Експерти розповіли, які законодавчі ініціативи спростять механізм продажу і купівлі землі

В Україні треба привести до ладу оподаткування
Ексклюзив
Експерти розповіли, які законодавчі ініціативи спростять механізм продажу і купівлі землі
Земля, поле Фото: Рexels
5 Листопада 2021, 11:54
читать на русском

Україні необхідно напрацювати чіткі офіційні роз’яснення стосовно спрощення процедури ринку землі.

Про це розповіла партнерка, керівниця практики нерухомості Sayenko Kharenko Світлана Гурєєва у коментарі "Парламент.UA".

Необхідне законодавче розуміння в спірних питаннях, що виникають з основних законодавчих актів стосовно ринку землі. Наприклад, з якої дати вважати набуття 100 га фізичними особами: безпосередньо з 1 липня 2021 року чи треба рахувати всі землі, що були куплені до визначеної дати? Адже механізм безкоштовної приватизації використовувався громадянами досить активно, і скільки таких земель перебувають у власності кожного, хто придбав декілька разів по 2 га – питання відкрите, – зауважила вона.

За її словами, у пункті 15 перехідних положень Земельного кодексу України написано, що до 2024 року максимальна площа земельних ділянок, яку може набути громадянин, – 100 га. Позиція Нотаріальної палати – ті, хто придбав 100 га і більше до 1 липня 2021 року, вже не можуть купувати 100 га землі. Натомість Держгеокадастр каже, що придбати можна, бо період перевірки починається 1 липня, а до того ніхто нікого не перевіряв.

Гурєєва додала, що треба привести до ладу оподаткування, яке викликає чимало запитань у сторін під час відчуження землі. Думки та дії нотаріусів щодо визначення площі земельних ділянок для цілей оподаткування різняться. До того ж не визначено, як рахувати податок на земельні ділянки, отримані під час розпаювання або ж у процесі приватизації земель для ведення товарного сільського господарства, підсобного сільського господарства, городництва, сінокосів та пасовищ.

Керівниця аграрного напрямку Асоціації бізнесу та торгівлі Яна Казьміна наголошує на потребі узгодити реєстри між собою, щоб нотаріус міг мати доступ до всієї правової інформації. Це, мовляв, полегшить і роботу нотаріусів, і сторін угод купівлі-продажу. Це питання технічне і за нього відповідає Міністерство юстиції.

Нагадаємо, що адвокат АО "Ассирія" Олександр Кодолов назвав фактори, які стримують повноцінний запуск ринку землі. 

Читайте також