25 листопада - День пам'яті жертв Голодоморів в Україні

25 листопада 2023 року Україна згадує людей, які загинули від штучно створеного голоду
Головне
25 листопада - День пам'яті жертв Голодоморів в Україні
Меморіал жертвам Голодомору (фото: УНІАН)
25 Листопада 2023, 06:37
читать на русском

День пам'яті жертв Голодомору – це щорічна жалобна дата в Україні. Наприкінці листопада ми вшановуємо пам'ять усіх людей, які загинули під час трьох голодоморів у ХХ столітті. Цей день покликаний закарбувати в народній пам'яті страшну трагедію українського народу, і передати цю пам'ять наступному поколінню.

Україна у складі СРСР пережила голодомори тричі

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. В офіційній назві День пам'яті жертв голодоморів останнє слово вживається у множині, адже таких голодоморів було три: у 1921–1923-му, 1932–1933-му та 1946–1947-му роках.

Наймасштабніший з них стався у 1932–1933-му роках. Саме на ньому найбільше наголошують, коли говорять про геноцид українського народу, здійснений сталінським режимом. Другий Голодомор забрав найбільше життів. Його жертвами в Україні стали, за різними даними, від 4,5 до 10 мільйонів життів.

Голодомор1932–1933-го років був штучно організований радянською владою. Деякі країни світу визнають його геноцидом українського народу. Однак Радянський Союз до останнього офіційно заперечував факт масової смерті українців від штучного голоду. Таке ставлення до цих історичних подій успадкувала й "спадкоємиця" СРСР – РФ. Лише після здобуття незалежності оприлюднені архівні документи та безліч свідчень очевидців.

Вперше пам'ятна дата була офіційно установлена указом президента Леоніда Кучми від 26 листопада 1998 року. Відзначається вона щорічно у четверту суботу листопада. День пам'яті жертв Голодомору 2021 року випадає на суботу 27 листопада.

Спочатку остання субота листопада оголошена Днем пам’яті жертв голодомору. Згодом, Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. У травні 2007-го Указом президента Віктора Ющенка з назви цього пам’ятного дня вилучені слова "та політичних репресій", оскільки День пам’яті жертв політичних репресій відзначається нині окремо, у третю суботу травня.

Жалобні заходи у День пам'яті жертв голодоморів

Традиційно цього дня проводять загальнонаціональну хвилину мовчання, якою вшановують пам'ять усіх померлих внаслідок голодоморів. У храмах України проводяться поминальні богослужіння. У траурну дату організовуються інформаційні заходи, проєкти про голодомори.

"Запали свічку пам'яті" – під такою назвою в День пам'яті жертв голодоморів проводиться пам’ятна акція. Уже кілька років на вулицях багатьох українських міст після Всеукраїнської хвилини пам’яті можна спостерігати темні вікна із виставленими за ними запаленими свічками. Свічки запалюють також біля пам'ятників жертвам Голодомору, у храмах по всій Україні і в "Меморіалі жертв Голодомору" в Києві.

Лампадки біля центральної частини Національного меморіалу пам'яті жертв Голодомору - Свічки пам'яті під час жалобних заходів з нагоди Дня пам'яті жертв Голодомору, у Києві, Фото УНІАН

Як і що розповідати учням та студентам про трагічні події історії України

У Музеї Голодомору в Києві напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів презентували посібник "Голодомор 1932–1933 років – геноцид української нації" для вчителів шкіл. Його підготували співробітники Інституту дослідження Голодомору. Над посібником працювали, як наголошено на презентації, 14 провідних українських вчених, науковців, викладачів.

У посібнику вміщені документи, фотографії, статистика та мапи. Він охоплює широкий спектр тем, які розкривають передумови, хід та наслідки Голодомору:

  • національно-визвольна боротьба 1917-1921 років;
  • масовий штучний голод 1921-23 років;
  • політика комуністичного тоталітарного режиму напередодні геноциду;
  • організатори, виконавці та механізм вчинення Голодомору;
  • причини на наслідки масового штучного голоду;
  • наслідки та засудження злочинів тоталітарного режиму.

Увесь наклад посібника – 500 примірників – розіслали у вищі навчальні заклади, у школи та в коледжі. Посібник для вчителів можна отримати безплатно, для цього вчителі мають зареєструватися на сторінці Інституту дослідження Голодомору у Фейсбуці.

Свічку пам`яті запалюватимемо о 16 годині

Кожен небайдужий українець може взяти посильну участь у пам’ятних заходах і акціях у кожному місті 25 листопада. Нехай День пам’яті жертв голодомору буде ще одним приводом для згуртування нації, додасть знань, надії, скорботних і позитивних емоцій. І не забудьте 25 листопада запалити свічку пам’яті  і приєднатися о 16-й годині за київським часом до загальнонаціональної хвилини мовчання в пам’ять про загиблих під час Голодомору.

Читайте також

1