Держінспекція ядерного регулювання заборонила запуск двох енергоблоків ЗАЕС

Енергоблоки переводяться у стан "холодний зупин"
Головне
Держінспекція ядерного регулювання заборонила запуск двох енергоблоків ЗАЕС
АЕС (Фото: Кореспондент)
19 Серпня 2022, 16:49
читать на русском

Держатомрегулювання заявило про зупинку експлуатації енергоблоків №1 та №2 Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомляє Державна інспекція з ядерного регулювання України.

Внесено зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ВП "Запорізька АЕС". Відповідний наказ №501 від 18 серпня 2022 року підписано виконуючим обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олегом Коріковим, - йдеться у повідомленні.

Згідно із наказом, експлуатація енергоблока №1 Запорізької АЕС здійснюється "експлуатуючою організацією у станах "перевантаження палива" - "холодний зупин". Наказ також визначає, що експлуатація енергоблока №2 Запорізької АЕС здійснюється у стані "холодний зупин".

Зазначається, що підставою для внесення змін стали заява НАЕК "Енергоатом" та подані разом з нею документи, а також - постанова колегії Держатомрегулювання від 4 серпня "Про поточний стан безпеки енергоблоків Запорізької АЕС в умовах окупації військовими російської федерації".

У Держатомрегулювання кажуть, що стани експлуатації енергоблоків №1 і №2 Запорізької АЕС, відповідно до наданих документів "Енергоатом" та експертних висновків Держатомрегулювання, "є оптимальними в умовах окупації ЗАЕС російськими військами".

Раніше Державна інспекція ядерного регулювання України заявила, що зупинка усіх енергоблоків Запорізької АЕС може призвести до розвитку ситуації за "фукусімським сценарієм" - тобто призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки та виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Енергоатом наполягає, щоб на Запорізьку АЕС направили безпекову місію.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

1