Держбюджетом коштів на опитування не передбачено — Разумков

На думку голови ВР, не йдеться про так звані “репетиції” референдуму
Держбюджетом коштів на опитування не передбачено — Разумков
Дмитро Разумков

Державним бюджетом, або змінами до нього, коштів на опитування на виборчих дільницях, яке анонсував президент Володимир Зеленський, не передбачено.

Про це на брифінгу заявив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Ми як Верховна рада до цього процесу, в цілому по Конституції не долучені. Якщо ми говоримо про кошти, то державним бюджетом, або змінами до бюджету такі питання не вносилися. Станом на сьогодні ініціатив, які були б зареєстровані в якості змін до бюджету, головного фінансового документу держави, також немає. Тому я думаю, що це будуть якісь інші шляхи розв'язання питання щодо фінансування його, - сказав Разумков.

Також він зауважив, що наразі законів, які дозволяли б ЦВК проводити подібні опитування на виборчих дільницях, немає.

Це може відбуватися за межами виборчих дільниць, як будь-яка інші ініціатива, яку ми спостерігаємо, коли проводяться вибори, йде екзитпол, - сказав Разумков.

На його думку, не йдеться про так звані “репетиції” референдуму.

Це не може бути репетицією, тому що референдум це чітко визначений законом захід. Станом на сьогодні у нас є закон про народовладдя, який надалі і буде визначати, згідно з якими норм законодавства будуть відбуватися референдуми, - сказав Разумков.

Голова ВР (досьє Дмитра Разумкова) зазначив, що порівнювати запропоноване опитування з референдумом некоректно, оскільки тоді "будь-який екзитпол можна порівнювати з референдумом”.

Читайте також

Також він додав, що навіть у випадку, якщо Рада розгляне можливість надати ЦВК повноваження проводити опитування громадської думки, до 25 жовтня введення в дію таких змін неможливе.

Якщо ми говоримо про зміни до закону про ЦВК, давайте будемо йти за регламентом. Якщо навіть це питання якимось чином буде розглядатися, то до виборів 25 жовтня, щоб цей закон набрати чинності, я думаю це неможливо, - сказав Разумков.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) закликав українців прийти на дільниці 25 жовтня не лише, щоб проголосувати за кандидатів на місцевих виборах, а й відповісти на 5 актуальних запитань, які зараз обговорюються у суспільстві.

Водночас президент не сказав, про які 5 важливих питань іде мова, але пообіцяв озвучити відповідну інформацію трохи згодом.

Своєю чергою, у Центральній виборчій комісії запевнили, що не долучатимуться до проведення опитування, яке президент України Володимир Зеленський анонсував на день виборів - 25 жовтня.

Крім того, співкоординаторка всеукраїнської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська вважає, що опитування на дільницях може бути розцінено, як втручання у вибори, а також немає законних підстав для організації опитування в приміщенні для голосування.

1