Чому треба їсти часник та що робити з неприємним запахом

Часник дуже позитивно впливає на організм людини
Чому треба їсти часник та що робити з неприємним запахом
часник
2 Листопада 2022, 22:46
читать на русском

Хоча часник не є основним продуктом, переоцінити його користь для організму людини складно. Корисні властивості часнику обумовлені тим, що в його склад входить 7 мінералів і 9 вітамінів необхідних для життєдіяльності. Причому, листя містять навіть більше мікроелементів і вітамінів, ніж цибулина.

Головний компонент часнику - аліцин. Це органічна сполука, завдяки якій лікувальні властивості часнику такі різноманітні. Він утворюється в результаті з'єднання двох ферментів при механічному пошкодженні зубків і забезпечує часнику захист від шкідників і хвороботворних бактерій.

Аліцин не тільки надає часнику особливий смак і аромат, він ще є природним антибіотиком, тому позитивно впливає на організм людини:

  • Забезпечує антибактеріальну дію. Пригнічує бактерії сальмонели, кишкову паличку, золотистий стафілокок, гриби роду Candida.
  • Має противірусну дію. Сербські вчені провели дослідження, в результаті яких виявили чутливі до аліцину віруси, в переліку яких знаходяться цитомегаловірус людини і вірус простого герпесу 1 і 2 типу. А вчені Великобританії в результаті досліджень встановили, що ті люди, що вживають часник, набагато менше хворіють на простудні захворювання, а в разі хвороби, симптоми проходять набагато швидше.
  • Ефективний при профілактиці раку, що підтверджують клінічні і популяційні дослідження Національного інституту раку США. А випробування, проведені вченими Інституту Вейцмана в Ізраїлі, довели здатність аліцину руйнувати клітини вже утворених ракових пухлин.

Отже, представникам сильної статі дуже корисно вживати в їжу часник задля скорочення ймовірності розвитку раку передміхурової залози. А зниження ймовірності утворення ракових пухлин молочних залоз визначає корисні властивості часнику для жінок.

Зверніть увагу на те, що аліцин з'єднання нестабільне і швидко розпадається, особливо під дією високої температури. Тому корисними властивостями володіє саме свіжий часник.

Цілющі властивості часнику, крім перерахованих вище:

  • забезпечує профілактику захворювань серця і кровоносної системи при гіпертонії, знижуючи артеріальний тиск і розріджуючи кров;
  • підтримує захисні функції організму від окисного пошкодження завдяки вмісту антиоксидантів;
  • комплексний вплив перших двох чинників істотно знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і старечої деменції;
  • сприяє виведенню з організму важких металів, зокрема свинцю, і зменшує симптоми токсичності;
  • має легку подразливу дію на секрецію залоз через невеликий вміст сапонінів, провокує розрідження і виведення мокротиння в бронхах.

Багато людей, не дивлячись на очевидні властивості часнику, не їдять його через неприємний запах. Але цю проблему легко усунути:

  • добре перебиває часниковий запах з рота петрушка, лимон або селера;
  • молоко рятує від неприємного запаху, знижуючи концентрацію сірчистих сполук;
  • для усунення запаху часнику з рук треба натерти їх сіллю і вимити теплою водою.

Застереження у вживанні часнику:

  • захворювання травної системи;
  • низьке згортання крові;
  • алергія на часник;
  • жовчнокам'яна хвороба нирок і анемія.

Рекомендують зменшити вживання часнику жінкам під час вагітності та годування дитини грудьми.

Читайте також