Гендиректор МАГАТЕ запланував візит в Україну

Гроссі планує обговорити ситуацію на ЗАЕС
Гендиректор МАГАТЕ запланував візит в Україну
Запорізька АЕС, місія МАГАТЕ / Фото: Енергоатом
22 Вересня 2022, 10:01
читать на русском

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі найближчим часом повторно приїде до України для обговорення ситуації на Запорізькій АЕС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він заявив під час пресконференції у ході засідання Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Я щойно обговорив із міністром Кулебою і сподіваюсь, що буду незабаром їхати до Києва або до України. І, можливо, пізніше, в певний момент часу – до росії, – сказав Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ сподівається, що його візит в Україну може статися вже найближчим часом:

З урахуванням серйозності ситуації й того, що відбувається на місці, ми маємо рухатися швидко. Ми намагаємося, щоб це сталося якнайшвидше.

Нагадаємо, що 30 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) приїхала до Києва перед візитом на окуповану орками Запорізьку АЕС. Цього ж дня президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Гауляйтер Запоріжжя Володимир Рогов відмовив місії МАГАТЕ у видачі спеціальних пропусків, тому міжнародним інспекторам доведеться вистояти чергу, щоб потрапити до Запорізької області.

31 серпня місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя близько 15:00. Вона має проінспектувати захоплену російськими військами Запорізьку АЕС.

Вранці 1 вересня росіяни почали вести артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Проте місія все одно вирушила на атомну електростанцію.

6 вересня Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) після візиту на Запорізьку АЕС оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні.