ЦПК: Козак пов'язаний з ''ЛНР/ДНР'' ще з 2014 року

Схеми з постачанням вугілля з окупованих територій стали приводом для санкцій проти депутата
ЦПК: Козак пов'язаний з ''ЛНР/ДНР'' ще з 2014 року
Тараса Козак (фото: SLOVOIDILO.UA)
4 Лютого 2021, 10:48
читать на русском

Виконавчий директор та член правління Центру протидії корупції (ЦПК) Дар'я Каленюк заявила, що народний депутат від ОПЗЖ Тарас Козак, проти якого президент Володимир Зеленський увів санкції, пов'язаний з ''ЛНР/ДНР'' ще з 2014 року.

Про це Калинюк написала у своєму блозі на сайті "Української правди".

Ми ж у ЦПК виявили, що зв'язок Тараса Козака із терористами "ЛНР/ДНР" та постачанням вугілля з окупованих Росією територій тягнеться ще від 2014 року, - написала вона.

За її інформацією, 16 грудня 2014 року ПАТ "Центренерго" уклало договір із компанією Arida Global Limited з Гонконгу на постачання десятків тисяч тонн вугілля.

Вугілля мало закуповуватися з Південної Африки, але в 2016 році "Українська правда" виявила, що насправді під виглядом південноафриканського вугілля Аріда продавала державним ТЕЦ контрабандне вугілля з "ДНР/ЛНР". Ще 5 листопада 2013 року гонконзька Arida Global Limited підписала кредитний договір на 8 мільйонів доларів з кіпрською компанією Hakail Limited, бенефіціарним власником якої і був Тарас Козак, - стверджує Каленюк.

Договір Козака з кіпрською компанією Фото: Блог Дар'ї Каленюк

Читайте також

За словами Каленюк, Козак зазначає бенефіціарний контроль над Hakail Limited у своїх щорічних деклараціях, починаючи від 2015 року і закінчуючи 2019-м. За даними державного реєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії Тараса Козака – Turul Investments Limited – ще від 2012 року.

Договір Козака з кіпрською компанією Фото: Блог Дар'ї Каленюк

Згідно з аудиторськими звітами, за цим кредитним договором компанія Arida отримала від кіпрського офшору Козака за 2014 та 2015 роки 7,4 млн доларів кредитних коштів. Кредит надавався під 2.5% річних та не був застрахований заставним майном і мав би бути повернений до 6 листопада 2015 року. Водночас Arida Global Limited не повернула позичені кошти – кіпрський офшор Тараса Козака списав цей борг, - зазначили у ЦПК.

Нагадаємо, другого лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та проти низки телеканалів.

Народний депутат Тарас Козак назвав незаконними запроваджені проти нього та його телеканалів санкції президента Володимира Зеленського.

Також стало відомо, що під санкції потрапили літаки Медведчука та Козака, якими політики літали до Росії.

Спецслужби України під час розслідування встановили, що підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака стали схеми з постачанням вугілля з окупованих територій, що сприяють фінансуванню тероризму.