В Україні вартість продажу землі завищена в декілька разів - адвокат

В кожній області різна ціна на земельну ділянку
Ексклюзив
В Україні вартість продажу землі завищена в декілька разів - адвокат
Українська земля (фото: з відкритих джерел)
4 Листопада 2021, 17:36
читать на русском

В Україні виникають проблеми з автоматичною оцінкою земель Фондом держмайна, яка в деяких випадках, особливо щодо земель біля великих міст, може в декілька разів перевищувати реальну вартість продажу землі. 

Про це розповів адвокат Олександр Кодолов у коментарі "Парламент.UA".

За його словами, у такому випадку закон говорить про те, що податки необхідно сплачувати у відсотках, порахованих саме з такої оцінної вартості, а не з реальної ціни продажу. Це, мовляв, може взагалі стати економічно невигідним для сторін договору.

Через те, що процедура оформлення угоди дуже складна та довготривала, нотаріуси встановлюють високі ціни на свої послуги щодо оформлення таких угод. Через це іноді послуги нотаріуса щодо оформлення продажу невеликої земельної ділянки можуть дорівнювати половині вартості такої земельної ділянки, тобто затрати на оформлення є дуже високими для сторін, – додав Кодолов.

Ще одна проблема – відсутність пропозиції на ринку землі. Адвокат, заступник голови комітету з кримінального та кримінально-процесуального права Асоціації правників України Ярослав Сербін каже, що продавці зрозуміли, що вартість їхньої земельної ділянки через рік-два може зрости. Тому без нагальної потреби вони не квапляться її продавати. Зростання ціни на землю сприяє і підвищенню орендної плати, тому власникам вигідніше здавати землю в оренду та отримувати щорічний пасивний дохід.

Нагадаємо, що у концепції земельної реформи в Україні є низка положень, які експерти однозначно відносять до недоліків роботи авторів реформи і які можуть мати незворотні наслідки для аграрної галузі, яка генерує 17% ВВП і 45% валютних надходжень до бюджету.

Читайте також