Фізичну цілісність окупованої Запорізької АЕС порушували кілька разів - глава МАГАТЕ

Українські працівники станції перебувають у важкому емоційному і психологічному становищі
Головне
Фізичну цілісність окупованої Запорізької АЕС порушували кілька разів - глава МАГАТЕ
Запорізька АЕС під російською окупацією / Фото з мережі
2 Вересня 2022, 15:12
читать на русском

Глава МАГАТЕ Рафаєль Ґроссі заявив, що фізичну цілісність окупованої Запорізької АЕС порушували кілька разів.

Очевидно, що станцію і фізичну цілісність станції порушували кілька разів... це те, що не може тривати, — повідомив голова Міжнародного агентства з атомної енергії у коментарі журналістам.

Також він розповів, що під час його перебування на станції звуки бойових дій лунали "незручно близько".

Були моменти, коли вогонь був очевидним, важкі кулемети, артилерійські міномети, два-три рази... це було справді дуже тривожно, я б сказав, для всіх нас, - сказав Ґроссі.

За його словами, українські працівники станції перебувають у важкому емоційному і психологічному становищі. Але завдяки професіоналізму відмінно виконують свою роботу.

Під час візиту на ЗАЕС 1 вересня один з представників МАГАТЕ запитав у загарбників, чому снаряд так стирчить, ніби він прилетів з окупованої території. Окупант відповів, мовляв, коли снаряд прилітає, він робить поворот на 180°.

Також 1 вересня Ґроссі зміг оглянути аварійні системи та диспетчерські. Тепер його команді потрібно завершити аналіз технічних аспектів. Він також заявив, що команда МАГАТЕ збереже присутність на Запорізькій АЕС.

Нагадаємо, що 30 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) приїхала до Києва перед візитом на окуповану орками Запорізьку АЕС. Цього ж дня президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Гауляйтер Запоріжжя Володимир Рогов відмовив місії МАГАТЕ у видачі спеціальних пропусків, тому міжнародним інспекторам доведеться вистояти чергу, щоб потрапити до Запорізької області.

31 серпня місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя близько 15:00. Вона має проінспектувати захоплену російськими військами Запорізьку АЕС.

Вранці 1 серпня росіяни почали вести артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Проте місія все одно вирушила на атомну електростанцію.

1 вересня, директор Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі виїхав із Запорізької атомної електростанції.

Читайте також

1