Росіяни хочуть відключити Запорізьку АЕС від України, - Енергоатом

Окупанти продовжують обстрілювати станцію, щоб звинуватити Україну
Росіяни хочуть відключити Запорізьку АЕС від України, - Енергоатом
Запорізька АЕС / Фото: facebook.com/energoatom.ua
19 Серпня 2022, 11:59
читать на русском

Російські загарбники озвучили керівництву Запорізької АЕС вимогу про обмеження допуску персоналу на станцію 19 серпня 2022 року. На майданчик пропускають лише оперативний персонал, який забезпечує функціонування енергоблоків.

Про це повідомляє "Енергоатом" у Telegram.

Є інформація, що російські окупаційні сили найближчим часом планують зупинити працюючі енергоблоки та відключити їх від ліній зв‘язку видачі потужності в українську енергосистему.

Наразі військові рф шукають постачальників пального для дизель-генераторів, які мають включитися після зупинки енергоблоків та за відсутності зовнішнього енергопостачання для систем охолодження ядерного палива.

В "Енергоатомі" наголосили, що ввечері 18 серпня до Енергодару прибула численна пропагандистська знімальна група. Її члени разом з представниками ФСБ рф на території ГК "Аліса" провели спільну нараду. А вже о 00:15 19 серпня російські окупанти вели обстріл у напрямку навчально-тренувального центру (НТЦ) станції.

Точно зафіксовано, що ці обстріли здійснювалися з двох місць – автовокзалу та скидного каналу: у першому випадку – 1,5 секунди і удар, а в другому – удар лунав через три секунди.

Зрозуміло, що окупанти роблять це для створення «яскравої» картинки у пропагандистських ЗМІ, щоб звинуватити ЗСУ в цих обстрілах, - йдеться у повідомленні.

"Енергоатом" вчергове закликав міжнародне співтовариство якомога швидше вжити всіх необхідних заходів для деокупації Запорізької АЕС, адже на кону ядерна та радіаційна безпека всього людства.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Енергоатом наполягає, щоб на Запорізьку АЕС направили безпекову місію.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Читайте також

1