Душили, били та катували електрострумом: окупанти знущаються над бійцями полку "Азов"

Пораненим українським військовим окупанти не надають медичну допомогу
Головне
Душили, били та катували електрострумом: окупанти знущаються над бійцями полку "Азов"
Українські захисники з Азовсталі Фото: Reuters
28 Травня 2022, 16:27
читать на русском

Полонених бійців полку "Азов" окупанти жорстоко катують: б'ють по відкритих ранах, душать, застосовують електрострум.

Про це повідомила омбудсман з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

З особливою жорстокістю тортури застосовувалися до офіцерського складу Збройних Сил України та бійців загону спеціального призначення "Азов". Під час допитів українських військовополонених ставили на коліна, били прикладом від автомата по пальцях ніг та відкритих ранах, застосовували плоскогубці, закидали зашморг на шию і душили. Крім того, катували електрострумом, били киянкою та ногами, - сказала Людмила Денісова.

Вона зазначила, що окупанти більшість українських військових взяли в полон під Маріуполем. Їх утримували в підвалах та господарських спорудах, проте потім етапували до гауптвахти, слідчого ізолятору в місті Донецьку та виправної колонії №120. Далі їх перевели до слідчих ізоляторів Таганрога і Воронежа.

Під час етапування українським воїнам замотували очі скотчем, одягали на голову мішок, зв’язували руки мотузками. У полоні українських військовослужбовців катували – погрожували вбивством, били та принижували, - пояснила Денісова.
За її словами, рашисти також вводили українським військовим невідомі препарати на літеру "М", після чого вони непритомніли та втрачали пам'ять. Також їх змушували вчити вірш "Простите нас, родные россияне", гімн росії, історію створення герба та прапора рф.

Своєю чергою українських жінок-військовополонених, яких утримували в Донецькому СІЗО, тримали в нелюдських умовах: 17-20 людей у камері, розрахованій на 2-3 людини, замість санвузла – відро.

Жінки були позбавлені засобів гігієни та можливості помитися. Стосовно них чинився психологічний тиск - на їхніх очах жорстоко били українських полонених чоловіків. Також полонянок примушували до статевих актів, - розповіла Денісова.
Також пораненим українським бійцям окупанти не надавали необхідну медичну допомогу. Орки обмежували українців у харчуванні та воді. Давали 1,5 літра води на 30-40 людей. Їхній раціон на території ОРДЛО складався зі шматка хліба і сала. Інколи давали м'ясо, проте казали, що воно "людське".

Українські військовослужбовці були позбавлені можливості зв'язатися з рідними, - додала вона.

Нагадаємо, заступник голови МЗС рф Андрій Руденко заявив, що обмін захисників "Азовсталі" відбудеться лише після того, як їм винесуть вирок на росії.

Читайте також

1