Експертка назвала середню вартість за гектар землі в Україні

Ціни в кожній області сильно варіюються
Ексклюзив
Експертка назвала середню вартість за гектар землі в Україні
Грунт, земля, добриво Фото: kyivcity.gov.ua
6 Листопада 2021, 11:33
читать на русском

Станом на середину жовтня найвищою була ціна землі у західних регіонах України, де гектар оцінювали від 39,4 тисячі грн до 71,7 тисячі грн.

Про це розповіла партнерка, керівниця практики нерухомості Sayenko Kharenko Світлана Гурєєва у коментарі "Парламент.UA".

Ціна землі значно варіюється, що пояснюється такими чинниками як родючість та якість землі, перспективи її використання, присутність чи відсутність технічних можливостей для оброблення землі сільськогосподарського призначення, – пояснила вона.

За її словами, станом на 19 жовтня найбільше коштувала земля в Київській області (241,2 тис. грн га) та Івано-Франківській області (229,3 тис. грн за га). Найменшою ж була ціна гектару землі на Херсонщині (20,8 тис. грн) та Чернігівщині (23,2 тис. грн).

Якщо дивитися за регіонами, то найменші ціни у східних, північних та південних областях України, де вона коливається в межах 20-33 тис. грн за га, за винятком лише Одещини, де ціна сягає 47,7 тисячі гривень. Дещо вища вартість у центральних областях України й сягає 28-37 тис. грн, за винятком лише Київської області, – розповіла Гурєєва.

Нагадаємо, що у концепції земельної реформи в Україні є низка положень, які експерти однозначно відносять до недоліків роботи авторів реформи і які можуть мати незворотні наслідки для аграрної галузі, яка генерує 17% ВВП і 45% валютних надходжень до бюджету.

Читайте також

1