Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю - рішення уряду

Пасажирів, які прямують з Білорусі або до країни, у митних пунктах аеропортів не будуть оформлювати
Головне
Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю - рішення уряду
Аеропорт (фото: Pexels)
25 Травня 2021, 10:05
читать на русском

З 00:00 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю через інцидент із примусовим приземленням літака у Мінську.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму телеграм-каналі.

Щойно на позачерговому засіданні уряд доручив Мінінфраструктури, Державіаслужбі та ДП "Украерорух" вжити для цього необхідних заходів, - написав він.

Крім того, українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.

Держприкордонслужба також отримала доручення припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

Ситуація з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську є порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Рішення нашого уряду спрямоване на забезпечення безпеки польотів і пасажирів, - йдеться у повідомленні.


Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Також до "повітряного бойкоту" раніше доєдналися Латвія, Нідерланди, Польща та Угорщина.

Читайте наш матеріал: Затримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ