Чи варто розраховувати на субсидію, якщо члени сім’ї зареєстровані, але не проживають у будинку

В Україні субсидії призначають уже не органи соціального захисту населення, а Пенсійний фонд
Чи варто розраховувати на субсидію, якщо члени сім’ї зареєстровані, але не проживають у будинку
12 Вересня 2023, 19:35

Через війну багато людей опинилися в скрутному становищі та виїхали за кордон. Виникають випадки, коли люди не знають, чи зможуть вони отримати субсидію, якщо члени сім’ї зареєстровані, але не проживають у будинку.

Про це повідомили на сайті Безкоштовної правової допомоги.

Так, за період війни почастішали випадки від громадян, які мають у домогосподарстві зареєстрованих людей, які по факту там не проживають, адже виїхали за кордон.

Однак, варто пам'ятати, що навіть у таких випадках можна отримати субсидію.

Як пояснила начальник відділу безоплатної правової допомоги Харківського місцевого центру Наталія Ярошенко, якщо члени сім’ї, які зареєстровані, але не проживають у будинку та нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце їх проживання, тоді дохід членів сім’ї при розрахунку до субсидії не враховуються.

"Коли у складі домогосподарства кількість зареєстрованих членів домогосподарства, які фактично проживають, є меншою, ніж кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на зареєстрованих за цією адресою, які фактично в ньому проживають", - додала вона.

У такому випадку рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов фактичного місця проживання особи та документів, що підтверджують "непроживання" особи за адресою.

Хто може оформити субсидію

Ви маєте право на субсидію й можете її оформити, якщо середньомісячний сукупний дохід вашої сім’ї в розрахунку на одну людину за останні шість місяців не перевищує 3760 грн. Саме такий "поріг" доходів для призначення соціальної пільги діє у 2023 році.

Крім того, субсидія (з урахуванням середньомісячного доходу) передбачена:

  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та члени сімей померлої особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною
  • пенсіонерам, які раніше працювали педагогами, медиками та фармацевтами, спеціалістами із захисту рослин, працівниками бібліотек у сільській місцевості і селищах міського типу
  • особам, які проживають у сільській місцевості та селищах міського типу, які працювали в музеях, державних і комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури.

Цим категоріям держава обіцяє 100% знижки на оплату комунальних послуг.

Де оформити субсидію

В Україні субсидії призначають уже не органи соціального захисту населення, а Пенсійний фонд України. Тобто тепер фонд працює з усіма громадянами, які потребують державної допомоги для сплати комуналки.

Важливо, якщо ви ще не оформлювали субсидію, треба подати заяву та декларацію. Це можна зробити як офлайн, так і онлайн. Особисто передати їх до сервісного центру Пенсійного фонду можна незалежно від місця проживання.

Так само документи до Пенсійного фонду можна надіслати поштою.

Нагадаємо, з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період. Житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, на підставі наявної у Пенсійному фонді України інформації. Проте, як підкреслюють в Фонді, є певна категорія людей, яка має обов’язково звернутися за субсидією на неопалювальний період.

Читайте також

1