Євросоюз з 5 червня закриває небо для авіакомпаній з Білорусі

Літаки авіакомпаній РБ не зможуть також приземлятися у європейських аеропортах
Євросоюз з 5 червня закриває небо для авіакомпаній з Білорусі
Літак (фото: Pexels)
4 Червня 2021, 16:16
читать на русском

Від 5 червня літаки авіакомпаній Білорусі не зможуть літати у повітряному просторі ЄС та приземлятися у європейських аеропортах.

Таким чином ЄС відреагував на інцидент з примусовою посадкою у Мінську літака авіакомпанії Ryanair, що виконував рейс з Афін до Вільнюса 23 травня. Про це повідомляє DW.

За словами дипломатів, вранці цього дня було розпочато письмову процедуру затвердження рішення. Сама процедура є радше формальністю і її завершення очікують за кілька годин. Закриття простору включає також заборону та злети і посадки в аеропортах ЄС.

Серед іншого, лідери країн ЄС закликали європейських авіаперевізників уникати польотів у білоруському авіапросторі та дали завдання Раді ЄС вжити заходів, аби заборонити проліт літаків білоруських авіаліній у небі Євросоюзу та закрити для них доступ у європейські аеропорти.

Рекомендація оминати повітряний простір Білорусі не має зобов'язувального характеру, однак чимало авіакомпаній ЄС вже переспрямували свої рейси, зокрема до Росії, оминаючи Білорусь.

Нагадаємо, 25 травня Україна запровадила заборону на здійснення прямого авіасполучення з Республікою Білорусь українськими та білоруськими експлуатантами після того, як влада Білорусі примусила літак сісти у Мінську. За час перебування літака в аеропорту Мінська був затриманий білоруський журналіст Роман Протасевич.

29 травня Сполучені Штати зупинили авіасполучення із Білоруссю і заявили, що готують санкції проти представників режиму Лукашенка.

Читайте також

1