Хто фінансує секту "АллатРа" та хто нею керує - розслідування

Журналісти виявили офшори "АллатРи" на Кіпрі та у Белізі (країна в Центральній Америці)
Головне
Хто фінансує секту "АллатРа" та хто нею керує - розслідування
Фото: ЦЕНЗОР.нет
20 Листопада 2023, 14:45
читать на русском

На початку листопада СБУ та Нацполіція провели по всій країні обшуки в учасників організації "АллатРа". Правоохоронці повідомили, що "у результаті багатоетапної спецоперації у Києві та інших регіонах України заблоковано підривну діяльність понад 20 осередків цього угруповання, які діяли на користь спецслужб РФ".

Про це йдеться у розслідуванні "Слідства.Інфо".

Організація "АллатРа" — це сотні представництв у десятках країн, багатотисячні охоплення в соцмережах, численні книги, фестивалі і конференції про кінець світу. До "АллатРи" линуть антивакцинатори, адепти пласкої Землі, послідовники конспірологічних теорій змови.

Виникає запитання: як така сумнівна організація змогла розростися до таких масштабів, і головне — для чого?

Усе почалося 21 рік тому. У 2002 році колишній шахтар Ігор Данілов переїхав до Києва, де став приймати пацієнтів у своїй клініці вертебрології на території Києво-Печерської лаври, а вже в 2003 році про нього пишуть книгу, яка називається "Сенсей. Ісконний Шамбали".

Що відомо про керівників секти "АллатРа"

Цю книжку написала колега Данілова — Галина Яблочкіна під псевдонімом Анастасія Нових. Вона є авторкою головних книг цієї організації. У своїх роботах авторка називає Данілова пророком та поширює міфологію про його божественне походження.

Сама ж організація "Міжнародний рух "АллатРа" з’являється у 2014 році. Саме в цей період починають створюватися численні філії у десятках країн світу, численні телеканали й сторінки в соціальних мережах.

Майбутні "аллатрівці" починають агресивно просувати свою ідеологію у бібліотеках, школах, поліклініках під виглядом психологів і терапевтів. У 2012 році зареєстровано торгову марку "АллатРа".

Крім України, Росії та Білорусі, "Слідству.Інфо" вдалось знайти компанії та громадські організації, пов’язані з "АллатРою", у Чехії, Словаччині, Швейцарії, Великій Британії, Канаді, США, Болгарії, Румунії та Молдові.

До 2021 року у "АллатРи" була своя офшорна структура на Кіпрі, а до 2020 — ймовірно в Белізі. Не виключено, що це не повний список компаній і громадських організацій. І хоча організації знаходяться за кордоном, керують ними переважно українці з руху "АллатРа".

Наприклад, представниця громадської організації "АллатРа" у Дніпрі — Тетяна Зінченко за сумісництвом є також засновницею "Асоціації вивчення ігрових залежностей" — компанії, яка зареєстрована у Швейцарії та Великій Британії.

Британську фірму Зінченко заснувала разом з іншою прихильницею культу — телеведучою "Аллатра ТВ" Оленою Музикою.

У Чехії на чолі представництва "АллатРи" стоїть Світлана Шилівська. Ще у 2010-х вона представляла аллатрівську організацію "Лагода" у Празі. А у 2011 році отримувала спеціальну нагороду на фестивалі "ДоброТи" у Києві як директорка чеського видавничого дому "ІБІС".

Останні декілька років "АллатРа" активно поширює міжнародний проєкт "Благотворче суспільство", який дуже схожий на ідеологію "АллатРи". У США є ціла група організацій, пов’язаних з "Благотворчим суспільством".

Наприклад, віцепрезидентка "АллатРи" в США Марина Овцинова до того, як стати топменеджеркою цього руху, була вчителькою музики і кореспонденткою на "Аллатра ТБ в Штатах".

Подібна історія й у президентки організації Ольги Шмідт. Вона до цього була радіотехнологинею.

Хоча самі "аллатрівці" стверджують, що їхня діяльність повністю волонтерська, "Слідство.Інфо" знайшло факти, які говорять про протилежне.

Перше, що привертає до себе увагу — офшори на Кіпрі та Белізі. Журналісти вивчили кіпрські документи "АллатРи". І хоча у них немає фінансових звітів, там видно структуру власності компанії.

Директорами кіпрської "АллатРи" вказані кіпріоти, проте під уставними документами стоїть підпис Андрія Михальчука. Цей українець фігурує в засновниках української "АллатРи".

Окрім підпису Михальчука, у документах є ще його домашня адреса й місце роботи — ТОВ "АСТ — Технології". Про цю компанію "Слідство.Інфо" писало ще у 2016-му, у розслідуванні про зловживання братів Дубневичів (найскандальніші львівські бізнесмени, які заробили свій основний капітал на багатомільярдних тендерах "Укрзалізниці", — прим.).

Документи на кіпрську компанію були підписані у 2015 році, коли Михальчук працював у "АСТ-Технологіях" головним інженером.

Одним з джерел прибутку "АллатРи" — є продаж езотеричних книжок, виданих у великій кількості.

Також впродовж семи років "АллатРа" тримала відкритим краудфандинговий збір, де будь-хто охочий міг створити проєкт, на який небайдужі "аллатрівці" нібито скидалися грошима.

За дивним збігом обставин, левова частка "важливих соціальних проєктів" була присвячена розповсюдженню інформації про саму "АллатРу".

За підрахунками журналістів "Слідства.Інфо", прихильники культу переказали на таку благодійність майже 7,5 млн грн (це близько мільйона гривень на рік).

Хто спонсорує "АллатРу"

У "АллатРи" також є ціла група організацій, які могли підтримувати рух фінансово. З 2014 року "АллатРа" стала активно підписувати партнерські угоди з бізнесом.

Одним з можливих варіантів партнерства є фінансування руху та впровадження духовних принципів "АллатРи".

У архівній версії сайту "АллатРи" журналісти "Слідства.Інфо" знайшли понад 160 компаній, які, як стверджують представники культу, підписали з організацією партнерську угоду. Серед них є держоргани, бізнес, в тому числі підсанкційний.

Одним з таких партнерів значиться компанія "Юнігран" — власник місцевих гранітних кар’єрів біля Коростеня на Житомирщині. "Юнігран" володіє низкою компаній, що займаються видобутком корисних копалин у цьому регіоні.

На момент підписання угоди у 2014 році й аж до кінця 2022-го кінцевим бенефіціаром групи "Юнігран" був Ігор Наумець.

Він брав участь у ефірах на "АллатРа ТБ" і навіть представляв організацію на заходах "Російської спілки промисловців і підприємців" у Калінінграді у 2015 році.

Зараз ексвласник "Юніграну" Ігор Наумець перебуває під санкціями України, його підозрюють у фінансуванні тероризму, а діяльність кар’єрів заблокована.

На офіційний запит журналістів "Юнігран" відповіла, що компанія не має відношення до руху "АллатРа", а партнерство з організацією є нічим іншим, як особистою позицією Ігоря Наумця.

Інші компанії, які вказані на сайті "АллатРи" як партнери глобальної угоди, — це переважно дрібний бізнес: перукарні, СТО, центри психологічної допомоги, транспортні, меблеві компанії, турагентства, спортивні гуртки, юристи, страховики, рекрутери. І це лише з України.

Серед партнерів також зазначені компанії з Росії, Білорусі, Казахстану, Чехії, Словаччини, Хорватії, Німеччини, Іспанії, США тощо.

Однак інформація про таке партнерство може бути застарілою: якась частина цього бізнесу вже не працює, а якась була перепродана. Деякі компанії з переліку партнерів стверджують, що з "АллатРою" укладало угоди колишнє керівництво компаній.

Чому СБУ взялось за "АллатРа" тільки тепер

СБУ знала про існування "АллатРи" і її деструктивний вплив щонайменше з 2018 року, коли в Національній академії СБУ була опублікована монографія "Стратегічні комунікації в умовах гібридної війни: погляд від волонтера до науковця". У ній цілий розділ був присвячений "АллатРі" як "проєкту тотального зомбування українців".

"За інформацією фахівців із захисту інформаційного простору, справа "АллатРа", без перебільшень, стосується національної безпеки України", — пишуть працівники СБУ.

Тоді автори монографії запропонували створити схожий патріотичний проєкт, щоб "завдати удар у відповідь".

"Найкращі нові зразки українських терапевтичних текстів патріотичної спрямованості, розміщені в інтернеті, є тим асиметричним "ударом у відповідь", за допомогою якого Україна здатна протидіяти "стратегії руйнування" російської пропаганди", — йдеться у монографії.

Про те, що "АллатРа" була "в полі зору СБУ", підтверджують і джерела  "Слідства.Інфо" у правоохоронних органах. Однак жодних реальних кроків щодо протидії діяльності "АллатРи" так і не відбувались, до сьогодні.

Попри викриття і блокування роботи організації спецслужбами, у її соцмережах продовжують виходити програми за участі Ігоря Данілова, а на 2 грудня 2023 року запланована чергова масова онлайн-конференція.

Нагадаємо, за інформацією видання "Грунт", членами "АллатРа" є:

  • віцепрем’єрка України Ірина Верещук,
  • ексглава СБУ Іван Баканов,
  • підозрюваний у держзраді ексглава кримського СБУ Олег Кулініч,
  • заступник керівника ЦСО відділу "А" СБУ Михайло Кухаренко,
  • мер Черкас Анатолій Бондаренко,
  • мер Коростеня Володимир Москаленко,
  • керівник управління Кіровоградської ОДА Віталій Останній,
  • ексдепутатка Надія Савченко,
  • співак Віталій Козловський.

Також членом організації був покійний президент України Леонід Кравчук.

Читайте також

1