Юрист назвав ключову проблему з відкриттям ринку землі в Україні

Проблема погано впливає на нормальне функціонування ринку землі
Ексклюзив
Юрист назвав ключову проблему з відкриттям ринку землі в Україні
Грунт, земля Фото: kyivcity.gov.ua
5 Листопада 2021, 03:05
читать на русском

Однією з ключових проблем, яка існувала і стала більш нагальною з відкриттям ринку землі, є неповнота або неправдивість інформації про земельні ділянки, що містяться у Державному земельному кадастрі.

Про це розповів юрист Василь Шеретько у коментарі "Парламент.UA".

Так, станом на вересень 2021 року там зареєстровано 72,7% земель. Якщо говорити про землі сільськогосподарського призначення, то показник становить 75,6%.

Вказані обставини безумовно впливають на нормальне функціонування ринку землі та потребують якомога швидшого вирішення, оскільки породжують чимало проблем як для сторін відповідних договорів – покупців та продавців – так і для нотаріусів. Останні серед іншого мають контролювати обсяг концентрації земель "в одні руки" з використанням даних того самого Державного земельного кадастру, – каже він.

Так, вже доволі традиційно для України розв’язання проблем, які б мали бути врегульовані централізовано і коштом відповідних бюджетних асигнувань, перекладають "на плечі" землевласників. Експерт каже, що у випадку невідповідності координат земельної ділянки приватної власності чи її площі виправлення цих помилок (якщо їх взагалі можливо виправити) стає справою землевласника і проводиться за його кошт.

Нагадаємо, що в Україні також виникають проблеми з автоматичною оцінкою земель Фондом держмайна, яка в деяких випадках, особливо щодо земель біля великих міст, може в декілька разів перевищувати реальну вартість продажу землі. 

Читайте також