Арестович розповів, чи вийде Україна з режиму перемир'я щодо Донбасу

Наразі головним завдання є повернення до повного припинення вогню
Арестович розповів, чи вийде Україна з режиму перемир'я щодо Донбасу
Олексій Арестович (фото: УНІАН)
29 Березня 2021, 12:10
читать на русском

Радник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович заявив, що поки що не йдеться про вихід України з режиму перемир'я щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це представник ТКГ сказав в етері телеканалу "Україна 24".

За його словами, наразі головним завдання є повернення до повного припинення вогню на Донбасі, оскільки є проблеми. Втім, режим припинення вогню - це домовленість, досягнута в "нормандському форматі", вихід з якої потребує низку угод та консультацій.

Щоб декларувати вихід із нього, має бути проведений повний спектр консультацій, і сторони повинні визнати, що він фактично не діє. Але наразі вектор протилежний - принаймні, три сторони роблять усе для того, щоб повернутися до повного та всеосяжного (перемир'я - ред.), - сказав Арестович.

Арестович припустив, що до 30 березня мають бути якісь результати переговорів ТКГ щодо ситуації на Донбасі. За його словами, що консультації відбуваються щодня, а в середу розпочнеться дводенне засідання.

Читайте також

Перший день - засідання підгруп, в середу - на загальному рівні. І ми повинні, по ідеї, вийти на щось до вівторка. На що - поки невідомо. Дотримується принцип конфіденційності. Ми не будемо діяти так, як росіяни, які через "Комерсант" зливають нібито якісь кластери, які ми не коментуємо, не підтверджуємо, тому що вірні дипломатичному етикету, - зазначив він.

Представник ТКГ наголосив, що все, що відбувається від 2014 року - конфіденційно, а до ЗМІ виходять тоді, коли укладені конкретні угоди.


Контекст. Голова Офісу президенту Андрій Єрмак заявив, що Україна та західні партнери підготували план мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він чекає, коли Росія або схвалить його, або заявить відкрито, що не хоче миру.

Речник української делегації в ТКГ щодо Донбасу Олексій Арестович заявив, що Росія готує якийсь "нехороший сюрприз" на Донбасі і це обернеться загостренням ситуації на фронті.

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що перспектив щодо просування в переговорному процесі з Росією про врегулювання ситуації на Донбасі немає.

1