Автор книги про Стуса виграв суд у Медведчука

Кіпіані зможе розповсюджувати книгу про Стуса без дозволу Медведчука
Важливо
Автор книги про Стуса виграв суд у Медведчука
Справа Василя Стуса (Фото: Вахтанг Кіпіані Фейсбук)
19 Березня 2021, 13:31
читать на русском

Київський суд ухвалив рішення, яким дозволив Вахтангу Кіпіані розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив автор книги, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані.

Слава Україні! Ми виграли справу, - написав Кіпіані.


Контекст. 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд м. Києва заборонив розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата, лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука (Віктор Медведчук - досьє).

Автор книги повідомляв, що рішення про заборону згадувати Медведчука в книзі ухвалила суддя з Донецька.  Вона відома тим, що в 2017 році її хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР".

Через декілька годин після оголошення рішення Дарницького суду, книгу Кіпіані "Справа Василя Стуса" розкупили на всіх сайтах з продажу книг.

В українському сегменті Facebook відомі журналісти, блогери, політики та активісти різко розкритикували рішення суду. Вони вважають, що такий вирок - це сором для України.

Читайте також

Медведчук подав до суду на Кіпіані наприкінці серпня 2019 року. Він заперечував 9 епізодів з книги та вимагав заборонити її розповсюдження.

"Справа Василя Стуса" вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

Докладно про це у матеріалі Парламент.UA - Медведчук проти пам’яті Стуса: реакція соцмереж на заборону книги Кіпіані.

1