Данілов про ситуацію на кордоні Польщі та Білорусі: це чергова спецоперація РФ

РНБО у Луцьку провело термінове засідання з силовиками
Головне
Данілов про ситуацію на кордоні Польщі та Білорусі: це чергова спецоперація РФ
Нарада за участі Данілова у Луцьку Фото: rnbo.gov.ua
14 Листопада 2021, 18:01
читать на русском

У місті Луцьк (Волинська область) відбулася нарада за участі секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, яку він провів за дорученням президента Володимира Зеленського.

Як повідомляє пресслужба РНБО, глава держави доручив Данілову зібрати чиновників через ситуацію на державному кордоні.

Зокрема, на захід зібралися міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, голова Державної міграційної служби Наталія Науменко та в.о. голови ДСНС України Сергій Крук, керівники силових відомств. Також були присутні глави іноземних дипломатичних місій – посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас та посол Польщі Бартош Ціхоцкі.

На нараді сторони обговорили ситуацію на українсько-білоруському державному кордоні та плановані заходи із забезпечення дотримання режиму державного кордону та громадського порядку.

Восьмий рік триває військова агресія з боку РФ, і те, що зараз відбувається на польсько-білоруському кордоні, не можна назвати гуманітарною кризою, - це чергова спецоперація РФ, яка проводиться з метою розхитування ситуації в Європі та на нашому кордоні, - сказав Данілов під час засідання.

За його словами, за даними розвідувальних органів, сьогодні на території Білорусі знаходиться "вже близько 16 тисяч осіб - так званих біженців".

Ця ситуація може торкнутися нас безпосередньо, тому маємо вжити усіх необхідних заходів реагування, - зазначив він.

Секретар РНБО України наголосив, що Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні. Він також висловив переконання щодо необхідності створення міжвідомчої робочої групи із залученням усіх силових структур, органів місцевого самоврядування для цілодобового моніторингу ситуації на кордоні та оперативного реагування.

Маємо діяти абсолютно скоординовано, спокійно та виважено, і сповідувати державницьку позицію, - наголосив він.

Нагадаємо, за останні кілька місяців прикордонники відзначають посилення міграційного тиску на польсько-білоруську ділянку державного кордону. Від 1 серпня цього року прикордонники вже зафіксували понад 30 тисяч спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону. 8 листопада ситуація на кордоні загострилася, коли до території Польщі підійшли кілька сотень мігрантів з дітьми та почали штурмувати огородження з колючим дротом.

В МВС України заявили, що наразі спостерігається збільшення потоків мігрантів на прикордонних регіонах України та вважають, що цим самим сусідні країни намагаються влаштувати міграційну кризу в нашій країні.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що 11 листопада Україна відправила на кордон з Білоруссю додатково 8,5 тисяч військовослужбовців ДПСУ, НГУ та поліцейських.

Читайте також

1