Експерт: Нарощування військ з боку Росії – це інформаційна операція

Російські війська постійно перебувають на кордоні з Україною
Ексклюзив
Експерт: Нарощування військ з боку Росії – це інформаційна операція
Війна на Донбасі Фото: ОТУ “Північ”
8 Листопада 2021, 14:51
читать на русском

Нарощування військ з боку Росії – це інформаційна операція, дуже схожа на ту, що проводилася на фоні навчань у квітні-травні цього року.

Про це заявив Михайло Самусь із Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння у коментарі "Парламент.UA".

Щоб було зрозуміло, 1-ша російська танкова армія, 20-а і 8-ма, створені у 2017 році, після початку війни проти України постійно перебувають біля наших кордонів. Тобто, деякі російські дивізії перебувають у кількох десятках кілометрів від кордону з Україну. Тому щодо інформації про те, що хтось кудись стягується, – там стягувати нікуди. Вони постійно там перебувають і готові до наступу, – зазначив експерт.

Самусь не може сказати, що зараз відбувається щось надзвичайно загрозливе. З боку Росії триває постійна підготовка до наступу на Україну, при чому вона може почати цей наступ будь-якої секунди.

Сучасна наступальна операція не починається з наступу танків, а починається з інформаційної фази, яка триває постійно, відтак радіоелектронної, коли придушуються пункти управління державою і військами. Далі йде ракетна фаза, коли вже фізично здійснюється система управління державою і військами, знищується протиповітряна оборона. Після цього починається повітряно-наступальна операція з залученням авіації, яка вже починає знищувати залишки протиповітряної оборони та сухопутні війська противника. А сухопутні війська противника вже вийдуть на територію, яка фактично вже не може протидіяти, – роз’яснив він.

Директор ІТ-асоціації Software Ukraine, учасник АТО/ООС у складі 56 бригади Віктор Валєєв зазначив, що від бойових частин останнім часом не чув якихось сигналів, які б свідчили про наступ російських військ.

Мені здається, це певна демонстрація сили або певна частина гри в гібридній грі, аби показати, що Росія може десь облаштувати певну кількість збройних сил. Тут важливий більше політично-піарний ефект, чим якісь реальні наслідки, – вважає експерт.

Нагадаємо, що поновлення нагромадження російських військ біля кордону з Україною викликало занепокоєння серед деяких чиновників у Сполучених Штатах та Європі, які відстежують нерегулярні переміщення техніки та персоналу на західному фланзі Росії. Фото зі спутника опублікувало видання Washington Post.

Своєю чергою Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов назвав свідомою дезінформацією публікації про нібито стягування російських військ до кордону України.

Читайте також наш матеріалРосія відводить війська: чи є загроза наступу

Читайте також

1