Долар майже по 40 гривень: що буде з валютою та куди вкладати гроші

Нещодавно Нацбанк відпустив курс валют у вільне плавання
Важливо
Долар майже по 40 гривень: що буде з валютою та куди вкладати гроші
Купюри, гривня, долар Фото: УНІАН
23 Травня 2022, 13:23
читать на русском

​Станом на ранок 23 травня у київських обмінниках долар майже досягнув позначки у 40 гривень. Євро вже пройшов цю відмітку.

З суботи, 21 травня, Національний банк України скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки продаватимуть долари та євро клієнтам. Тобто відпустив курс у вільне плавання.

Обмін валют, курс долара / Фото з Telegram

Чи купувати зараз валюту

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у коментарі Realist.online зазначив, що наразі немає сенсу інвестувати у валюту, особливо якщо йдеться про невеликі суми – в межах 1000 доларів.

За його словами, вигідніше витратити гривневі запаси не на придбання валюти, а на заплановані великі покупки (побутової техніки, електроніки, гаджетів). Оскільки ціни на них зростатимуть швидше, ніж дорожчає долар.

Чого очікувати від курсу

Своєю чергою член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін для Realist.online сказав, що з покупкою валютної готівки можна помилитися, адже курс у середньостроковій та довгостроковій перспективі (6-12 місяців і більше) залежить від багатьох факторів:

  • чи надовго затягнеться війна,
  • чи вдасться в рази збільшити обсяги експорту, що впливають на обсяги надходження валюти до держбюджету у вигляді податків,
  • наскільки значною буде закордонна допомога, від якої залежить відновлення економіки України.

"Краще почекати, зберігати заощадження в тій валюті, в якій вони є зараз. Для тих, у кого заощадження в гривні, варто підтримати фінансування української армії, купивши військові держоблігації. І заробити на відсотках, які приблизно компенсують рівень інфляції", - уточнив Realist.online експерт.

За словами керівника відділу аналітики ГК Forex club Андрія Шевчишина, готівка долара або євро зараз вигідніша, ніж гривня. Втім, не варто сподіватися на швидкі заробітки шляхом девальвації.

Нагадаємо, за кілька тижнів курс долара в Україні може значно зрости.

Читайте також