Чинна голова ОБСЄ Лінде прибула до України

Пані міністр пробуде в Україні два дні
Чинна голова ОБСЄ Лінде прибула до України
Міністерка закордонних справ Швеції, голова ОБСЄ Анн Лінде (фото: Інстаграм)
19 Січня 2021, 11:08
читать на русском

До України з робочим візитом приїхала чинна голова Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде. Перебуватиме в країні вона 19-20 січня.

Про це повідомила пресслужба посольства.

Сама Лінде у Twitter написала про чудовий початок відвідування України.

Цей візит буде першим візитом міністерки на посаді голови ОБСЄ. Окрім зустрічей в Києві Лінде поїде на схід України зі своїм українським колегою міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою (досьє Дмитра Кулеби). Також Лінде зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським (досьє Володимира Зеленського).

Конфлікт (українсько-російський - ред.) залишається невирішеним. Це питання є пріоритетним для Швеції під час нашого головування в ОБСЄ. Ми працюватимемо заради його мирного врегулювання, особливо заради пом’якшення складної гуманітарної ситуації, у якій опинилося цивільне населення в районах, постраждалих від конфлікту, - зазначила Лінде.

Читайте також

Пані міністр також зустрінеться з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ), аби побачити її роботу на місцях.

Приємно зазначити, що згідно з повідомленнями СММ, за останні шість місяців зменшилася кількість випадків порушення режиму припинення вогню. Це також сприяє покращенню гуманітарної ситуації. Проте, важливо зауважити, що загалом ситуація залишається крихкою та нестійкою, - сказала вона.

Міністерка закордонних справ Швеції проведе зустрічі з представниками українського громадянського суспільства.

Зазначимо, що в Україні функціонують дві польові присутності ОБСЄ - Координатор проєктів ОБСЄ в Україні та Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine).

Раніше повідомлялось, питання Криму та Донбасу будуть серед пріоритетів ОБСЄ під головуванням Швеції. Швеція головуватиме в організації у 2021 році. Про візит Анн Лінде повідомили у Міністерстві закордонних справ напередодні.

1