До Ради внесли законопроєкт про допомогу бізнесу під час карантину

Ініціатором закону є президент Володимир Зеленський
До Ради внесли законопроєкт про допомогу бізнесу під час карантину
Верховна Рада, сесійна зала (фото: Парламент UA)
26 Листопада 2020, 18:29
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо підтримки українського бізнесу під час карантинних обмежень.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4429 "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2".

Ініціатором проєкту закону є президент України Володимир Зеленський (досьє Зеленського).

Подолання наслідків кризової економічної ситуації, спричиненої заходами щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), є одним з пріоритетних завдань держави й вимагає постійного реагування на потреби бізнесу, сприяння відновленню його економічної активності, - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєкт розроблено з метою:

  • Забезпечення фінансової підтримки застрахованих осіб та суб’єктів господарювання, які постраждали внаслідок дії посилених обмежувальних заходів, запроваджених Кабінетом Міністрів України.
  • Послаблення адміністративного тиску на бізнес для підтримки його економічної активності шляхом забезпечення безперервності діяльності дозволених видів бізнесу у період дії карантину або обмежувальних заходів, та після їх закінчення, безперервності дії договорів оренди державного та комунального майна у зазначений період.
  • Розширення кола суб’єктів підприємництва для отримання державної підтримки.

Читайте також

Законопроєктом пропонується:

  1. Забезпечити у 2020 році коштом Державного бюджету України виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.
  2. Виплатити одноразову матеріальну допомогу суб’єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників та одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  3. Тимчасово, протягом строку дії карантину та протягом шести місяців після його закінчення забезпечити можливість одержання державної підтримки суб’єктами малого і середнього підприємництва сфери громадського харчування.
  4. Скасувати стягнення орендної плати за договорами оренди державного і комунального майна у період дії карантину або обмежувальних заходів для суб’єктів господарювання, діяльність яких була заборонена у зазначений період.
  5. Не застосовувати під час дії карантину та після його закінчення норму щодо тимчасового зупинення дії та анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі несвоєчасної сплати ліцензіатами чергового платежу за ліцензії.

Нагадаємо, 14 листопада в Україні почав діяти карантин вихідного дня, який триватиме щонайменше до кінця листопада.

У цей період дозволено лише надання фінансових послуг, робота фінансових установ, діяльність інкасації, операторів поштового зв'язку, робота установ медичної та ветеринарної практики, продовольчих магазинів, діяльність АЗС та СТО.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Рада не змогла скасувати карантин вихідного дня і відтермінувати касові апарати для ФОПів".

1