Арестович хоче розширити повноваження місії ОБСЄ на Донбасі

На підконтрольній Україні території є 13 патрулів ОБСЄ, а на непідконтрольній лише один
Арестович хоче розширити повноваження місії ОБСЄ на Донбасі
Олексій Арестович. Фото: УНІАН
15 Квітня 2021, 10:45
читать на русском

Українська делегація  на переговорах Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу запропонувала надати місії ОБСЄ більше повноважень, щоб спостерігачі мали більше доступу на територію ОРДЛО.

Про це розповів речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович в етері телеканалу "Україна 24".

Немає ніякого перемир'я, це фігура мови, є режим припинення вогню. Де-юре він зберігається, хоч щодня поранені або вбиті, майже щодня. Сторони, зокрема і російська, неодноразово декларували дотримання режиму, і зараз ми говоримо про необхідність вдосконалення механізму його контролю. Сьогодні була наша пропозиція, що потрібно більше повноважень надати ОБСЄ, перш за все до точок на нашій окупованій території, - сказав він.

За словами радника, на підконтрольній Україні території є 13 патрулів ОБСЄ, а на непідконтрольній лише один.

ОБСЄ згодна, як не дивно. Питання пішло в підгрупу з безпеки. Україна ініціювала додаткове позачергове засідання підгрупи, яке буде найближчим часом, і там будемо домовлятися про додатковий механізм контролю, - зазначив Арестович.

Читайте також

Арестович нагадав про кейс з дитиною, яку начебто вбив український безпілотник. Коли ОБСЄ, нарешті, туди допустили, на третю добу, все було зачищено, не було жодних слідів, за якими можна було встановити, який вибуховий пристрій, звідки влучило.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

31 березня відбулося загальне засідання ТКГ на рівні глав делегацій, під час якого Росія відхилила пропозиції України та ОБСЄ про встановлення перемир`я на Донбасі з 1 квітня.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією

1