Путіну дали повну свободу дій щодо Запорізької АЕС - Подоляк

Санкції проти "Росатому" могли б пом'якшити дії путіна щодо ЗАЕС
Важливо
Путіну дали повну свободу дій щодо Запорізької АЕС - Подоляк
Фото: ЗАЕС
2 Вересня 2022, 14:34
читать на русском

Президент росії владімір путін залишив російських військових на Запорізькій АЕС тому, що не побачив жорсткої реакції світової спільноти.

Про це розповів радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю Юлії Латиніної.

У таких історіях, коли він вже зайшов за "червону лінію", коли він вже спробував шантажувати, він продовжує далі дивитися, як це буде працювати, - зазначив Подоляк.

За його словами, близько місяця тому розпочалась інформаційна робота щодо ризиків, які генерує армія рф на ЗАЕС. Після чого МАГАТЕ й політики заявили про необхідність демілітаризації зони навколо станції.

Радник глави ОП додав, що, побачивши це, президент росії вирішив пригальмувати ситуацію, щоб світова спільнота "охолола".

Пар вийшов, заяви зробили, в тому числі і ООН. Зараз він зробив вигляд, що знехотя дозволив місії їхати через територію України, при цьому з місією почали активно працювати. Місія перебуває в напівшоковому стані, а коли приїжджає - навколо озброєні люди і журналісти, - сказав Подоляк.

На думку Подоляка, санкції проти "Росатому" могли б пом'якшити дії путіна щодо ЗАЕС.

Первинне напруження почало стихати. Відповідно він подумав: "Все, відмінно, далі залишаюся", зафіксувався і чекає... Якщо він не отримує дійсно істотного збитку... Якби "Росатому" заборонили працювати з іншими країнами і з точки зору спорудження нових атомних об'єктів, і продажу ядерного палива, і обслуговування станцій. Тоді його позиція була б набагато м'якше - зазначив Подоляк.

Нагадаємо, що 30 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) приїхала до Києва перед візитом на окуповану орками Запорізьку АЕС. Цього ж дня президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Гауляйтер Запоріжжя Володимир Рогов відмовив місії МАГАТЕ у видачі спеціальних пропусків, тому міжнародним інспекторам доведеться вистояти чергу, щоб потрапити до Запорізької області.

31 серпня місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя близько 15:00. Вона має проінспектувати захоплену російськими військами Запорізьку АЕС.

Вранці 1 серпня росіяни почали вести артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Проте місія все одно вирушила на атомну електростанцію.

1 вересня, директор Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі виїхав із Запорізької атомної електростанції.

Читайте також