Ринок землі: чому відрізняються ціни земельних ділянок в кожній області України

Визначення ціни землі – особиста справа продавця і покупця
Ексклюзив
Ринок землі: чому відрізняються ціни земельних ділянок в кожній області України
Земля, поле (фото: Pexels)
4 Листопада 2021, 23:13
читать на русском

На вартість земель впливає відсутність мінімально необхідної інфраструктури в селах для задоволення життєвих потреб селян-робітників: вони кидають житло в пошуках роботи, і сільськогосподарські землі просто нікому обробляти.

Про це розповіла партнерка, керівниця практики нерухомості Sayenko Kharenko Світлана Гурєєва у коментарі "Парламент.UA".

За її словами, визначення ціни земельної ділянки – особиста справа продавця і покупця, предмет переговорів між ними. Проте до 2030 року в Україні діє мінімальний поріг, нижче якого ціна опускатися не може. У середньому нормативна грошова оцінка гектару в Україні становить 27,5 тисячі гривень. Відрізняється вона за регіонами, відповідно до якості ґрунтів.

Переконана, що ціна не зростатиме вище 1-2 тисяч доларів за га до 2024 року, поки на ринок не прийдуть юрособи. Потім ціна може підвищитися в декілька разів. Надалі ж зростання ціни залежатиме від того, чи будуть допущені до ринку землі іноземні громадяни, – сказала нам керівниця аграрного напрямку Асоціації бізнесу та торгівлі Яна Казьміна.

Як розповів старший юрист ЮФ "Антіка" Василь Шеретько, середня вартість одного гектара землі станом на 9 жовтня становила 43 879 гривень, що на 11,4% вище відносно відповідного показника станом на перший місяць функціонування ринку (39 397 грн/га). Середньозважена вартість (розрахована середня ціна 95% ділянок без врахування найдорожчих) стосовно землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва становить 32 857 грн/га, а щодо землі для ведення особистого селянського господарства – 33 291 грн/га.

Нагадаємо, що станом на середину жовтня найвищою була ціна землі у західних регіонах України, де гектар оцінювали від 39,4 тисячі грн до 71,7 тисячі грн.

Читайте також