Байден підписав закон про ленд-ліз: чим це допоможе Україні (фото, відео)

Повна назва законопроєкту The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022
Головне
Байден підписав закон про ленд-ліз: чим це допоможе Україні (фото, відео)
Джо Байден підписує ленд-ліз, фото Білий дім
10 Травня 2022, 08:15
читать на русском

У понеділок, 9 травня, президент США Джо Байден підписав законопроєкт про ленд-ліз для України.

Про це повідомили в Білому домі.

Я підписую законопроєкт, який надає ще один важливий інструмент підтримки для уряду України та українського народу в їхній боротьбі за захист країни та демократії від путінської жорстокої війни, — сказав Джо Байден під час підписання документа.

Зазначили, що закон про ленд-ліз дозволяє прискорити процедуру доставки зброї та іншої допомоги в Україну. Зокрема, документ пояснює, на яких умовах надається допомога: зброю нададуть в оренду або з відстроченою оплатою.

Аби США надали зброю, Україна повинна надати список того, що їй необхідно, а потім у Вашингтоні погоджують позиції, які можуть надати. Потім США літаками доставляють необхідну зброю у сусідні з Україною країни.

Таким чином США можуть постачати Україні танки та бронетехніку, артилерійські снаряди, системи ППО, протикорабельні ракети та бойові літаки. Закон діятиме протягом 2022-2023 років. Він працюватиме й для допомоги іншим союзникам США.

Відповідно до параграфа (2), на 2022 та 2023 фінансові роки Президент може уповноважити уряд Сполучених Штатів надавати або передавати в оренду оборонні вироби уряду України або урядам країн Східної Європи, які постраждали від вторгнення російської федерації в Україну, щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн, - йшлося в документі.

Пояснили, що ленд-ліз дозволить отримати не лише зброю, але й іншу допомогу: нафтопродукти для техніки, аптечки та інші засоби захисту.

США допомагали союзникам у боротьбі з Гітлером в період 1941-1945 років з програмою ленд-лізу. США надали країнами Європи близько 60 млрд доларів (за нинішнім курсом 700 млрд доларів) допомоги. Таким чином сплатити за поставку техніки та інших товарів можна було після закінчення війни. До того ж платили лише за вцілілу техніку, або повертали її США. Проте американська сторона майже всі борги своїх союзників пробачила.

Нагадаємо, 7 квітня Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Америки Джо Байдену за спрощеною процедурою надсилати зброю та іншу оборонну допомогу Україні.

Читайте також

1