У США схвалили ленд-ліз для України: Київ отримає підтримку на 33 мільярди доларів

Понад 20 мільярдів доларів підуть на оборонні потреби
Головне
У США схвалили ленд-ліз для України: Київ отримає підтримку на 33 мільярди доларів
Прапор США Фото: facebook.com/ukr.embassy.usa
29 Квітня 2022, 08:14
читать на русском

Палата представників Сполучених Штатів Америки 28 квітня ухвалила закон про ленд-ліз та захист демократії в Україні.

Як повідомили у Твіттері відомства, закон схвалено більшість голосів: 417 проти 10.

Цей документ передбачає надання президенту США (досьє Байдена) розширених повноважень щодо передання або надання в оренду Україні оборонних засобів для захисту цивільного населення від російського військового вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський подякував США та особисто американському президенту за таке рішення.

У своєму нічному зверненні очільник України зазначив, що новий пакет підтримки від США передбачає виділення Україні 33 мільярдів доларів допомоги.

По-перше, Сполучені Штати підготували новий пакет підтримки для України. На 33 мільярди доларів. Зокрема, понад 20 мільярдів можуть піти на оборону. Ще понад 8 мільярдів доларів заплановані на економічну підтримку. Ще 3 мільярди доларів будуть спрямовані на гуманітарну допомогу. Це дуже важливий крок Сполучених Штатів. І я вдячний за нього американському народу й особисто Президенту Байдену. Сподіваюся, Конгрес швидко підтримає цей запит на допомогу нашій державі, - зазначив він.

Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, розглядалася як зміна гри в конфлікті, оскільки вона дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод. Свого часу цей захід допоміг прискорити перемогу над лідером німецьких фашистів Адольфом Гітлером.

Процедура "lend lease" передбачала, що США в стислі терміни передає військову і цивільну техніку, зброю, устаткування, боєприпаси та інше майно країнам, чия оборона є "життєво важливою" для США. До таких країн спочатку входили Британія і Китай, а потім Франція і СРСР (за матеріалами BBC).

Народний депутат Павло Фролов пояснив, що за цим законом американський президент у 2022-2023 фінансових роках (тобто до 30 вересня 2023 року) зможе передавати в оренду або надавати Україні або країнам Східної Європи усе необхідне для зміцнення обороноздатності та захисту мирного населення від триваючої збройної агресії рф або навіть від потенційного вторгнення.

Процедури швидкої поставки до України оборонної продукції встановить президент Сполучених Штатів у строк не пізніше 60 днів. Умови ленд-лізу 1941-45 років, обсяг якого становив 60 млрд доларів, передбачали використання союзниками поставленої техніки, зброї та обладнання до їх знищення, а також повернення до США або оплату вцілілих речей вже після закінчення війни.

Відновлення ленд-лізу не лише швидко допоможе Україні отримати необхідні ресурси для перемоги, - написав він.

Нагадаємо, 7 квітня Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Америки Джо Байдену за спрощеною процедурою надсилати зброю та іншу оборонну допомогу Україні.

Читайте також

1