараз температура повітря нижче, ніж у літню спеку, тому частота поливу  знижується. Полити варто як ті рослини, що знаходяться ще на стадії плодоношення, так і ті, що віддали врожай. Також не забувайте розпушувати ґрунт після поливу, щоб не утворювалася кірка.

Та якщо часу на полив немає, можна дерева та чагарники замульчувати. Так волога буде довше зберігатися, а землю не треба розпушувати. Також мульча захищає від майбутніх морозів — товстий шар мульчі перешкоджає промерзанню.

Огляньте цибулини тюльпанів, нарцисів та інших квітів, чи немає на них пошкоджень. Зовсім скоро настане пора їх садити під зиму.

18 вересня - Можна виконувати будь-які агрозаходи, які актуальні на цей час. Лиш не варто обрізати зараз рослини та викопувати бульби картоплі. Однак можна замочити насіннєвий матеріал, якщо плануєте вирощувати щось на підвіконні. Найпростіший спосіб прискорити проростання насіння — замочити його у воді. Тільки не беріть воду з-під крану, оскільки там міститься хлор. Вода повинна бути кімнатної температури, а змінювати її варто кожні 4-6 годин. Крім зелені на підвіконні можна вирощувати й овочі. Сьогодні існує чимало гібридів томатів, огірків, перцю, які пристосовані до вирощування в домашніх умовах. За правильної агротехніки плоди будуть смачні та ароматні.

19 вересня - Садити можна не тільки одно-, а й багаторічні рослини. Вони будуть добре рости, у них сформується міцне коріння, а плоди будуть соковитими та смачними.

Посадіть саджанці плодових та ягідних культур. Вересень — чудова пора для цього, адже до стійких холодів саджанці встигнуть укоренитися. Але спершу визначтеся з місцем. До прикладу, не садіть аґрус там, де до цього росла смородина або малина. Аґрус добре росте на суглинному та супіщаному ґрунті, багатому на органіку. Смородина потребує гарного освітлення, а місце, де росте кущ, повинен добре провітрюватися. Взагалі, садити ягідні чагарники можна вздовж паркану — так вони будуть захищені від поривів вітру та добре освітлюватися. Ще не пізно і для черемхи, шипшини, жимолості.

20 вересня - Продовжуйте сіяти та садити овочі, плодові, зелень. Щоб виростити овочі та зелень на підвіконні, не потрібно докладати забагато зусиль, однак є кілька правил успішного вирощування культур в домашніх умовах:

  • Ґрунт краще купувати готовий для горшкових рослин — там є потрібні речовини для росту та розвитку, а також мінімізований ризик зараження патогенами.
  • Горщики краще обирати не дуже маленькі (від 20 см у висоту), щоб рослині було куди рости.
  • Обирайте сорти та гібриди овочів, які підходять для вирощування у горщиках — у них коренева система комфортно себе почуває в обмеженому просторі.
  • Гарне освітлення, полив та підживлення — запорука гарного врожаю. Вода має бути відстояна, а добрива краще обирати мінеральні, які містять усі важливі елементи живлення.

21 вересня - Більшість посадок чи посівів варто припинити. Хіба що хочете виростити швидкорослу зелень у теплиці чи на підвіконні. Та рослини, що мають довгий період вегетації не садіть. А ще відкладіть полив рослин та обрізку — рани від такого агрозаходу будуть довго гоїтися.

Якщо ще не викопали всю картоплю, зробити це варто зараз. Тільки не викопуйте бульби в дощову та холодну погоду, інакше є ризик їх травмувати. Просушіть та переберіть бульби, які підуть на насіння, а які — для вжитку. Відділіть пошкоджені шкідниками та гнилі екземпляри, щоб не закласти їх у сховище.

Зберіть врожай пізніх томатів, гарбузів, капусти, а також пастернак, селеру. Робіть заготівлю із овочів та фруктів на зиму: консервуйте, сушіть, заморожуйте, квасьте капусту.

22 вересня - Під кінець місяця спорожнілих ділянок стає все більше. Там, де зібрано врожай, активно починають вегетацію бур’яни. Позбутися найбільш злісних бур’янів можна за допомогою гербіцидів. Обробіть стежки на присадибній ділянці від небажаної рослинності.

Готуйте із томатів, кабачків, перцю заготівлю на зиму, із яблук та груш — соки, із винограду — вино.

23 вересня - Якщо влітку садили саджанці лише із закритою кореневою системою, то зараз настав час для рослин із відкритою кореневою системою. Пам’ятайте, що посадкову яму слід підготувати заздалегідь і внести добрива. А зараз час переходити безпосередньо до посадки яблуні, сливи, вишні, черешні, смородини, малини.

Перевірте, чи прижилися щепи, які прищеплювали влітку.

24 вересня - У вересні починається посадка весняних цибулинних квітів. Дістаньте зі сховку цибулини тюльпанів, крокусів та інших ранньовесняних, перевірте, чи вони не підгнили. Великі та маленькі цибулини варто садити окремо. Цибулини діаметром 4-5 см садять на глибину 12-15 см, менші — на глибину 8-10 см. Такі квіти зазвичай не дуже вимогливі до ґрунту, але садити цибулини краще на сонячній, добре освітленій ділянці з пухкою землею. Навесні, після таненні снігу, там не повинно бути застою води.

Виноград, де зібрали врожай, варто обробити від збудників хвороб та шкідників.

25 вересня - Майже нічого робити не можна. Адже крім посадок місячний календар не радить проводити підживлення та поливати рослини — зараз це тільки зашкодить.

У багатьох регіонах в кінці місяця можна викопувати цибулини гладіолусів. Їх висушують на відкритому повітрі і закладають зберігатися в сухому і теплому місці. Також можна викопати бульби бегоній. Їх кладуть у горщики з землею і зберігають у прохолодному темному місці.

Вчасно видаляйте на ділянці бур’яни (до того, як почнуть цвісти), і закладайте в компостну яму. Відправляйте туди й інші органічні відходи. Також уже можна починати заготовлювати ґрунт для майбутньої розсади.

26 вересня - Збирайте врожай яблук і груш. Пам’ятайте, як правильно це робити, щоб не пошкодити плоди. Адже надбиті яблука чи груші не зможуть довгий час зберігатися в підвалі чи льосі. Із зібраних фруктів робіть варення, соки, сидр.

Після того, як врожай зібраний, яблуні та груші варто обробити проти збудників хвороб та зимуючих стадій шкідників. Не забувайте, що й декоративні насадження можуть уражати збудники хвороб та шкідники.

27 вересня - Якщо маєте теплицю, що опалюється, пересадіть туди підрослу розсаду огірків. А ті культури, що сіяли на початку вересня чи наприкінці серпня, уже починають віддавати врожай. Тому збирайте коренеплоди редиски, зрізайте салат, руколу, шпинат.

Посійте під зиму квіткові культури, якщо вже не очікується тепла погода. Так вони не встигнуть зійти до холодів, добре перезимують і навесні почнуть активну вегетацію.

А ще під цим знаком можна посіяти овочі та зелень, що ростимуть на балконі чи підвіконні.

28 вересня - Проведіть осіннє підживлення дерев та чагарників. Це допомагає саду відновитися після періоду активного росту та плодоношення. Добрива допомагають зміцнити імунітет рослин, щоб ті успішно перезимували. А ще допомагають рослинам закласти основу врожаю наступного року. Пам’ятайте, що підживлення влітку не замінюють осіннє.

От тільки в Рибах перегодовувати рослини не можна, інакше добрива зашкодять, а не принесуть користь. Це ж стосується і поливу — він потрібен, але помірний.

Покосіть газонну траву — якщо очікуються перші заморозки, важливо провести останнє скошування трави перед зимівлею. Залишіть газон висотою 5-8 см, вища трава зів’яне й померзне, а навесні заважатиме росту нової.

29 вересня - Перекопайте пусті ділянки і підготуйте їх до підзимової посадки цибулі та часнику. Звільніть грядки від бадилля, перекопайте, внесіть органічні добрива. А якщо земля виснажена, посієте тут сидерати, коли настане більш сприятливий день для цього.

За календарем садівника й городника на вересень 2023 року, зараз також можна оглянути цибулини ранньовесняних квітів, які ще плануєте садити з осені.

30 вересня - Не варто проводити більшість агрозаходів. Але це гарний період для збирання овочів, фруктів, зелені. Тому докопайте бульби картоплі, якщо ще не зробили цього, зберіть пізні сорти білоголової капусти, викопайте буряк. А ще прибирайте петрушку листову та кореневу, селеру, пастернак.

Ґрунти з підвищеною кислотністю зараз можна завапнувати. Візьміть для цього золу або доломітове борошно із розрахунку 500 г на 1 м.кв грядок. За зиму такі добавки встигнуть засвоїтися.

Обрізати рослини не потрібно, навіть кімнатні. Пікірувати розсаду та пересаджувати будь-які рослини також. А ще відкладіть полив та підживлення.

Читайте також

1