Дві дози вакцин Pfizer та Moderna значно менш ефективні проти "Омікрону", аніж проти "Дельти"

Такі результати  не означають, що вакцини неефективні
Дві дози вакцин Pfizer та Moderna значно менш ефективні проти "Омікрону", аніж проти "Дельти"
Дослідження Фото: Pexels
28 Грудня 2021, 11:02
читать на русском

Японські науковці виявили, що дві дози COVID-вакцин Pfizer та Moderna діють на "Омікрон" слабше, ніж на "Дельту".

Як повідомляє агентство NHK, група вчених під керівництвом професора Катаяма Кадзухіко з Університету Кітасато виміряла рівні нейтралізуючих антитіл у культивованих клітинах, взятих зі зразків крові дванадцяти осіб, які пройшли повну вакцинацію. Шість зразкі взяли у людей, які отримали дві дози вакцини Pfizer, решта шість - у тих, хто вакцинувався препаратом Moderna.

Вчені з'ясували, що рівні антитіл у зразках, узятих у людей, вакцинованих три місяці тому препаратом Pfizer, проти варіанта "Омікрон" були в середньому на 72% нижчі, ніж рівні проти варіанта "Дельта". Рівні у зразках тих, хто три місяці тому отримав другу дозу вакцини Moderna, були в середньому нижчими на 82%.

За словами професора Катаяма Кадзухіко, який очолює групу науковців, такі результати  не означають, що вакцини неефективні проти штаму "Омікрон". Своєю чергою Катаяма закликав тих, хто отримав всі необхідні щеплення від COVID-19, продовжувати дотримуватися основних заходів профілактики.

Нагадаємо, що новий штам коронавірусу "Омікрон" відомий легшим перебігом хвороби. Але швидкість його передачі та поширення загрожує переповненими лікарнями.

Читайте також

1