Генерал США спрогнозував, коли Україна зможе дати відсіч Росії

Військове командування США у Європі підвищило рівень загрози в Україні
Генерал США спрогнозував, коли Україна зможе дати відсіч Росії
Генерал США Тод Волтерс (фото: ukrainian.voanews.com)
15 Квітня 2021, 17:58
читать на русском

Командувач американських військ у Європі генерал Тод Волтерс вважає, що Україна змогла б з часом відбити напад Росії.

Про це йдеться у стенограмі слухань у Сенаті США щодо оборонного бюджету у перекладі "Голосу Америки".

Зазначається, що 1 квітня військове командування США у Європі підвищило рівень загрози в Україні зі статусу "можливої" кризи до "потенційної неминучої". Вже 13 квітня сенатори провели слухання із командувачами американських військ у Європі щодо фінансування війська на наступний рік, але також обговорили нарощування російських військ на Сході України та в Криму.

Своєю чергою, Волтерс заявив, що США дуже хвилює питання військового озброєння України та російської загрози.

Нас це дуже хвилює. І в Україні, і їхні партнери у регіоні, роблять все, що вони можуть, аби посилити свої позиції. Якщо вторгнення відбудеться, вони зараз у найкращій своїй позиції. І йдеться не лише про їхні війська, а й війська їхніх партнерів у регіоні, - сказав він.

На запитання сенатора Ангуса Кінга щодо можливості Україною відбити російське вторгнення, якщо воно розпочнеться наступного тижня, Волтерс відповів: "Думаю, з часом, це точно".

Сенатор Кінг заявив, що дії Росії нагадують 1939 рік, коли німці казали, що вони звільняють німецькомовних громадян. Водночас Волтерс запевнив, що українці віддані державі Україна і не сприймають від Росії "визволення" російськомовних людей на своїй території.

Читайте також

Щодо того, чи готується РФ до атаки на Україну, Волтер зазначив, що дії Росії поділили на чотири категорії, але про таке краще говорити не публічно.

Що я можу сказати публічно – це те, що є суттєве накопичення російських військових сухопутних, повітряних та морських сил, і їхні масштаби, розміри викликають надзвичайне хвилювання. Вони віддзеркалюють масштаби, розміри військ, які застосовувались у 2014 році, - сказав командувач американських військ.

Як повідомив defense.gov, Волтерс розповів щодо ролі НАТО в забезпеченні миру в Європі: "Ми стримуємо (Росію – ред.) – і, якщо стримування не вдається, ми готові відповісти на агресію повною вагою трансатлантичного союзу".


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

31 березня відбулося загальне засідання ТКГ на рівні глав делегацій, під час якого Росія відхилила пропозиції України та ОБСЄ про встановлення перемир'я на Донбасі з 1 квітня.

У Росії заявляють, що Кремль збільшує концентрацію військ та техніки поблизу українського кордону, оскільки РФ вважає Україну "вибухонебезпечним регіоном".

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією